Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ljubav Seks Kako seks pomaže...

Kako seks pomaže...

(13 glasova, ocena 4.15 od 5)
Autor: Prof. dr Tomas Goran Pečner   
ponedeljak, 12 maj 2008 13:41

Kolege sa Karolinskog instituta u Švedskoj su ustanovili da posebna kombinacija hormona pri seksu usporava razlaganje određenih ćelija. To znači da je seks najjednostavniji program protiv starenja.

Seks je bio i biće, uvek i svuda, nekome ništa a nekome sve: čežnja i stremljenje, zadovoljstvo i patnja, gorčina i slast. Zbog seksa poneki tinejdžeri seku vene a mnogi muškarci, već odavno s one strane pedesetih, prave budale od sebe zavodeći naivne devojčice. Seks je važan privredni i društveni faktor, on pokreće razvoj čovečanstva. Kad treba da ga imamo a nećemo, postajemo agresivni i do podne mrzimo sebe a po podne čitav svet, kad ga hoćemo a nemamo, padamo u depresiju ili dobijamo komplekse niže vrednosti. Da bi dobio onakav seks za kakvim žudi, poneko vara i laže sve oko sebe, gazi ponos i čast, krši zakon, prelazi sve granice morala, plaća za seks – na ovaj ili na onaj način.

Sredstvo protiv monotonije

Seks je najpoznatije sredstvo protiv monotonije svakodnevice, čini život uvek iznova uzbudljivim, budi maštu. Seks pruža jedinstven spoj telesnih iskustava, hemijskih procesa, emocionalnih stanja, duhovnih veza na višem nivou i međusobne razmene životnih energija između muškarca i žene. Ali, danas nećemo ići u dubinu i suštinu tog iskonskog nagona koji nas drži na životu, već samo navesti neke od dobrih razlog zašto bi, osim zabave, trebalo imati seks.

Hormonski koktel

Vrela oznojena tela, ubrzano disnje, miris požude i predaje, bezgranično zadovoljstvo. Lepo bi bilo ovako započeti svaki dan, pravom poplavom serotonina, dopamina i endorfina u mozgu koji uzrokuju dobro raspoloženje. Odmah za njima se javlja i adrenalin, zadužen za poboljšanje krvotoka, praćen feniletilaminom i kortizolom koji potpomažu proizvodnju belih krvnih zrnaca – i već teče seks sve divlje kroz vene. Srce ubrzava ritam na 160, krvni pritisak se penje na preko 200, svi mišići napeti, koža glatka i crvena – takozvani “sex-flush”. Redovan seks je najbolja terapija za mnogo toga: on dugoročno snižava visoki krvni pritisak i čini da se pri spavanju stvarno odmorimo. Već je odavno dokazano da seks popravlja opštu kondiciju, pomaže protiv migrene i depresije, testosteron sjajno utice na metabolizam a estrogen na klimaks. Oksitocin koji se javlja pri orgazmu u stanju je da generalno smanji bol i aktivira odbrambeni sistem.

Šta je uzrok a šta posledica

Alternativna medicina uvek postavlja pitanje uzroka i posledice - u slučaju seksa prema zdravlju: “Da li je ljudima bolje zato što imaju seks - ili su aktivni pri seksu zato što se bolje osećaju?” Pokušajte da nađete odgovor na ovo pitanje...

 

 


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Poslednje ažurirano četvrtak, 22 jul 2010 08:59
 

Komentari   

 
+10 #1 snoopy 22-07-2010 08:47
jeste da je ovo stariji clanak ali je veoma interesantan, sto se tice pitanja na kraju clanka ja mogu reci iz sopstvenog iskustva da mislim da je seks uzrok dobrog raspolozenja i boljeg zdravlja, kad god sam imala redovan i dobar seks ja sam se osecala zdravijom, veselijom i opustenijom, zato ljudi napred: make love not war :-)
Citat
 
 
+4 #2 Aranka Vilovski 23-11-2010 10:18
Sedim sa koleginicom i slazem se u misljenju sa vama ko kaze da bez sex se moze to nije tacno sastavni deo svakodnevnice sa njim se sve moze .. zato svakavam cast sve je istina od reci do reci volim da citam kolegama i koleginicama vasu teoriju o sex .. pozdrav istureno odeljenje c....
Citat
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži