Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Lečenje Alternativna medicina Ishrana je ključ...

Ishrana je ključ...

(12 glasova, ocena 4.58 od 5)
četvrtak, 06 septembar 2007 02:00
250.jpgHemoroidi su ozbiljan problem, od koga, nažalost, pati sve veći broj ljudi. On se, ipak, rešava pre svega promenom načina ishrane. Iako smo o hemoroidima opširnije pisali u broju 29, nije zgoreg podsetiti se i pomenuti nekoliko veoma praktičnih prirodnih metoda koje i te kako mogu koristiti.

Koliko se zna, od hemoroida boluje samo čovek, nijedna druga vrsta ne razvija ovaj problem. Ta činjenica se moze uzeti kao indikacija da naše navike u ishrani imaju vodeću ulogu u nastanku ovog poremećaja. Za one koji pate od ovog problema, evo nekoliko saveta kako da na jednostavan način pomognu sebi.

Kako se hraniti

- Piti dosta tečnosti, posebno vode. Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice i pomaže kod konstipacije.
- Jesti hranu koja je bogata vlaknima: integralni hlebovi, žitarice, sveže voće i sve vrste povrća. Povećati unos jabuka, cvekle, brazilskog oraha, brokula, ovsa, graška. Ishrana bogata vlaknima se smatra najvažnijim faktorm u lečenju i prevenciji hemoroida.
- Ako hemoroidi krvare važno je unositi namirnice bogate vitaminom K (povrće zelene boje, klice alfa - alfa); uzimati takoĐe i neke prirodne izvore gvožđa, npr. koprivu ili algu spirulinu, da bi se izbegla anemija.
- Uzimati 1 do 2 supene kašike hladno ceđenog ulja lanenog semena, ono omekšava stolicu.
- Čaj od ruzmarina je veoma dobar, jer jača zidove krvnih sudova.
- Miso pasta i umeboši šljiva su odlične jer regulišu crevnu floru i pomažu probavu.

Kako se ne hraniti

- Izbegavajte prženu, masnu hranu, namirnice životinjskog porekla, posebno mesa, proizvode od belog brašna, beli šećer, rafinisana ulja i margarin, kafu, gazirane napitke i cigarete.

Kako ublažiti bol

- Aloja vera može da se aplicira direktno na anus, dejstvo je slično aspirinu: ublažava bol i gorući osećaj.
- Spolja za olakšavanje bolova može da se stavlja i izrendan sirovi krompir.
- Izmešati gi (maslo) i kurkumu i nanositi spolja (ajurvedski lek).
- Što češće tuširanje mlakom vodom. Mast od nevena ublažava bolove i spečava upalu.
Na šta paziti

* Kad dižete teret savijte kolena a ne leđa, nemojte zadržavati dah dok dižete teret, jer to stvara pritisak u krvnim sudivima u tom regionu; umesto toga udahnite duboko i izdišite u momentu dok podižete teret.

* Sedite na mekanim jastucima.
* Umesto standarnih, grubih toaletnih papira i onih koji imaju parfeme i boje, koristite vlažne ubruse za bebe.
* Ako hemoroidi krvare, ibuprofen ili aspirin mogu da povećaju krvarenje.
* Izbegavajte laksative.

I još...
Šetnja i vežbe su veoma korisne, zato što podstiču cirkulaciju.

Ako se odlučite za korišćenje biljnih vlakana kao suplementa, počnite sa manjom dozom i polako je povećavajte. Ako uzmete previše odjednom, to će izazvati grčeve, gasove i najverovatnije dijareju. Uvek koristite suplement vlakna odvojeno od lekova i ostalih suplemenata.

Ako uslovi dozvoljavaju, posle pražnjenja creva je najbolje oprati region anusa mlakom vodom, sapune ne koristiti.

Homeopatsko lečenje hemoroida zahteva konstituciono lečenje, tj. mora se uzeti u obzir mentalno, emocionalno i fizičko stanje pacijenta.
Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Poslednje ažurirano utorak, 07 april 2009 13:33
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži