Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Terapeuti/Treneri A sve uz pozitivne emocije...

A sve uz pozitivne emocije...

(0 glasova, ocena 0 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 18 maj 2014 02:00

MirkoOstojic 1

 
„Radimo veoma ozbiljne scenarije samoodbrane, ali ćete se na mojim treninzima često nasmejati do suza i što je najvažnije, uvek lepo osećati. To je moja jedina preporuka - sticanje veštine i znanja najbržim tempom uz odlične emocije“, kaže Mirko Ostojić (43), nosilac najviše titule u ovoj borilačkoj veštini u našoj zemlji, ali i instruktor Butejko metode disanja...

Goran Kojić: Vi ste nosilac titule majstora ninđucua, 15. DAN. Šta to u prevodu znači? Kakvo su znanje i veština potrebni za to?

Mirko Ostojić: Jeste, 15. DAN predstavlja najviše zvanje u sistemu Buđinkana koji predstavlja drevni sistem od 6 elitnih samurajskih i 3 škole ninđucua sa teritorije Japana. Postoji 10 učeničkih i 15 majstorskih zvanja. Veliku prekretnicu predstavlja test za 5. DAN, kada se može i dobiti licenca za vođenje svoje škole.
Potrebno je mnogo truda i ljubavi. U vreme kada sam ja stasavao nije bilo majstora u okolini visokog ranga, tako da sam zbog proučavanja borilačkih veština proputovao celu planetu uzduž i popreko.
Osnivač Buđinkana je dr Masaaki Hacumi, osoba koja je zaista živa legenda ninđucua i sveta borilačkih veština uopšte. Najpoznatiji svetski magazin borilačkih veština "Black Belt" koji izlazi u milionskim tiražima ga je proglašavao 3 puta za učitelja godine i to niko nije ponovio u istoriji.
Sistem Buđinkana je veoma efikasan i sveobuhvatan pa i ne čudi da su ga prisvojili izraelski Mosad, američki FBI, NSA, britanski SAS ... Moj prvi vrhunski učitelj je bio tada pukovnik MOSAD-a, g. Doron Navon.

 Veštinu čini čovek

G. K: Kada ste počeli da vežbate ovu borilačku veštinu i zašto?
M. O: Oduvek sam se zanimao za borilačke veštine. Verovatno mi je tu prvu ljubav utisnuo ujak koji je bio jugoslovenski šampion u slobodnom rvanju (pod okriljem JNA). Ja sam rođen u Čačku gde sam završio gimnaziju i do svoje 19. godine sam vežbao nekoliko veština, a najduže džudo. Sa početkom mojih studija elektronike na ETF-u započinjem treninge 1988. kod majstora Dušana Pavlovića. 1994. u Česteru u Engleskoj upoznajem živu legendu dr Hacumija i svake godine provedem na njegovim treninzima bar 20 dana. Svih ovih godina trenirao sam sa bukvalno svakom osobom koja znači nešto u svetu ninđucua. Iako nosim najviše svetsko zvanje, postoje osobe od kojih još mogu mnogo da naučim i uopšte se ne stidim da se preobučem u ulogu učenika.

G. K: U čemu je komparativna prednost ninđucua u odnosu na druge borilačke veštine? Zašto biste je npr. preporučili mladim ljudima?
M. O: Najpre treba podvući razliku između borilačkih veština i sportova. Veoma mali procenat ljudi je u stanju da se bavi veštinama, koje iako ne pružaju mogućnost dobijanja medalja, titula i često novca, pružaju mogućnost mnogo dubljeg spoznavanja prirode borenja i samoodbrane uopšte. Zato ja ne stavljam na prvo mesto ime veštine, već čoveka koji tu veštinu podučava. Nikada od mene nećete čuti da je ninđucu bolji od aikidoa, karatea ...
Uz ogromno praktično znanje o borilačkim veštinama, koje sam rafinisao, uobličio sam skup od 12 principa borenja, tako da svaka sledeća generacija brže usvaja znanje. Ne postoji nijedan aspekt borenja, bilo sa oružjem ili bez, koji nije uključen u naš sistem.

Posledice stanja hroničnih hiperventilacija

G. K: Uprkos tome što ste naizgled uvek bili vrlo zdrav čovek, Vi ste ipak pre nekog vremena kuburili sa zdravljem. O čemu se radilo?
M. O: Jeste, istina je. Ja sam se već u 14 godini susreo sa jogom Salvaradžana Jesudijana i joga je nerazdvojni deo mog treninga i filozofska baza života. Napominjem da se joga može upražnjavati isključivo pod nadzorom kvalifikovanog učitelja - kako do takvog doći, to je malo diskutabilno.
Uglavnom, ja sam tokom 90-ih intenzivno vežbao u periodu od nekoliko godina, pod nestručnim vođstvom, određene tehnike disanja koje su me uvele u stanje hronične hiperventilacije. Počeo sam češće da se prehlađujem, kasnije su se javile alergije, brojni mišićni grčevi i generalna preekscitiranost nervnog sistema. Danas znam da je to bio školski primer hronične hiperventilacije.

G. K: Kako ste to rešili?
M. O: Najpre moram reći da put nije bio baš sladak. Puno sam se preispitivao i na kraju došao do zaključka šta je dobro, a šta loše za mene. Tokom spremanja svog doktorata u Melburnu došao sam u blic-dodir sa Butejko metodom, odmah promenio obrazac svog disanja i praktično odmah rešio problem sa alergijom. Alergije u Australiji inače ima svaki drugi Evropljanin koji dođe u posetu.

Metoda za uspešan transport kiseonika do svake ćelije

G. K: U čemu je poenta Butejko metode, koju ste Vi sada potpuno proučili i obučavate druge da je koriste?
M. O: Butejko metoda je gotovo nepoznata širem auditorijumu u Srbiji. Još je manje poznato da je to samo jedna od metoda koncepta normalizovanog disanja koja je razvijana u Sovjetskom Savezu. Deo populacije koji je upoznat sa nekim tehnikama disanja dolazi uglavnom iz sveta joge, ajurvede i nekih manje poznatih metoda ličnog razvoja. Kao naučnik moram podvući da postoje strogo proverljivi parametri pravilnog disanja. Ritam i parametri disanja zavise od stepena i vrste aktivnosti, tako da je ova problematika veoma složena.
Ipak, ako pođemo od kraja, pravilno disanje označava "uspešan transport kiseonika u svaku ćeliju organizma bez prekida" (Fiziologije Gajtona i Ganonga).
Butejko metoda je pomogla stotinama hiljada astmatičara u Sovjetskom Savezu, a od pada Berlinskog zida isto tako u svim razvijenim zapadnim zemljama. Statistika pokazuje spisak od preko 150 oboljenje u kojima Butejko metoda može pomoći.

Osnovna konceptualna razlika u proučavanju problematike disanja se sastoji u fokusiranju isključivo na ulogu kiseonika u vazduhu i našem organizmu. Naravno da je on nezaobilazan parametar i finalni proizvod, ali se nikako ne sme smetnuti uloga ugljen-dioksida, a zatim i azot-monoksida i ostalih gasova koji deluju kao nezamenljivi katalizatori u brojnim hemijskim reakcijama laboratorije našeg organizma. Dovoljna koncentracija ugljen-dioksida u krvi i ćelijama je krucijalna za uspešan transport kiseonika u sve vrste ćelija.

Mirkove glavne preporuke za zdravije življenje

  • Na prvom mestu slušajte sebe i svoje potrebe. U mnogim drevnim učenjima stoji: "što je lek za jednog može biti otrov za drugog". Čuvajte se dosade i letargije - oni su sinonimi za mrtvilo, a koren ove reči vam je poznat.
  • Biti zdrav znači da je sve u balansu i zato je važno i šta jedete fizički, ali isto tako kakve emocije dajete i primate. Veoma je važno sa kim provodite većinu vremena, kojom vrstom fizičke aktivnosti se bavite, imate li i kakvog kućnog ljubimca. U zrelijim godinama život postaje nepodnošljiv ukoliko ga niste na neki način posvetili umetnosti.
  • Redovna fizička aktivnost je neophodna ako govorimo o dobrom zdravlju. Većina mojih učitelja je sada već u sedamdesetim, a sam dr Hacumi uskoro puni 82 godine. Svi su veoma vitalni, aktivni i redovno vode bar 3 treninga sedmično - sve to na maestralan način. Sistem koji ja upražnjavam obećava dug i ispunjen život u svakom smislu.

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano nedelja, 18 maj 2014 18:03
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark