Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Terapeuti/Treneri Ta čarobna Levijeva kuhinja

Ta čarobna Levijeva kuhinja

(3 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Goran Kojić   
sreda, 07 novembar 2007 02:00
Indeks članka
Ta čarobna Levijeva kuhinja
Strana 2
Sve strane

253.jpgO Jasmini i Srećku Milićeviću ponajviše znamo preko sjajnih seminara kuvanja i knjiga koje su preveli ili napisali, u organizaciji njihovog udruženja "Zrnce san". Ali, evo i priče kako je sve počelo, i kako teče...

Prvi susret Srećka Milićevića sa makrobiotikom desio se krajem osamdesetih. Tada je, naime, počeo da se interesuje za zdraviju ishranu uopšte, za vezu između telesne dobrobiti i ishrane. Imao je zdravstvenih problema, koje zvaničnom medicinom nije mogao da reši.

"Bronhijalnu astmu sam dobio u 18. godini života. Nisam je imao kao dete, ali sam je dobio kad sam bio u vojsci. Više od tri godine sam lečen kod lekara zvanične medicine, što nije dalo rezultate pa sam počeo da tražim drugu vrstu rešenja, najpre preko presne hrane po Ginteru. I tek kada sam nabavio raznoraznu literaturu o ishrani shvatio sam koliko je to jedna široka oblast, koliko tu ima različitih preporuka."

Tada prvi put čuje od jedne prijateljice za reč makrobiotika. Ona mu daje knjigu o makrobiotici, novinarke Milice Šibalić, koja ga je zainteresovala za ovu temu...

Knjiga je bila prekretnica

"Ali tek kada sam pročitao prvu Kušijevu knjigu, potpuno sam se okrenuo makrobiotici", kaže Srećko. "Pa sam na osnovu kuvara počeo sam da pripremam hranu. Tada sam još uvek živeo sa porodicom, otac, majka, brat i ja, u malom stanu na Novom Beogradu. Oni su se hranili uobičajeno, a ja prema svojim novim pravilima... Period prilagođavanja bio je neophodan. Divno je to što nisam imao nikakve tegobe, već sam odmah osetio boljitak."

Prvi korak je bio to što je sebi ukinuo večeru. To je, kako kaže, uradio instinktivno. Čak ni ručak nije pomerao, ostao je oko tri. Voće nije ukinuo odmah, jer je tokom celog detinjstva jeo dosta voća, ali i šećera i mesa.

Knjige koje je u početku najviše čitao bile su naša izdanja, Nolitova pre svega, kao i Kušijeve knjige koje je nabavljao iz Amerike: "Prirodno lečenje makrobiotikom", "Makrobiotička prirodna lekovita sredstva"...

Skup srodnih duša

"Bilo je to sredinom 80-ih, Dragan iz MDM-a je tada radio kao prodavac, 'Biošpajza' još nije bilo", priča Srećko o počecima makrobiotike kod nas. "A Pejići iz Zagreba, Jadranka i Zlatko, tada su organizovali prve seminare makrobiotike u Jugoslaviji. Vanja i Miroslav Radojičić bili su prvi odavde koji su pohađali njihov seminar, u Crnoj Gori. Oni su posle osnovali udruženje i tako omogućili Zlatku da s vremena na vreme dođe ovde i održi predavanje, seminar. I ja sam postao član tog udruženja."

Makrobiotička ljubavna priča

Jasmina nam je otkrila Srećkovu i svoju nesvakidašnju makrobiotičku ljubavnu priču.

"Srećko i moj brat su zajedno studirali, pa smo se tako upoznali. Posle smo spontano počeli da se srećemo na kulturnim događajima, u bioskopima, pozorištima... Tada sam bila pri završetku srednje škole. Potom sam upisala filološki, on je već bio na mašinskom. Preko mog brata, s kojim se Srećko družio, a koji je tada bio moj idol, saznala sam da je Srećko dečak iznad proseka. Bio mi je jako simpatičan. Bilo mi je interesantno to što čovek koji je tehnički usmeren ima takve aspiracije da ispituje stvari koje nemaju nikakve veze sa njegovim studijama."

Primer govori više od reči

Počeli su da se zabavljaju krajem osamdesetih. Kada je videla da je njemu bolje, Jasmina je i sama počela da pravi promene u svojoj ishrani i ubrzo shvatila da su joj problemi sa sinusima, konstipacija i bolne menstruacije počeli da iščezavaju...

Bile su to burne godine, pred veliki građanski rat u bivšoj Jugoslaviji. Tada, krajem 80-tih i Mičio Kuši prvi put dolazi u Jugoslaviju, u Kumrovec, u režiji Pejića iz Zagreba. Srećku i Jasmini se nije posrećilo da prisustvuju.

A onda sledi Francuska

Prvi pravi seminar makrobiotike Srećko pohađa u San Godansu Valansu, gradiću na jugu Francuske, ispod Pirineja. Tada je već uveliko živeo i radio u Parizu, u jednom makrobiotičkom restoranu.

"Bila je to 91. godina, počeli su ratovi, predosećao sam šta će biti i nisam hteo da ostanem u zemlji. Završio sam mašinski fakultet, radio neko vreme u struci, ali pošto me je makrobiotika totalno promenila, i ozdravio sam zahvaljujući njoj, odlučio sam da napustim struku i da se u potpunosti posvetim makrobiotici. I tako, sretnem jednu prijateljicu, ona me preporuči jednom vlasniku makrobiotičko-vegetarijanskog restorana, on kaže da dođem na razgovor, ja dođem i posle nekih 15 minuta on mi kaže da sutradan počinjem da radim."
Za to vreme, Jasmina je smislila da ode malo u Španiju da usavrši jezik, ali je, kao slučajno, u povratku iz Španije ostala dve godine u Francuskoj.

"Živela sam u jednoj porodici i čuvala decu, dok je Srećko radio u restoranu. Neko vreme smo i živeli zajedno... Moja majka, kao vrlo sentimentalno biće, prepoznala je da sam našla čoveka kojeg moram malo da jurim po svetu", kroz šalu evocira uspomene Jasmina.

Venčali su se 1995, po povratku iz Francuske. Nakon toga, Srećko odlazi u Kanadu, u Montreal, da bi radio u jednom velikom vegetarijanskom restoranu, nešto kasnije je došla i Jasmina, ali su tamo zajedno živeli samo tri meseca.

Sastajalište srodnih duša

Restoran gde je Srećko radio bio je u samom centru Pariza.

"U okviru restorana postojala je mala biblioteka, gde se mogu čitati i kupiti knjige o zdravlju u širem smislu npr. ezoterija, duhovni učitelji itd. Ljudi koji tu dolaze ne samo da se drugačije hrane, već imaju i drugačiju životnu filozofiju. Takođe, dolazili su i članovi raznih udruženja koji su ostavljali svoje flajere o okupljanjima, seminarima...Poslednje ažurirano sreda, 10 avgust 2011 13:28
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark