Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Tradicionalna medicina Akupunktura je odlična protiv bola

Akupunktura je odlična protiv bola

(0 glasova, ocena 0 od 5)
Autor: priredila Maja Berg   
ponedeljak, 26 oktobar 2009 08:22
Akupunktura je odlična protiv bola
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090810104935.htm
Već hiljadama godina akupunktura se u kineskoj medicini uspešno koristi u regulisanju osećaja bola. I funkcioniše kroz aktiviranje prirodnih kapaciteta tela za smanjenje bola. Međutim, većim delom je nepoznato šta se zapravo dešava na ćelijskom nivou. Uz pomoć magnetne resonance mozga, studija Univerziteta u Mičigenu omogućila je nove dokaze da tradicionalna kineska akupunktura utiče na dugotrajnu sposobnost mozga da reguliše bol. Rezultati su objavljeni u septembru u naučnom časopisu “Journal of NeuroImage”. U okviru studije, istraživači Univerzitetskog istraživačkog centra za hronični bol i iscrpljenost, pokazali su da akupunktura uvećava vezujući kapacitet tzv. mu-opioidnih receptora (MOR) u regionima mozga koji procesuiraju signale bola, među kojima su insula, talamus i amigdale. Smatra se da opioidne supstance, kao što su morfin i kodein, funkcionišu prema principu vezivanja za opioidne receptore u mozgu i kičmenoj moždini. ”Jedna od implikacija studije je da bi pacijenti, čija je bol tretirana akupunkturnim pristupom, mogli bolje prihvati opioidne lekove s obzirom na to da odgovarajući receptori imaju navedenu uvećanu sposobnost vezivanja”, kaže dr Ričard I. Heris, istraživač Centra i profesor anesteziologije Medicinske škole Univerziteta. U studiji je učestvovalo 20 žena dijagnostifikovanih sa fibromijalgijom, hroničnim stanjem bola u trajanju od najmanje jedne godine, najmanje 50% vremena i koje nisu uzimale odgovarajuće lekove tokom istraživanja. Pacijenti su bili ispitani putem pozitronske emisione tomografije (PET) mozga tokom prvog tretmana i jedan mesec nakon osmog tretmana.

akupunktura15Već hiljadama godina akupunktura se u kineskoj medicini uspešno koristi u regulisanju osećaja bola. I funkcioniše kroz aktiviranje prirodnih kapaciteta tela za smanjenje bola. Međutim, većim delom je nepoznato šta se zapravo dešava na ćelijskom nivou.

Uz pomoć magnetne resonance mozga, studija Univerziteta u Mičigenu omogućila je nove dokaze da tradicionalna kineska akupunktura utiče na dugotrajnu sposobnost mozga da reguliše bol. Rezultati su objavljeni u septembru u naučnom časopisu “Journal of NeuroImage”.

U okviru studije, istraživači Univerzitetskog istraživačkog centra za hronični bol i iscrpljenost, pokazali su da akupunktura uvećava vezujući kapacitet tzv. mu-opioidnih receptora (MOR) u regionima mozga koji procesuiraju signale bola, među kojima su insula, talamus i amigdale. Smatra se da opioidne supstance, kao što su morfin i kodein, funkcionišu prema principu vezivanja za opioidne receptore u mozgu i kičmenoj moždini. ”Jedna od implikacija studije je da bi pacijenti, čija je bol tretirana akupunkturnim pristupom, mogli bolje prihvati opioidne lekove s obzirom na to da odgovarajući receptori imaju navedenu uvećanu sposobnost vezivanja”, kaže dr Ričard I. Heris, istraživač Centra i profesor anesteziologije Medicinske škole Univerziteta.

U studiji je učestvovalo 20 žena dijagnostifikovanih sa fibromijalgijom, hroničnim stanjem bola u trajanju od najmanje jedne godine, najmanje 50% vremena i koje nisu uzimale odgovarajuće lekove tokom istraživanja. Pacijenti su bili ispitani putem pozitronske emisione tomografije (PET) mozga tokom prvog tretmana i jedan mesec nakon osmog tretmana.

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano četvrtak, 29 oktobar 2009 10:15
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark