Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ljubav Ljubavne veze

Uz malo mudrosti do zdrave veze

(10 glasova, ocena 4.50 od 5)
Autor: Zdravije...   
ponedeljak, 05 april 2010 01:00

Sreda_Cetvrtak_7_8_april_Malo_mudrosti_za_kvalitetnu_vezuDr Elson M. Haas, iskusni medicinski praktičar, već 25 godina, sa naročitim ostvarenim ličnim doprinosom na polju razvoja integrativne medicine, i osnivač i upravnik integrativnog medicinskog centra Preventive Medical Center of Marin, u San Rafaelu, Kaliforniji, savetuje nas kako da održimo i negujemo zdravu vezu sa partnerom...

Poslednje ažurirano ponedeljak, 08 novembar 2010 10:50
 

O ljubavi, ali onoj čistoj i iskrenoj

(18 glasova, ocena 3.94 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 13 mart 2010 01:00

Poliamorija Da li smo svesni koliko nas je koncept monoamorije, koji je i u vremenu u kojem živimo, gle čuda, još uvek vladajući, doveo na rub provalije? U čemu je tu stvar, i kako izaći iz začaranog kruga? O tome govori intervju objavljen u martovskom broju časopisa "Iscelitelj".

Poslednje ažurirano subota, 04 decembar 2010 14:02
 

Na duge staze, tuga je otrov

(4 glasova, ocena 4.00 od 5)
nedelja, 17 avgust 2008 13:46

Opširnije: Na duge staze, tuga je otrovPoznato je da fizička bolest utiče na duševno stanje čoveka, ali medicina sve više uviđa da naša nezdrava duševna stanja, naročito ona koja traju mesecima i godinama, presudno utiču na pojavu nekih fizičkih bolesti.
Utvrđeno je da dugotrajno stanje ljutnje i gneva, depresije, straha ili neprestane brige uslovljavaju, u toku kraćeg ili dužeg vremena, određene funkcionalne, a potom i organske promene u našem organizmu…
Psihički činioci, pa i misaoni procesi, utiču na hormone hipotalamusa i hipofize koji, sa svoje strane, deluju na telesne procese i na taj način mogu da utiču na nastanak brojnih savremenih bolesti.
Usled toga proces ozdravljenja, naročito od neke teže hronične bolesti, u velikom stepenu zavisi od  ponovnog uspostavljanja naše psihičke ravnoteže.

Toksičnost negativnih emocija

Negativne emocije su podjednako toksične kao i pušenje i povišene masnoće u slučaju srčanih bolesti.Ljudi izloženi dugim periodima tuge i pesimizma, neprestanoj napetosti i nezadovoljstvu, strahu, cinizmu i sumnjama, dvostruko su podložniji bolestima, pre svega bolestima srca i krvnih sudova, poremećajima imuniteta, astmi, upali zglobova (artritisu), glavoboljama, čiru na želucu i dvanaestopalačnom crevu...
Tuga i depresija su povezane sa smanjenim imunitetom i malignim bolestima, a ljutnja sa srčanim infarktom.


 

Poslednje ažurirano ponedeljak, 06 april 2009 03:05
 

Put Ljubavi – jedina religija

(2 glasova, ocena 4.50 od 5)
Autor: Dragiša Milovanović   
sreda, 02 jul 2008 17:15

Opširnije: Put Ljubavi – jedina religijaSuština učenja danas najvećih religija: hrišćanstva, hinduizma (zajednički naziv za sve indijske religije), budizma, islama, Zaratustrine religije, kineskih religija taoizma i konfucijanizma, kao i japanske religije šintoizma, jeste učenje o Putu ljubavi.

Svako ko tvrdi da je njegova religija jedino ispravna, takvom tvrdnjom ne samo da nipodaštava veroispovest drugih, nego pokazuje i nepoznavanje svoje religije. Naime, u religiozno-filozofskim knjigama, kao što su Biblija, Vede, Upanišade, Bagavad Gita, Koran, Budina učenja, knjige taoizma, Konfucijeva učenja, knjige šintoizma i drugim, koje su dale osnov i smernicu danas najvećim religijama, nije zapisano da je bilo koja vera koja uči o Putu ljubavi pogrešna vera. Propovedi o neprikosnovenosti samo jedne vere drže pripadnici pojedinih religija, uglavnom zato da bi se uvećala važnost religije kojoj pripadaju.

 

Poslednje ažurirano četvrtak, 27 oktobar 2011 03:59
 

Komunicirati tako da je svima dobro

četvrtak, 24 april 2008 20:38
Kao u nekoj oazi iz bajke, kao na nekoj drugoj planeti... oko mene proizvođači hrane iz celoga sveta, svi nasmejani i otvoreni ne samo prema meni i drugim gostima već i prema svojim saizlagačima. Kao da svi potiču iz iste porodice, u kojoj svako ima pravo biti tu...

I dok mi se u ustima razlivaju sokovi sočnog paradajza i bude sećanja na rano detinjstvo, na vreme kada sam jeo paradajz iz bakine bašte, naravno neprskan i sa ukusom i mirisom paradajza, pomalo nestvarno deluje okruženje u kome se nalazim. Možda je upravo to jedan od glavnih razloga za skoro neverovatan porast privređivanja u oblasti proizvodnje hrane iz biološkog uzgoja koji ide i do 20%, dok velike kompanije konvencionalne proizvodnje namirnica  iz sveta globalizacije uz maksimalna naprezanja barataju sa ciframa od  0,5 do 3,2% porasta.
Nalazim se, ne u bajci, ali u bajkovitoj oazi, usred kapitalizma i trenda globalizacije i gubljenja individualne autentičnosti  – na BioFach-u, najvećem svetskom sajmu hrane iz biološkog uzgoja i prirodne kozmetike, u Nirnbergu. Na svakom koraku osećam:
Ovde svako ima pravo na sopstvenu egzistenciju, bez straha da će neko od takozvanih konkurenta pokušati da mu to osnovno pravo oduzme, pod izgovorom borbe za sopstveni prosperitet. To svakome istovremeno otvara širom sva vrata, da se prema svima, pa i prema konkurentima isto tako odnosi, blagonaklono, otvorenog srca, kao u jednoj velikoj porodici, kao na seminaru Poretka ljubavi.
Na prvi pogled nam to možda zaista deluje bajkovito, neverovatno, zar nas nisu učili da samo najjači opstaju? I to je tačno, ali to je samo jedan deo istine, o onom drugom, jedan drugi put....
Na drugi pogled shvatimo da je to iskonski način komunikacije, svima nama dobro poznat, ali ponekad zaboravljen, potisnut. Vid komunikacije poput onog, kako međusobno komuniciraju SVE zdrave ćelije u našem organizmu. Da bi naš tako kompleksan i komplikovan organizam opstao, svih 500 biliona ćelija koliko ih ima prosečan čovek su svakog trenutka u međusobnoj komunikaciji, brzinom svetlosti, i to tako da je u svakom trenutku svakoj od njih – dobro. Nije nam potrebno puno mašte da bi dokučili koliki bi nam bio životni vek, kada bi naše ćelije međusobno komunicirale onako kako mi često međusobno komuniciramo i sa nama najdražima a kamoli sa onim osobama koje nam baš i nisu tako drage. 
www.orderoflove.com
(nastavlja se)