Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Tradicionalna medicina Naturopatski saveti za zdravu štitnu žlezdu

Naturopatski saveti za zdravu štitnu žlezdu

(3 glasova, ocena 4.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 23 oktobar 2010 00:00

Utorak_26_oktobar_Naturopata_savetuje_za_zdravu_tiroiduOd autora dr Rite Luiz, lekara naturopate i autora knjige "Snaga iznutra” (The Power Within"), saznajemo šta je zapravo hipotireoza i koje prirodne, holističke mere treba preduzeti ukoliko imamo problem sa štitnom žlezdom. Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posledica disfunkcije tiroide same po sebi...

Ukoliko se osoba reši na njeno uklanjanje, telo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen deo, biće u mogućnosti da ih još neko vreme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagoreva u trošenju. Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i usled drugih razloga.

Hormoni koje štitna žlezda proizvodi, kontrolišu metabolizam tela pa njena  disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u telu.

Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulenjujući ih.
Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, čine telo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često umeju da promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često meša sa postporođajnom depresijom. Lekovi, kao što je litijum, takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako retko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlezda u mozgu takođe mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Šta preduzeti?

1. Umanjite unos soje. Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konyumiranje soje mo\e da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.
2. Alkalizujte telo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.
3. Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad tiroide.
4. Ukoliko konzumirate meso (prim.ur.) birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.
5. Započnite sa programom za uravnotežavanje hormona uz upotrebu progesteronskog krema, kako biste telu pomogli da ponovo uspostavi ravnotežu.
Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.
6. Gentian je takođe poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.  
7. Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.  
8. Rotkvice su kroz istoriju upotrebljavane za lečenje ovog problema jer pomažu održavanju ravnoteže tiroidnih hormona.
9. Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.
10. Protiv hroničnog zatvora se izborite dodatnim dijetnim vlaknima, kao što je psyllium, u ishrani. Cascara Sagrada laksativnog dejstva i digestivne biljne formule su takođe od pomoći.
11. Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.  
12. Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.
13. Za one koje ne uznemirava pitanje etičkog odnošenja prema životinjama (prim.ur.) jedno od najefikasnijih suplemenata za hipotireozu, prema dr Luiz, je sušena svinjska tiroida koja se upotrebljavala i mnogo pre sintetičkih lekova, a telo je bolje procesira.
Ipak, mi dodajemo da je “bolje sprečiti nego lečiti” te živeti što zdravije, “alkalnije”, aktivnije, kako bismo dali sve od sebe da ono što predstavlja lek, zapravo učinimo dobrom preventivom!

Dodatni info 1

Dodatni info 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano subota, 23 oktobar 2010 13:29
 

Komentari   

 
0 #1 Guest 01-03-2012 18:56
Da li postoje neki dodatni čajevi i ishrana pored lekova u lečenju hipertireoizma.
Citat
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark