Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Učitelji Tantrom do ljubavi i mira

Tantrom do ljubavi i mira

(3 glasova, ocena 4.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
petak, 06 jun 2014 02:00

pradip


Kongres mira, koji je održan prošlog meseca u Beogradu u organizaciji Udruženja za sistemsku terapiju i sistemska rešenja Srbije „Porodični raspored”, okupio je terapeute iz celog sveta, različitih alternativnih pristupa. Jedan od njih bio je Indijac Pradip Daruka, energetski iscelitelj, joga učitelj i reiki majstor, savetnik i mentor u različitim institutima u Indiji...

On je održao predavanje i radionicu na temu „Šiva i Šakti: tantrički način dolaska do ljubavi i mira“.

Živeti zdravije:  Kako bi trebalo razumeti Šivu i Šakti i njihovu interakciju?

Pradip Daruka: Šiva i Šakti su iskonske stvaralačke energije. U svrhu stvaranja, ogledaju se u formi muških i ženskih energija u svim ljudskim bićima. Šakti je Umadevi, Boginja, koja neguje i hrani; Šiva je ljubavnik i zaštitnik. Jedno je nepotpuno bez drugog. Njihova interakcija stvara kosmički ples koji je večan.

 Tantra podrazumeva sve nivoe našeg bića

Ž. Z: Kada govorimo o tantri, neretko je jedina asocijacija - seks, fizički nivo. Šta, u stvari, jeste dublje učenje tantrizma?

P. D: Tantra podrazumeva sva tri nivoa koji su značajna za čoveka: fizički, mentalni i duhovni. Ona podrazumeva interakciju između životnih snaga Šive i Šakti, pokazajući da je međusobno razumevanje i poštovanje jedini način da se dođe do ljubavi i mira. To je moguće ukoliko muškarci i žene shvate i prihvate svoje uloge, gde Šiva odražava temeljne osnove svemira, a Šakti predstavlja dinamičku snagu koja sve elemente postavlja u delovanje i udahnjuje im život. Šakti prolazi kroz razne faze svog postojanja: od rođenja, do prve menstruacije, trudnoće, rađanja... Mnoge stvari Šakti može što Šiva ne može, uključujući i seks. Na primer, samo Šakti može da ima multiple orgazme, što nije slučaj kod Šive. Ona prolazi kroz mnoge cikluse, obnavljajući život.

Ž. Z: Šta se, onda, dešava sa ženskom seksualnom energijom u vreme menopauze i posle toga?

P. D: Energija je prisutna celog života, sve do njegovog kraja u ovom fizičkom telu. Pitanje je samo da li imamo pristup energiji, ili su nastale neke blokade, na mentalnom, fizičkom ili duhovnom planu. Već je poznato da postoji sedam energetskih centara u našem telu, čakri, kroz koje bi trebalo da nesmetano protiče energija. Svaka od njih radi samostalno i u saradnji s ostalim čakrama. Svaka od njih ima svoju ulogu, a bilo koja blokada čakri se manifestuje na fizičkom nivou, stvarajući disharmoniju u organizmu. Na primer, ukoliko seksualna energija nije izbalansirana, kod žena može da dođe do artritisa kolena, a kod muškaraca se javljaju problemi sa prostatom. Ukoliko su prisutne emocije ljutnje, u zavisnosti od uzroka te emocije, nastaju takođe promene u organizmu. Često kod žena koje ne govore o svojim emocijama nastaju problemi sa štitnom žlezdom. Nijedan lekar zapadne medicine vam to neće reći. On će lečiti posledicu, bez znanja o uzrocima. A bolesnim ljudima bi trebalo pristupati na holistički način, imajući u vidu sve aspekte njihovog života.

Kretanje prane po energetskim kanalima...

Ž.Z: Kako izgleda energetski sistem u telu čoveka?

P.D: U telu se manifestuje snaga prane, daha, životne energije koja posreduje u prenošenju svesti. Ona protiče kroz tri glavna kanala u našem telu: to su ida, pingala i sušuma. Ovi kanali pripadaju našem suptilnom telu. Ono što je značajno jeste da je potrebno naučiti i kontrolisati kretanje prane tim kanalima - to je kundalini. Ona je centralna moć smeštena u prvom energetskom centru. Cilj kundalini jeste prosvetljenje. Ipak, dizanje kundalini može biti opasno ukoliko osoba nije za to spremna i vođena od strane iskusnog učitelja. Kad kažem opasno, mislim na različite psihosomatske probleme koje bi to moglo prouzrokovati.

Ž. Z: Da li je moguće spontano buđenje kundalinija?

P. D: Da. Ali, ukoliko se to dogodi, čovek može da ne bude spreman, pa oseća simptome s kojima se teško sam može izboriti. Ukoliko se tako nešto dogodi, može mu se pomoći različitim tehnikama disanja...

Ž. Z: Učesnici Kongresa su iskusili radionicu kosmičkog plesa Šive i Šakti. Ovaj ples bez neposrednog dodira doživeli su na energetskom nivou koji je teško prevesti u reči.

P. D: Da, potrebno je isključiti um i mentalne koncepte i biti u stanju osetiti i pratiti energiju. O tome se ne može mnogo reći, jer je energija takva, ona se iskustveno doživljava i ima razne vidove.  Kažemo za Šakti da poseduje 108 formi u kojima se manifestuje...

Kvantni fizičari i kosmički ples

Ž. Z: Taj broj se u indijskoj tradiciji pojavljuje kao sveti broj. Koje je tačno njegovo značenje?

P. D: U indijskoj  tradiciji, broj 108 smatra se osnovom kreacije našeg Univerzuma i zakona na kojima on počiva. Na primer, u astronomiji: udaljenost od Zemlje do Meseca iznosi 108 puta Mesečevog prečnika, a prečnik Sunca iznosi 108 prečnika Zemlje... i taj se broj može pronaći u osnovi mnogih odnosa u kosmosu.

Ž. Z: Kako objašnjavate činjenicu da kvantni fizičari sa Zapada često veoma dobro razumeju indijske predstave o kosmičkom plesu ?

P. D: Kvantni fizičari jedini imaju uvid i razumeju energiju na subatomskom nivou, pa vide duboki smisao u konceptima koji dolaze s Istoka.

Ž. Z: Koja bi bila Vaša preporuka za zdrav život, kojem svi težimo?

P. D: Rešenje je na individualnom nivou, pre svega da povratimo svoju vezu s Prirodom. Na primer, da se budimo s energijom Sunca, jer se ceo metabolizam aktivira ukoliko pratimo dnevni ritam...

Uvek bi trebalo pratiti svoje telo, slušati koje nam poruke šalje. Na primer, kada sam se preselio iz Indije u Njujork, moje telo je to doživelo kao šok, stalno mi je bilo hladno. Onda sam shvatio da bi svi ljudi, bez obzira gde sada žive, voleli da žive u toplijim krajevima pre nego u hladnijim. Svi ljudi imaju istu telesnu temperaturu, bez obzira na rasu ili mesto obitavanja. I tako sam se vratio u Indiju, jer sam se u Njujorku loše osećao, zbog hladnoće.

Sada putujem u SAD, ali – ne u zimsko vreme.

Od bankarstva do duhovnosti

Ceo rad Pradipa Daruke zasnovan je na bogatom ličnom iskustvu. Dugo vremena proveo je u svetu bankarstva i finansija, a potom je napustio taj milje, kako bi započeo sopstveni duhovni put. Na tom putu učio je od mnogih, najviše od Rameša Balšekara i Ošoa. U svom radu Pradip Daruka kombinuje istočnjačke filozofije sa zapadnjačkim senzibilitetom kako bi ponudio jedinstveno iskustvo na svojim radionicama. Za sebe on kaže da je učenik i učitelj života, te da ne prestajemo učiti do poslednjeg daha, a svaki je dah iskustvo koje možemo podeliti s drugima.

Korisna meditacija

Pradip Daruka, između ostalog, podučava i jogu (stil života) i zen meditaciju. Prema njegovim rečima, mi smo sveukupnost našeg „swabhav“, a to je naše istinsko „Ja“. Ono, tokom života, postaje zatrpano raznim slojevima iskustva – borimo se, anksiozni smo i pod stresom, zbunjeni, i često u konfliktima sa sobom i drugima.

Meditacija nam može pomoći da stupimo u kontakt sa svojom prirodom. Na primer, možemo meditirati na Mesečevu žensku energiju da uravnotežimo našu vlastitu Šakti energiju i uskladimo svoj ciklus s Prirodom. Tako, s Mesečevim ulaskom u novu menu, možemo otpustiti naše stare obrasce i utiske i kreirati afirmaciju za novi početak.

Razgovor vodila: Gordana Medić-Simić

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano nedelja, 08 jun 2014 17:49
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark