Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Tradicionalna medicina Prirodno rešenje za upadljive vene

Prirodno rešenje za upadljive vene

(6 glasova, ocena 4.83 od 5)
Autor: dr Maošing Ni   
nedelja, 05 septembar 2010 00:00

6_7_Septembar_Varikozne_vene

Varikozne vene, smatra se u kineskoj medicinskoj tradiciji, nastaju usled slabosti mišića i vezivnih tkiva u telu, kojima vlada slezinska mreža sistema za varenje. Sa njenim hroničnim slabljenjem dolazi do zgušnjavanja krvi i energije, što vodi ovakvom izgledu vena. Svoj tretman dr Maošing Ni fokusira na jačanje slezinske mreže, pomažući funkciju varenja, jačanje mišića i podsticanje protoka krvi i energije...

Kod mnogih žena se na nogama razviju upadljive a ponekad i bolne vene, koje po svom izgledu podsećaju na uvijeni kanap. Ovo su tzv. varikozne vene, a njihov blaži oblik zovu telangiektazijom ili paučastim venama. Varikozne vene su rezultat neispravnog funkcionisanja zalizaka unutar vena, koji inače pomažu da krv pređe iz ruku i nogu nazad ka srcu... Kada oni postanu defektni, krv u ovoj regiji proširuje vene i stvara otoke pod kožom.

U zavisnosti od težine problema, ovakve vene mogu biti bolne, stvarajući osećaj težine u nogama, što se često pogoršava noću, nakon vežbanja ili dolazi do oticanja gležnjeva, diskoloracije oko vena i poremećaja kože, uključujući ekcem.
One se češće sreću kod žena nego kod muškaraca, a mogu nastati pod uticajem nasledne preduslovljenosti, trudnoće, gojaznosti, menopauze, dugog stajanja ili naprezanja u vezi sa sa hroničnim zatvorom.

Pristup kineske medicine

Prema kineskoj medicini, od koristi mogu biti akupunktura, akupresura i masaža, kako bi se stimulisao krvotok i naciljale određene vene; potom, melemi za topičnu upotrebu te razni biljni melemi, pomoći će da se umanji oticanje i diskoloracija.

A, evo i praktičnih saveta!

Ako imate jak bol, krvarenje ili otoke oko varikoznih vena, trebalo bi odmah da se obratite specijalisti za vaskularne bolesti.

U svojoj kliničkoj praksi, imao sam uspeha da uz upotrebu akupunkture, električnom stimulacijom duž vena, ponovno uspostavim funkciju zalizaka. Ovde možete koristiti i akupresuru kao vid samopomoći.
Pronađite akupunkturnu tačku Foot Three Mile (St 36), koja je smeštena četiri prsta ispod kolena desne noge. Umereno pritisnite palcem dok ne osetite reakciju. Zadržite tako 5 minuta. Ponovite na levoj nozi .

Pronađite na desnoj nozi akupunkturnu tačku Three Yin Crossing (Sp 6). Smeštena je četiri prsta iznad unutrašnje strane gležnja, u udubljenju blizu kosti. Pritisnite postojano palcem dok ne počnete da reagujete na pritisak. Zadržite tako 3 minuta. Ponovite isto na levoj nozi.

Vežba svakog dana

Takođe preporučujem specifične vežbe za donji deo nogu, koje mišiće i vene održavaju snažnim. Plivanje i vožnja bicikla (može i onaj sobni) predstavljaju efikasne načine za jačanje mišića nogu, bez opterećenja nogu. Probajte ovakvo vežbanje najmanje pola sata dnevno. Takođe, jutarnji program vežbi istezanja je od pomoći.

Besmrtno ispravljanje noge: Ovu dao in ći gung vežbu toplo preporučujem svojim pacijentima. Kada se ovako vežba tokom 10 minuta, dvaput dnevno, pomažemo da se ojačaju mišići i podstakne protok krvi u nogama.
Lezite na leđa sa ispruženim nogama, a razdvojenim stopalima. Ruke su pružene sa obe strane tela, dlanovi okrenuti na gore.
1.    Udahnite i savijte levo koleno, privijajući levu nogu na grudi. Obavijte prstima nogu. Ostatak tela neka je opušten, a glava oslonjena o pod.  
2.    Izdahnite i napravite krug gležnjem stopala. Učinite ovo pet puta u smeru kazaljke na satu i pet puta u suprotnom.
3.    Udahnite i ispravite koleno tako da je noga uspravljena, pod pravim uglom u odnosu na pod.
4.    Izdahnite i polagano spuštajte ispravljenu nogu ka podu, vraćajući se u početni položaj.
5.    Ponovite isto desnom nogom.

Tu je i biljna terapija
Druga strategija lečenja je u ciljanju lokalnih varikoznih vena topičnom i biljnom terapijom u cilju smanjivanja njihovog oticanja i diskoloracije.
•    Hamamelis nanet topično predstavlja tradicionalni lek. Masaža povređene regije, dvaput dnevno, kremom hamamelisa, pomoći će da se smanji izraženost paučastih i varikoznih vena.
•    Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) je takođe od pomoći u smanjenju varikoznih vena. Dostupan je u kapsulama, a uobičajena doza divljeg kestena je do 600 mg dnevno. Ipak, moj je savet da se konsultujete sa akupunkturistom radi preciznijeg doziranja.  
•    Crateagus oxycanthus pomaže da se uravnoteži rad kardiovaskularnog sistema. Kuvajte jednu šolju ove biljke u 4 šolje vode, tokom 20 minuta, zatim procedite i pijte 3 šolje dnevno, u periodu od mesec dana. Mogu se naći i kesice za čaj. Internal Cleanse je biljna čajna mešavina koja uključuje ovu biljku, i predstavlja formulu za podsticanje čišćenja organizma.
•    Ekstrakt semena grožđa sadrži bioflavonoide tzv. procianidolične oligomere (PCOs), koji se ubrajaju u najmoćnije prirodne antioksidante ikad. Ovi PCOs koriste cirkulatornom sistemu poboljšavajući kapilarnu i vensku funkciju, što pomaže srcu. Utiču i na smanjenje podliva, edema usled povrede ili traume, varikoznih vena i oticanja nogu. Jedini praktični način da se unese dovoljno semenki grožđa je uzimanje suplemenata, a 100 do 200 mg dnevno je uobičajena doza.

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano nedelja, 05 septembar 2010 19:49
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark