Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Učitelji Graham istorija zdravlja

Graham istorija zdravlja

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 13 oktobar 2012 20:06

23 30 april Graham

Silvester Graham, poznat po svom izumu Graham krekera, usled brige za sopstveno zdravlje iz mlađih dana, dodatno se zainteresovao se za ljudsku fiziologiju i ishranu i krenuo put razvijanja svog - Graham sistema...

Odrastao kod rođaka koji nisu pridavali dovoljno pažnje njegovom razvoju, radio je različite poslove do svoje devetnaeste godine, a onda konačno počeo da obraća pažnju na negovanje sopstvenog uma. Postao je aktivni učesnik u borbi protiv alkohola, a 1830. se uključio kao aktivni član Društva uzdržljivosti Pensilvanije. Ovaj strastveni vegetarijanac, promovisao je korišćenje grubo mlevenog pšeničnog brašna za visokim sadržajem vlakana koje je postalo poznato kao "graham brašno“, savetovao tvrde madrace i otvorene prozore, sveže voće i povrće, čistu pitku vodu i lagane obroke kao faktore dobrog zdravlja što je u njegovo vreme predstavljalo revolucionarne ideje.

Grahamove napredne ideje su bile svojevrstan šamar za tadašnje navike u ishrani, u kojoj su mesto imali teška ishrana i konzumiranje velikih količina mesa, ali je svejedno imao mnogo odanih sledbenika, poznatijih kao Grahamiti, koji su se pridržavali načela umerenosti, seksualne uzdržanosti i kupki, uz obavezno vegetarijanstvo. Iza njega su ostala brojna dela, poput "Priručnika čistoće mladog čoveka", Graham žurnala zdravlja i dugovečnosti, rasprave o Hlebu i pravljenju hleba te Predavanja o nauci čovekovog života, objavljenog 1839. godine, koji je postao vodeći tekst o zdravstvenoj reformi.

Graham je takođe osuđivao urbane pekare zbog upotrebe rafiniranog brašna i beljenja hemijskim agensom - jer se tako peče brže od tradicionalnog hleba, iako je rezultat hleb gotovo bez nutritivne vrednosti.

Ima li sličnosti sa onim sa čime se susrećemo danas? Mislite o onom što jedete.

Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2

Dodatni info i izvor 3

Dodatni info i izvor 4


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 19 oktobar 2012 08:52
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark