Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Učitelji Kriv što je meditacija osvojila Zapad

Kriv što je meditacija osvojila Zapad

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
ponedeljak, 28 januar 2013 02:00

mmy twitter

Zahvaljujući njemu, Mahariši Maheš Jogiju, velikom učitelju transcendentalne meditacije, ali i indijske mudrosti, tokom 60-ih godina prošlog veka na Zapadu počinje da se javlja sve veći interes za meditaciju, jogu i istočnu filozofiju...

Dugo je Mahariši pratio svog učitelja Guru Deva, dugo je sticao njegovo poverenja, da bi dobio blagoslov da krene na Zapad, u misiju popularizovanja meditacije i ajurvede, koje se danas, širom sveta, zovu upravo po njemu. 

Guru odeven u svilu, uz obavezan osmeh i buket cveća u rukama, transcendentalnu meditaciju je zapadnjacima opisivao kao „jednostavnu, prirodnu tehniku koju svako može da nauči, bez obzira na veru i sopstvena uverenja“.

Za života, Mahariši je mnogo toga uradio, pa čak i osnovao tzv. Globalnu zemlju svetskog mira i učio da praktikovanje transcendentalne meditacije dva puta dnevno može da omogući unutrašnji mir, a "masovne meditacijske seanse" i onaj spoljašnji, uz manje nasilja. Aktivno je radio na tome da se transcendentalna meditacija uvede čak i u škole jer je smatrao da može da pomogne učenicima da bolje usvajaju nova znanja, što dovodi do ličnog ispunjenja. Mahariši je takođe poznat po tome što je razvio program za stvaranje boljeg društva u području zdravlja, ekonomije, arhitekture, poljoprivrede. Zanimljiv podatak je da je bio i „duhovni savetnik“ popularnih „Bitlsa“.

Svoju prvu knjigu, „Nauka postojanja i umetnost življenja“ koja je postala klasik milionskog tiraža i koja je prevedena na petnaest jezika, opisao je kao „rezime praktične mudrosti 'Vedskih svetaca' i 'naučnog mišljenja' Zapadnog sveta“.

„Poruka sreće“ i filozofija koja počiva na tome da "u svakome postoji neograničen rezervoar energije, inteligencije i sreće", nastavlja da, preko njegovih mnogobrojnih sledbenika i učenika širom sveta - živi i posle njega.Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 01 februar 2013 18:10
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark