Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Joga Ostalo Za osam nedelja ode fibromialgija

Za osam nedelja ode fibromialgija

(4 glasova, ocena 4.25 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 06 novembar 2010 05:00

Cetvrtak_4_novembar_Joga_ublazila_fibromijalgijuJoga koja uključuje blago istezanje i meditacija, mogu ublažiti simptome fibromijalgije, pokazuje nedavno izvedena studija, publikovana onlajn oktobra meseca, a izlazi u novembarskom izdanju žurnala Pain. Dvadeset pet žena s dijagnozom fibromijalgije, sindroma hronične boli, preporučeno je dva sata joge, jednom nedeljno, tokom osam nedelja, dok je grupi od 28 žena s dijagnozom ovog stanja, rečeno da nastavi da provodi svoju uobičajenu rutinu za izlaženje na kraj s fibromijalgijom...

Nakon osam nedelja, joga grupa je izvestila poboljšanja u fizičkom i psihološkom pogledu, ovde uključujući smanjenje boli, umora, osetljivosti, anksioznosti, a, s druge strane, bolji san i bolje raspoloženje.

"Žene su u početku bile pomalo uplašene, no nakon što su ulazile u ritam, nalazile su da je sve to od velike koristi", rekao je glavni autor studije, Džejms Karson, klinički psiholog i stručnjak za bol u Oregon Univerzitetu za Zdravlje & Nauku, u Portlandu.

"Već nakon prve nedelje su prijavile mnogo manje boli, poboljšanje sna i osećaj ohrabrenosti, po prvi put posle mnogo godina, a pozitivne promene su nastavile da traju tokom celog programa."

Na kraju istraživanja, oko 4,5 posto njih iz joga grupe, izvestilo je da se oseća "izuzetno bolje", 9,1 posto, reklo je da je "mnogo bolje", 77 posto su bile "malo bolje", dok 4,5 posto ispitanica nije prijavilo neke promene. Za poređenje, niko u kontrolnoj grupi nije izvestio da se oseća "izrazito bolje" niti "mnogo bolje", 19,2 posto je izvestilo da se oseća "malo bolje", a 38,5 posto ispitanica je ostalo bez promene.

„Za sada ne postoji lek za fibromijalgiju, koju karakterišu blagi bolovi, umor, nesanica, teskoba, depresija i problemi sa pamćenjem i koncentracijom, pa je može biti vrlo teško lečiti, a mnogi pacijenti izveštavaju da im lekovi sasvim malo pomažu,“ kaže dr. Brus Solitar, klinički profesor medicine na Odeljenju za reumatologiju, u njujorškom Langone Medicinskom Centru.

Iako je istraživanje provedeno na malom uzorku, uz odsutnost praćenja i uz preterano oslanjanje na subjektivne iskaze, „vredi pokušati sa jogom“, kako naglašava Solitar, i ističe da su vežbe bile posebno prilagođene individualnim potrebama učesnica te opominje da jedan čas joge u lokalnom studiju može biti previše intenzivan.

U okviru studije, 40 minuta se vežbalo blago istezanje i poze, 25 minuta meditacija, 10 minuta tehnike disanja, i provedena je 20-tominutna lekcija o primeni joga principa u svakodnevnom životu za suočavanje s fibromijalgijom te 25 minuta grupne diskusije. Učesnice u studiji su takođe bile podstaknute da vežbaju kod kuće uz DVD, većinu dana.

Iako je nepoznato koliko je pozitivan učinak iz studije "placebo" efekat, te se na taj način stvarao doživljaj poboljšanja – ili je, pak, za to odgovorna određena specifičnost joge i meditacije, prema rečima Solitara, „to nije ni bitno, ako se ljudi osećaju bolje“.

"Mnogi pacijenti navode da im malo šta pomaže, pa je sve što je pozitivno dobrodošlo", kaže on.

U okviru studije, žene su vežbale svesnu jogu, vrstu joge koju su razvili Karson, instruktor joge i meditacije, i njegova supruga, koautor studije, Kimberli Karson. Joga svesnosti potiče iz Kripalu škole, a Karson objašnjava i naglašava njene "unutarnje dimenzije", kao što su: prihvatanje boli i spremnost da se od nje i stresnih okolnosti uči, mentalno "prisustvo u trenutku" i učenje razlike između stvarnih događaja i tendencija uma da "katastrofizuju" bol - misleći da je to najgora bol ikada, dok se zapravo da kontrolisati.

Prethodna istraživanja su pokazala da joga svesnosti ublažava bol, umor, utiče na bolji san i raspoloženje kod žena s rakom dojke, rekao je Karson.

Nije poznato koji aspekti ove joge su najkorisniji, ali, Karson izjavljuje da „veruje da i vežbe, i meditacija i društveni aspekti ovde doprinose“.

"To je kombinacija koja ima sinergičko delovanje", rekao je Karson. "Naš um i telo su vrlo povezani, ali često nismo svesni te činjenice. Tehnike, kao što je joga, zaista pojačavaju te veze i čine nas mnogo više svesnima činjenice da nam misli i osećaji utiču na telo i da naše telo utiče na način na koji mislimo i osećamo."

Ako patite od fibromijalgije, Karson preporučuje da potražite grupu za jogu koja se reklamira kao "blaga“ i da je instruktoru poznato da imate određene fizičke izazove, tako da se poze mogu prilagođavati. Budući da mnogi joga časovi ne sadrže mnogo meditacije, Karson preporučuje da pohađate časove meditacije, gde se uče vežbe disanja radi smanjenja stresa i boljeg nošenja s boli.

Studija objavljena u avgustu u New England Journal of Medicine nalazi da i tai či (đi) može pomoći kod fibromijalgije. Kao i joga, godi ravnoteži uma i tela kroz naglašavanje sporih, blagih pokreta za jačanje i fleksibilnost, kao i duboko disanje i opuštanje za bolje strujanje ći (đi, ki), vitalne energije, kroz telo.

Dodatni info



Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano subota, 06 novembar 2010 10:14
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži