Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo

Mali organ mnogo...

(12 glasova, ocena 4.17 od 5)
utorak, 01 jul 2008 14:14

Pored pulsa, jezik daje najbitnije odgovore o disharmonijama. On je jedini unutrašnji organ koji se vidi spolja; zato je za kineskog lekara pregled jezika isto što i rendgen ili skener za zapadnog lekara.

Jezik sadrži mnogo informacija, kako o prošlim bolestima, tako i o sadašnjim i budućim. Ako neko posmatra svoj jezik svakodnevno, moći će da prati promene svog zdravstvenog stanja i da uoči i manje razlike, kako bi mogao blagovremeno da spreči nastajanje bolesti.

Na jeziku se može videti stanje svih organa

Da napravimo malu analizu jezika na slici. Na ovoj slici se može videti jezik sa nedostatkom naslage na jeziku samo na nekim mestima. Jezik je jako crven, hrapav i na obeleženim mestima ima gnojnih bubuljica, što govori da se ne radi samo o vatri, već i o nagomilanim prljavim tečnostima (takođe se često viđa kod dijabetičara – nedostatak tečnosti u telu ne isključuje postojanje abnormalnih tečnosti u telu. To znači da je slezina slaba i da ih ne transformiše).

S obzirom da naslage na jeziku nedostaje u predelima srca, pluća, jetre i delimično kod slezine, želuca i bubrega, znači da su skoro svi organi obuhvaćeni.
Ali pošto naslaga takođe ima u predelu slezine i jako su debele i žute, to znaći da tu ima sluzi i vatre, najverovatnije u želucu – posle ću reći zašto. To može da znači da osoba ima često pojačanu kiselinu i podrigivanje, kao i bolove u želucu, gde se ne isključuje čir.

Na ivicama jezika se vide otisci zuba, što znači da je slezina slaba i da vatra nije u njoj.

Čir se ne isključuje jer i na jeziku ima čireva.

Pošto je jezik na ivicama jako crven – skoro purpuran – to znači da se radi o vatri iz jetre. Takođe ima toksina (ili, bolje reći da se radi o toksičnoj vatri), koji se vide zbog gnojnih plikova. Ovo takođe govori da je vatra tu najjača i da je verovatno odatle krenula.
Osoba je verovatno jako nervozna ili, čak, često ljuta i agresivna. Pati od glavobolja, vrtoglavica ili migrene.

Predeo srca je, isto, jako crven i (mada se ne vidi sasvim) ima male crvene plikove. To znaći da je vatra već prešla na srce i da je i njega povredila. To može značiti da osoba pati od nesanice ili noćnih mora i jakog noćnog znojenja. Isto tako ima lupanje srca, ubrzan puls.

Predeo kod pluća je manje crven, ali jako hrapav. To znači da su pluća na redu. To može značiti da je vatra već prešla na njih, ili da je u pitanju pušač. Ako osoba puši, ova disharmonija će veoma brzo napredovati.

Cela slika jezika govori da osoba ima malo tečnosti i krvi, jer ih je isušila vatra, ali da ima sluzi i abnormalnih tečnosti.

Bubrezi ovde takođe pate, ali još ne u tolikoj meri. Verovatno se radi o mršavoj osobi, koja ima pečenje pri mokrenju, nervozna je, urin je žut i ima jak, neprijatan miris, eventualno ima česte upale bešike (gde ne moraju da se pokažu bakterije – to je lažna upala bešike, ali ima veze sa vatrom u meridijanu, koja stvara iste ili jače simptome).

Tekst preuzet iz knjige „Zdravija ishrana na kineski način“ lekara kineske medicine Maje Đelić. Knjiga sa može nabaviti u Zdravoj svaštarici, ili naručiti na tel. 011/2186-827 i 065/505-1234Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano utorak, 07 april 2009 13:38
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži