Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Učitelji Ko je bio Goenka, učitelj vipasane?

Ko je bio Goenka, učitelj vipasane?

(3 glasova, ocena 3.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
četvrtak, 09 avgust 2012 02:00

Goenka


Šri Satja Narajan Goenka (1924.), poreklom iz Indije, a odrastao u Burmi, čuveni je učitelj vipasana meditacije. Tehnika koju Goenka podučava predstavlja tradiciju koja seže još do Bude...

Nakon dugogodišnjeg vežbanja i usvajanja mudrosti od svog učitelja, U Ba Kina, i sam je započeo podučavanje vipasane u Indiji.

Goenkina tehnika vipasane u skladu je sa budističkim univerzalnim putem do ličnog oslobođenja, nezavisno od bilo koje religije. Takav je i Goenkin pristup, čime je jako privukao ljude svih društvenih slojeva, iz svih delova sveta.

Na njegovu inicijativu, svojevremeno su osnovani meditacijski centri u Indiji, SAD, Australiji, Novom Zelandu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Japanu.

Na Mirovnom samitu Ujedinjenih nacija 2009. godine, Goenka je, između ostalog, iskazao svoje mišljenje po pitanju mira i tolerancije u svetu, rečima: "Umesto prevođenja ljudi iz jedne organizovane religije u drugu, trebalo bi da pokušamo da ih prevedemo iz bede u sreću, iz zarobljenosti u slobodu i iz okrutnosti do samilosti."

U skladu sa temom Samita, Goenka je naglasio i da „mira u svetu ne može biti sve dok ne postoji mir u pojedincima“, jer, „samo uz ljubav i saosećanje u srcu, dostižan je mir u svetu", kako kaže.

Zavirite u svoje srce, doprinesite miru među ljudima.

Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 24 avgust 2012 09:49
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark