Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Alternativna medicina Lečenje pranom isceljuje suštinu bića

Lečenje pranom isceljuje suštinu bića

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 14 februar 2010 09:30

15_februar_ponedeljak_isceljivanje_pranomIsceljivanje „životnom energijom“, pranom, drevna je vrsta lečenja, praktikovana od najranijih civilizacija Kine, Egipta i Indije. Prana, sveprisutna energija koja se na drugim mestima zove ki, ći, vitalna sila, pomaže organizmu da zadrži svoje stanje ravnoteže i zdravlja. Prana se prostire svuda oko nas,i ima svojstvo da isceljuje poremećaje kako u domenu fizičkog tako i emocionalnog.

 

Upijena „iz sunca“, sunčeva prana, “napaja” nas pri izlaganju suncu ili ispijanjem vode izložene suncu. I vazduh je izdašan pranom, tzv. ozonskom pranom, kojom smo ispunjeni nakon dubokog, ritmičnog udisanja, sporijeg tempa, aktivirajući energetske centre, čakre. Zemlja daruje pranu tla, energiju koju, zapravo, na najbolji način upijamo tabanima, a “Božanska prana”, bogati naše telo nakon duboke meditacije i  usrdnih molitvi.


Master Choa Kok Sui, duhovni učitelj sa Filipina i autor mnogih bestselera na temu isceljivanja pranom (Pranic Healing), čovek svestranih interesovanja i zanimanja - od hemijskog inženjera do uspešnog preduzetnika, ponovo je uspostavio sistem lečenja pranom, na temeljima znanja svog učitelja, Bodhisattva Padmasambhava i stvorio „spiritualnu zonu“ pod nazivom “Arhatic Yoga Ashram”  nadomak Punea, u Indiji.

Suština isceljivanja pranom se ogleda u upravljanju prenošenja sveže obnovljene vitalne energije - pacijentu, uz pomoć nekoliko tehnika za koje nije potrebno ostvarenje fizičkog kontakta niti upotreba lekova i drugih sredstava. Uloga iscelitelja je da „radi“ na energetskom polju pacijenta poštujući glavni princip, koji glasi - „telo ima sposobnost samoisceljivanja“.  

Ova vrsta lečenja u središte pažnje postavlja “auru” ili energetsko telo, na sanskritu nazvano imenom - “Pranamaya Kosha”, a,  preciznije, bioplazmatsko telo koje se širi 10-12 cm od površine fizičkog tela. Prana se absorbuje te raspodeljuje kroz fizičko telo, isključivo putem pomenutog energetskog tela i ova energija se može projektovati sa jedne osobe na drugu, pri čemu raspodeli energije kroz čitavo telo pomaže aktivnost čakri.

Energija koja, sa druge strane, razboljeva telo, negativna je energija koja se pojavljuje u auri, pre nego što se usidri u samom telu, a oboljenje se javlja tamo gde postoji  praznina ili, pak, prezasićenost pranom u čakrama. „Primena“ prane na oboleli deo tela pomaže ubrzanju procesa izlečenja na fizičkom, mentalnom i spiritualnom planu osobe.

Tehnike koje su sastavni deo isceljivanja pranom, obuhvataju: analiziranje, čišćenje i energetizovanje ili pobuđivanje.

Iscelitelji, tako, najpre, analiziraju energetsko polje pacijenta kako bi odredili eventualna ometanja u energetskom telu. Moć ruku se ogeda u iniciranju procesa lečenja, a čakre su smeštene upravo na dlanovima te kada bivaju aktivirane, stiču osetljivost na spoznavanje energije drugih bića. Tako je moguće obolela mesta pročistiti, te obnoviti energijom, svežom pranom. Ruke su ključne i u okviru druge tehnike, čišćenja, odnosno, uklanjanja kontaminirane energije iz “aure”, dok energizovanje predstavlja uvođenje vitalne energije, kroz čakre u telo.

Fizička oboljenja koja se uspešno mogu uklanjanjati na ovaj način, uključuju, između ostalih: artritis, epilepsiju, bolesti oka, visok krvni pritisak, astmu, respiratorna oboljenja, hepatitis, ciste na jajnicima, dok se psihička sfera oslobađa neravnoteže manifestovane u anksioznosti, depresiji, osećanju tenzije, kompulsivnih poremećaja ponašanja, fobija, trauma i tugovanja.

Lečenje pranom (Pranic Healing) stvara preduslov za dobrobit na više polja od kojih su važniji: pamćenje i koncentracija, apetit, interpersonalni odnosi, rešavanje nesklada u braku, očuvanje zdravlja porodice kao celine, jedinstvo, mir i blagostanje, a budi spiritualnu prirodu ljudskih bića.

Osim upražnjavanja ispravne tehnike disanja kojom se uspostavlja ravnoteža između pozitivne i negativne struje u telu, vizualizacijom vitalne snage koja prodire u telo i doživljajem da ispunjava svaku ćeliju, može se, takođe, uvećati sama količina primljene prane, nakon jednog dubokog udisaja. Pozitivna energija privlači pozitivnu energiju.

Ova unutrašnja energija buja kroz primenu meditacije, a ukoliko je ova snaga dovoljno moćna, uvećava se i sam kapacitet da se apsorbuje i projektuje na pacijenta. Bez spiritualne energije nije moguće razviti jaku unutrašnju energiju, pa je praktikovanje meditacije veoma preporučljivo.

Od onoga što unosimo u organizam, treba znati da voće i povrće “nose” najviše prane, a redovno vežbanje ima fukciju da je osveži. Joga, kao i odgovarajući životni stil i pozitivnost u razmišljanju, takođe poboljšavaju auru osobe.

Snabdevanje energijom se može ostvariti i jednostavnom vežbom koja uključuje mirno sedenje uz dodirivanje vrha usana jezikom što doprinosi povezivanju meridijana spreda i pozadi na telu i poboljšava cirkulisanje energije.

Najvažniji doprinosi ove vrste isceljivanja leže u činjenici da je ono efikasno kako za pojedinca tako i za druge, pomaže u pročišćenju energije tela, kako bi se sprečila razna oboljenja, kod hroničnih smetnji se koristi da inicira proces lečenja, a put je i do stvaranja “energetskog štita” koji čuva osobu od nepovoljnih uticaja. Što se više vežba, to je sopstvenu energiju lakše iskoristiti u isceljivanju drugih, ali je pre svega potrebno kontrolisanje od strane učitelja.

Za one “praktičnije” dobra vest je i da lečenje pranom “asistira” u čišćenju kuće, radnog prostora, a sve uz razvijanje kreativne energije.

Dodatni info 1
 Dodatni info 2


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano četvrtak, 08 septembar 2011 10:35
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark