Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Učitelji Snaga koja donosi mir

Snaga koja donosi mir

(4 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
sreda, 29 maj 2013 02:00

SriCinmoj Slon

Oni koji su dugo poznavali Šri Činmoja kao učitelja meditacije, pesnika, tananog muzičara i slikara, bili su nemalo iznenađeni kada se, u poprilično poznom dobu, sa 54 godine (!), poduhvatio podizanja tegova...

A još veće iznenađenje je nastupilo u svetu atletike i bodi-bildinga kada je ovaj „kasni početnik“ počeo da podiže ljude, potom motocikle, automobile, slonove, avione... predmete koje niko nikad ranije nije čak ni pomislio da pokuša da podigne.

Ono što je još više iznenadilo sportski sve bilo je to što Šri Činmoj, zapravo, uopšte nije bodibilderske građe. Ništa u njegovom izgledu ne bi moglo da ukaže da je u stanju da podigne tolike terete. Ali – činio je to, mnogo puta, pred stotinama svedoka. Autentičnost njegovih podviga lično su pratili i potvrdili takve legende sporta i bodibilderskog sveta kao što su Bil Perl (osmostruki Mister Univerzum), Den Lurija, Majk Kac, Karl Luis...

I sad, osnovno je pitanje – zašto je jednom velikom učitelju meditacije, pesniku i slikaru, već poznatom i ostvarenom u tim oblastima, uopšte bilo potrebno da se bavi takvim stvarima? Možda je najbolji odgovor na ovo ono što je u jednom intervjuu izjavio sam Šri Činmoj:

Zašto podižem tegove

SriCinmoj KarlLuis„Ja nisam bodi-bilder ni dizač tegova. Ja sam tragalac za istinom i volim Boga. Molim se Bogu i meditiram na Boga i ohrabrujem moje učenike i druge ljude širom sveta da se mole i meditiraju. Molitva i meditacija su moja unutrašnja tajna i moja spoljašnja tajna. Moji mišići su gotovo ništa u poređenju sa mišićima profesionalnih bodi-bildera i dizača tegova. Ove demonstracije snage sam u stanju da postignem zahvaljujući mom životu molitve i životu meditacije.

Možda mislite da su koncentracija, molitva i meditacija samo za unutrašnji život, ali hteo bih da vam kažem da nije tako. Mi možemo da ih upotrebimo i u spoljašnjem životu. Zahvaljujući Božijem beskrajnom Saosećanju i Milosti, iz moje koncentracije, molitve i meditacije u stanju sam da iznesem na površinu unutrašnju snagu, unutrašnju moć, i da upotrebim tu moć da povećam moju spoljašnju snagu. Ta unutrašnja snaga koja mi omogućava da podižem slonove i avione nije samo moj monopol. Daleko od toga! Ona je dostupna svima koji se mole i meditiraju. Svako može da dobije unutrašnju snagu od molitve i meditacije. Kad steknemo unutrašnju snagu, osećamo se sigurno i samopouzdano. Tad naša nesigurnost nestaje i mi imamo solidan mir. Kad imamo mir u umu, kad mir prožme celo naše biće, mi se više ne svađamo sa drugima, više ne govorimo loše o drugima, više ne objavljujemo rat drugima.”

Podizanje je samo sredstvo

Jedan od legendi bodi-bildinga, Frenk Zejn, prokomentarisao je to ovako: ako se obratite nekoj TV stanici i kažete im da biste hteli da govorie o miru, ljubavi i saosećanju, jednostavno će vas ignorisati. Ali, ako ste u stanju da podignete pola tone – onda će obratiti pažnju na vas, pa ćete možda dobiti priliku da kažete i koju reč o miru. Ovi podvizi nisu, dakle, Šri Činmoju bili cilj sami za sebe, nego sredstvo da dobije priliku da prenese svoju osnovnu poruku. A ona bi se, opet rečima samog Šri Činmoja, mogla sažeti ovako:

“Stalno govorim mojim učenicima da uvek treba da se molimo i meditiramo da iznesemo na površinu našu unutrašnju snagu. Svaki pojedinac nije odgovoran samo za svoj sopstveni život, već i za svoju zemlju i za čitav svet. Upravo će od pojedinaca svetlost poruke unutrašnje snage ući u čitav narod. A kad snaga svetlosti jedinstva uđe u narode, više neće biti rata. Sve će biti pesma jedinstva. Mi pričamo o miru, ali priča nije rešenje. Rešenje je da se otelovi mir. Rešenje je da se otkrije mir. Rešenje je da se ponudi mir čitavom svetu. Najpre mi treba da budemo otelovljenje mira, a onda treba da taj mir pokažemo i da ga ponudimo celom svetu. To je ono što pokušavam da postignem mojim dizanjima.”Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 05 jun 2013 01:57
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark