Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ličnosti Poznate ličnosti Divno je živeti zdravo i biti srećan

Divno je živeti zdravo i biti srećan

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
ponedeljak, 07 maj 2007 02:00
Indeks članka
Divno je živeti zdravo i biti srećan
Strana 2
Sve strane
231.jpgBilja Krstić je očigledno otkrila pravu zlatnu nit na muzičkoj sceni. Uspeh novog albuma Tarpoš, ali i veliki koncert u Sava centru krajem marta, dokaz su da je intuicija nije izneverila. To je samo razlog više da poslušate njene savete u pogledu zdravijeg i srećnijeg života.

Biljanu Krstić je muzički urednik I programa radio Beograda a publika ju je upoznala kao pevačicu grupa Suncokret i Rani mraz, ali je zrelu slavu stekla orjentacijom ka tradicionalnim muzičkim osnovama, folklornim elementima koje koristi njen sastav Bistrik. A možda je vrhunac njene karijere muzika koju je stvorila za film Zona Zamfirova. Ili su to ipak veliki međunarodni koncerti, festivali, turneje... Goran Kojić: Kako je neko iz sveta rokenrola došao na čarobne livade tradicionalne muzike?

Biljana Krstić: Moje interesovanje za tradicional datira iz davnina. Još u Suncokretu smo koristili folk motive, što je postalo moje opredeljenje kad sam shvatila da na estradnoj sceni nemam šta da tražim, jer je velika gužva i šareniš zvukova. Desilo se da sam došla do divnih snimaka Marte Šebešćan i grupe Deep Forest koji su tada bili na samom početku i rekla sam: evo, ovo je ono što bih mogla da radim. Odatle je sve krenulo, ali i pre toga, na Fakultetu muzičke umetnosti postojao je predmet muzički folklor kod profesora Devića. To je bio jedan od retkih časova sa kojih nisam nikada izostajala ni bežala.

Tradicija i zdravlje

G. K.: Tradicionalna nije samo muzika, pretpostavljam da se i u načinu ishrane mogu primeniti zdravija iskustva "narodne" kuhinje?

B. K.: Ja sam neko ko pored folklora jako vodi računa o svemu, kad je ishrana u pitanju, vaspitanje dece... Rođena sam u Nišu i živela u jako patrijarhalnoj porodici, gde se svaki red znao. Trudim se da deci prenesem najbolje što nosim iz porodice, da im predstavim šta znači zdrava ishrana, puno pričamo o lepom ponašanju, a osnove jesu ljubav i razumevanje. Milica studira dizajn, Lenka je u osnovnoj školi, pohađale su muzičku školu i okrenute su nekim pravim vrednostima, barem se ja trudim da im to maksimalno omogućim. Kad je reč o duhovnosti i religiji, sve tri smo krštene, volimo da posetimo manastir, ali nismo "vernici" u onom smislu u kome možete sresti sve više ljudi oko vas. Vodimo računa o osnovnim duhovnim potrebama, slavimo slave u skladu sa svim zakonitostima koje su vrlo bitne kad je duhovnost u pitanju.

Kad jedem zdravije, nemam zdravstvenih problema

G. K.: Kako u tvom slučaju izgleda živetu zdravije i da li to podrazumeva i pojam "srećniji život"?

B.K.: Moram da priznam da sam u životu imala "faze". Uletim tako u makrobiotiku, budem tu 2-3 godine, pa se nešto desi te sve to pomalo "doteram" prema nekim mojim nahođenjima, jer uvek smislim da bi bilo dobro da još nešto dodam i onda to više nije to. Priznajem, kad god sam se pridržavala zdravije ishrane, nisam imala zdravstvenih problema čak i kad bi svi oko mene bili bolesni. Odrasla sam u porodici u kojoj se dosta jela mlečna hrana, ali i paprika. Kad sam u makrobiotičkim knjigama čitala da paprika nije nešto što bi trebalo da se nađe na makrobiotičkom tanjiru, meni je to bilo - tužno, pa sam se na razne načine dovijala da ipak pojedem po koju.


 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark