Misao dana

  • Smatram da prava reč nije znanje već razumevanje. Inteligentan čovek zna, dok mudar čovek razume. Čovek od znanja zna kako da rešava probleme, dok mudar čovek zna kako da ih izbegne. U intenzivnim promenama klasično znanje nije najvažniji faktor jer ste često izloženi novim i…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Tradicionalna medicina Prirodno rešenje za upadljive vene

Prirodno rešenje za upadljive vene

(6 glasova, ocena 4.83 od 5)
Autor: dr Maošing Ni   
nedelja, 05 septembar 2010 00:00

6_7_Septembar_Varikozne_vene

Varikozne vene, smatra se u kineskoj medicinskoj tradiciji, nastaju usled slabosti mišića i vezivnih tkiva u telu, kojima vlada slezinska mreža sistema za varenje. Sa njenim hroničnim slabljenjem dolazi do zgušnjavanja krvi i energije, što vodi ovakvom izgledu vena. Svoj tretman dr Maošing Ni fokusira na jačanje slezinske mreže, pomažući funkciju varenja, jačanje mišića i podsticanje protoka krvi i energije...

Kod mnogih žena se na nogama razviju upadljive a ponekad i bolne vene, koje po svom izgledu podsećaju na uvijeni kanap. Ovo su tzv. varikozne vene, a njihov blaži oblik zovu telangiektazijom ili paučastim venama. Varikozne vene su rezultat neispravnog funkcionisanja zalizaka unutar vena, koji inače pomažu da krv pređe iz ruku i nogu nazad ka srcu... Kada oni postanu defektni, krv u ovoj regiji proširuje vene i stvara otoke pod kožom.

U zavisnosti od težine problema, ovakve vene mogu biti bolne, stvarajući osećaj težine u nogama, što se često pogoršava noću, nakon vežbanja ili dolazi do oticanja gležnjeva, diskoloracije oko vena i poremećaja kože, uključujući ekcem.
One se češće sreću kod žena nego kod muškaraca, a mogu nastati pod uticajem nasledne preduslovljenosti, trudnoće, gojaznosti, menopauze, dugog stajanja ili naprezanja u vezi sa sa hroničnim zatvorom.

Pristup kineske medicine

Prema kineskoj medicini, od koristi mogu biti akupunktura, akupresura i masaža, kako bi se stimulisao krvotok i naciljale određene vene; potom, melemi za topičnu upotrebu te razni biljni melemi, pomoći će da se umanji oticanje i diskoloracija.

A, evo i praktičnih saveta!

Ako imate jak bol, krvarenje ili otoke oko varikoznih vena, trebalo bi odmah da se obratite specijalisti za vaskularne bolesti.

U svojoj kliničkoj praksi, imao sam uspeha da uz upotrebu akupunkture, električnom stimulacijom duž vena, ponovno uspostavim funkciju zalizaka. Ovde možete koristiti i akupresuru kao vid samopomoći.
Pronađite akupunkturnu tačku Foot Three Mile (St 36), koja je smeštena četiri prsta ispod kolena desne noge. Umereno pritisnite palcem dok ne osetite reakciju. Zadržite tako 5 minuta. Ponovite na levoj nozi .

Pronađite na desnoj nozi akupunkturnu tačku Three Yin Crossing (Sp 6). Smeštena je četiri prsta iznad unutrašnje strane gležnja, u udubljenju blizu kosti. Pritisnite postojano palcem dok ne počnete da reagujete na pritisak. Zadržite tako 3 minuta. Ponovite isto na levoj nozi.

Vežba svakog dana

Takođe preporučujem specifične vežbe za donji deo nogu, koje mišiće i vene održavaju snažnim. Plivanje i vožnja bicikla (može i onaj sobni) predstavljaju efikasne načine za jačanje mišića nogu, bez opterećenja nogu. Probajte ovakvo vežbanje najmanje pola sata dnevno. Takođe, jutarnji program vežbi istezanja je od pomoći.

Besmrtno ispravljanje noge: Ovu dao in ći gung vežbu toplo preporučujem svojim pacijentima. Kada se ovako vežba tokom 10 minuta, dvaput dnevno, pomažemo da se ojačaju mišići i podstakne protok krvi u nogama.
Lezite na leđa sa ispruženim nogama, a razdvojenim stopalima. Ruke su pružene sa obe strane tela, dlanovi okrenuti na gore.
1.    Udahnite i savijte levo koleno, privijajući levu nogu na grudi. Obavijte prstima nogu. Ostatak tela neka je opušten, a glava oslonjena o pod.  
2.    Izdahnite i napravite krug gležnjem stopala. Učinite ovo pet puta u smeru kazaljke na satu i pet puta u suprotnom.
3.    Udahnite i ispravite koleno tako da je noga uspravljena, pod pravim uglom u odnosu na pod.
4.    Izdahnite i polagano spuštajte ispravljenu nogu ka podu, vraćajući se u početni položaj.
5.    Ponovite isto desnom nogom.

Tu je i biljna terapija
Druga strategija lečenja je u ciljanju lokalnih varikoznih vena topičnom i biljnom terapijom u cilju smanjivanja njihovog oticanja i diskoloracije.
•    Hamamelis nanet topično predstavlja tradicionalni lek. Masaža povređene regije, dvaput dnevno, kremom hamamelisa, pomoći će da se smanji izraženost paučastih i varikoznih vena.
•    Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) je takođe od pomoći u smanjenju varikoznih vena. Dostupan je u kapsulama, a uobičajena doza divljeg kestena je do 600 mg dnevno. Ipak, moj je savet da se konsultujete sa akupunkturistom radi preciznijeg doziranja.  
•    Crateagus oxycanthus pomaže da se uravnoteži rad kardiovaskularnog sistema. Kuvajte jednu šolju ove biljke u 4 šolje vode, tokom 20 minuta, zatim procedite i pijte 3 šolje dnevno, u periodu od mesec dana. Mogu se naći i kesice za čaj. Internal Cleanse je biljna čajna mešavina koja uključuje ovu biljku, i predstavlja formulu za podsticanje čišćenja organizma.
•    Ekstrakt semena grožđa sadrži bioflavonoide tzv. procianidolične oligomere (PCOs), koji se ubrajaju u najmoćnije prirodne antioksidante ikad. Ovi PCOs koriste cirkulatornom sistemu poboljšavajući kapilarnu i vensku funkciju, što pomaže srcu. Utiču i na smanjenje podliva, edema usled povrede ili traume, varikoznih vena i oticanja nogu. Jedini praktični način da se unese dovoljno semenki grožđa je uzimanje suplemenata, a 100 do 200 mg dnevno je uobičajena doza.

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano nedelja, 05 septembar 2010 19:49
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark