Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Učitelji Pionirka dijetetike: Ketrin Kuzmin

Pionirka dijetetike: Ketrin Kuzmin

(3 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 19 avgust 2012 02:00

DrKatrinKuzmin

 

Beg iz istorijskih okolnosti Oktobarske revolucije - u Švajcarsku, gde je provela veći deo života,  za Ketrin Kuzmin (Catherine Kousmine) značio je početak novog poglavlja, kao i za medicinu zasnovanu na ishrani koja je dobila još jedno veliko ime....

Kuzminova je, naime, oduvek verovala u moć zdrave hrane da podstakne samoisceljujuće snage organizma. Za života se posvetila istraživanju autoimunih bolesti i raka, a radeći u improvizovanoj laboratoriji sopstvene kuhinje, bila je ubeđena da je otkrila povezanost upravo između zdrave ishrane i izlečenja od raka.

Poseban interes za dr Kuzmin od tada predstavljaju biljna ulja, naročito jer je njihov kvalitet dramatično opao tokom Drugog Svetskog rata, pri čemu se ovde podrazumeva dobijanje veće količine ulja, ali uz stvaranje opasnih transmolekula. Dr. Kuzmin se još tada jako protivila upotrebi prerađene hrane, belog šećera, rafinisanog brašna i rafinisanog ulja, margarina i maslaca, duboko verujući da je svaki od njih poguban za ćelije tela.

Prema njenom mišljenju, konzumiranje devičanskog biljnog ulja, kao što je hladno ceđeno suncokretovo ulje, ulje lana i omega-3 i omega-6 masne kiseline te vitamin E, moglo je da smanji propustljivost crevne sluznice, spreči udar toksina na krv i smanji opterećenje bubrega i jetre, čime bi se posledično sprečavao i nastanak tumora. Tumor je, naime, posmatrala kao oblik odbrambenog mehanizma tela, reakciju na stanje alarma u organizmu.

Holistička „metoda Kuzmin" se temelji na pet principa: zdravoj ishrani (ovo podrazumeva ograničenje unosa masti na 30% ili manje od ukupnih kalorija); higijeni creva, dijetetskim dodacima (ne štedite na vitaminima i oligoelementima), održavanju kiselo-bazne ravnoteže u telu (idealan pH mokraće, recimo, je dobar pokazatelj kiselosti u telu i treba da bude između 7 i 7.5; ako je ispod 7 to je višak kiseline) i imunomodulaciji ili tehnici desenzitizacije na alergene.

Poslušajmo glas iskustva i proverene savete, vodimo brigu o svom telu.

Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano četvrtak, 23 avgust 2012 23:45
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark