Misao dana

 • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

  Opširnije...

Kuda idemo?


 • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

  Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Ekologija organizma Gasovi - nepopularna i škakljiva tema

Gasovi - nepopularna i škakljiva tema

(20 glasova, ocena 4.35 od 5)
Autor: Prof.dr Staniša Stojiljković   
subota, 06 mart 2010 07:51
Indeks članka
Gasovi - nepopularna i škakljiva tema
Strana 2
Sve strane
GasoviKada gasovi (prdež) ukazuju na ozbiljne promene procesa u digestivnom traktu? Većina gasova je normalna pojava ali je količina gasa više od 23 puta na dan abnormalna, što može ukazati na brojne probleme. O kojim problemima je reč i kako to rešiti govori knjiga prof.dr Staniše Stojiljkovića “Istine i zablude o nadimanju i gasovima”, koja uskoro izlazi iz štampe, a iz koje objavljujemo jedan mali segment...
Ljudi koji imaju problema u digestivnom traktu ili su imali neke zahvate na svom digestivnom traktu ili na nekom tkivu u digestivnom traktu mogu takođe imati problema sa nadimanjem i sa bolom koji se javlja. Evo nekoliko jednostavnih i lakih koraka koji vam mogu pomoći kako bi smanjili količinu gasova koje ispuštate:

 

 • Jedite i pijte sporo i žvaćite hranu dobro. Ovo će vam pomoći da smanjite količinu vazduha koji ćete progutati.
 • Ako ste skloni gasovima, izbegavajte žvakaće gume kao i teške slatkiše.
 • Ako nosite protezu, proverite je kod vašeg stomatologa da li je dobro nameštena, pa ako nije, popravite to.
 • Identifikujte hranu koja vam stvara gasove, izbegavajte da uzimate svu tu hranu zajedno ili odjednom.
 • Ako dodajete voće u vašu ishranu. jedite polako kako vam telo ne bi proizvodilo dodatne gasove.
 • Ako imate već loša iskustva sa mlečnim proizvodima, možete uzeti laktozne dodatke (surutka) pre jela kako biste što više smanjili gasove koje vaše telo produkuje. Takođe možete konzumirati laktozno pasterizovano mleko.
 • Pokušajte sa obnovom enzima u vašem digestivnom traktu, oni vam mogu pomoći u varenju šećera iz voća, povrća.
 • Povećajte fizičku aktivnost (30 minuta šetnje ili lagane smišljene aktivnosti dnevno) to će vam pomoći da lakše svarite hranu.
 • Možete i ojačati vaše stomačne mišiće, raditi trbušnjake ili nekoliko puta brzo sedeti- ustajati što će vam takođe pomoći da se rešite gasova.
 • Ako želite servisiranje organizma, onda možete pristupiti Intenzivnom programu detoksikacije i oporavka organizma u dvomesečnom trajanju. Program je dat u Prilogu na kraju knjige.

Šta je uzrok nadimanja

Kada diskutujemo o nadimanju, važno je razlikovati nadimanje i otečenost (natečenost). Nadimanje je subjektivni pojam, što znači da je abdomen (stomačni deo) veći od normalnog. Nadimanje je simptom koji je srodan simptomu neugodnosti. Natečenost se može definisati kao sposobnost gasa da se “zaključa” u stomaku. Tako da nikada više ne bi trebalo da se pretpostavlja da su nadimanje i otečenost jedno te  isto. Kako su tanka creva ispreplitana, dok je debelo crevo u obliku velikog ćiriličnog slova P, moguće je da se na nekom delu creva stvori “vazdušni jastuk”, koji može duže vreme da se zadrži izazivajući bolove.
Postoje tri načina na koji se abdomalna otečenost može povećati. Uzroci uključuju vazduh, tečnost ili tkiva unutar abdomena. Iz opisa ova tri uzroka zaključujemo da su veoma različiti tj. da se razlikuju jedan od drugog.  
Postoje dva tipa natečenosti, kontinualan i diskontionualan. Uzrok kontinualne natečenosti može biti povećanje u intraabdominalnim organima i u intraabdominalnom tumoru, u vidu nakupljanja gasova oko nekog intraabdomalnog organa, ili pak gojaznost.
Što se tiče diskontinualne natečenosti, ona obično nastaje slučajnom akumulacijom gasa i/ili tečnosti u stomaku ili tankim crevima.

Šta je uzrok nadutosti

Nadutost je stanje koje nastaje prolaženjem gasova iz creva kroz čmar. Gas u gastrointestilnom traktu ima samo dva izvora: progutani gas ili gas koji proizvode bakterije (ili drugi mikroorganizmi - gljivice na primer) koje se obično nalaze u crevima. Progutani gas je realan uzrok prekomerne nadutosti. Uobičajen izvor je gas koji proizvode crevne bakterije. Bakterije proizvode gas kada vare hranu a naročito šećer ili polisaharide koji nisu bili svareni tokom prolaska kroz tanko crevo. Šećer je obično nedovoljno svaren zbog laktoze koja se nalazi u mleku. Izostanak enzima laktaze u oblogama creva (može biti nasledne prirode) uzrok je neravnomernog varenja. Laktaza ima ulogu da razbije laktozu kako bi ona bila apsorbovana.
Međutim, u poslednje vreme sve veći broj prehrambenih proizvoda sadrži sorbate, aspartame i druge aditive koji u fazi raspadanja u crevnoj flori izazivaju gasove.
Najveći broj vrsta povrća ili voća sadrže celulozu; to je još jedan tip polisaharida koji se ne svare tokom prolaska kroz tanko crevo. Konstantno gutanje male količine vazduha omogućavaju bakterijama da konstantno proizvode gas. Konstantni pokreti crevnih mišića (peristaltika) daju podstrek gasu da kroz creva izađe napolje. Posebno povrće sa dosta sumpornih jedinjenja i amonijaka (lukovice – crni i beli luk, praziluk, sremuš i dr.) stvara “nezgodne gasove”. Kod prerade celuloze veoma je bitna temperatura, odnosno toplota koju stvara debelo crevo. Da se od celuloze ne bi se stvorio metanol, veoma je bitno da ona bude na adekvatan način pererađena. Zbog problema sa celulozom najbolje je koristiti ovas i pirinač u integralnom obliku, jer se njihove celuloze najlakše prerađuju u oblik potreban za varenje.

 Poslednje ažurirano subota, 06 mart 2010 08:12
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži