Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Joga Ostalo Prepoznajte dobrog instruktora joge za decu

Prepoznajte dobrog instruktora joge za decu

(4 glasova, ocena 4.75 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 22 januar 2011 12:00

Petak_14_jan_Joga_za_decu

Da su i deca danas pod velikim stresom, svedoči Liza Orkin, američki joga učitelj i terapeut, iz svog bogatog iskustva. A svedoči i to da joga za decu znači isto što i za roditelje. "Negovanje duha i tela treba početi već od malih nogu", naglašava Orkinova... Nastava joge, prema Lizi Orkin, pomaže deci da razviju bolju svest o sopstvenom telu, samokontrolu, fleksibilnost i koordinaciju, a te veštine mogu vrlo da posluže i izvan časova joge, u svakodnevici. Za primer, Orkinova navodi iskustvo svoje desetogodišnje učenice koja ju je pitala šta da radi kada je nečim nezadovoljna i frustrirana. Kako Orkinova podstiče decu da sama tragaju za najboljim individualnim rešenjem i ova mala entuzijastkinja je sama zaključila da joj u takvim prilikama "ponekad veoma pomogne poza deteta".

Na ovo se nadovezao razgovor o vežbama disanja, dahu iz tri dela, o čijoj važnosti smo i mi svojevremeno pisali, a što je od pomoći da se održi ravnoteža i smirenost u izazovnim dnevnim situacijama.

Prema Orkinovoj, joga pomaže i kod hiperaktivnosti i poremećaja pažnje kod dece, objašnjavajući da ova deca zapravo žude za pokretom i senzornim i motornim podsticajima, a joga upravo pomaže u kanalisanju tih impulsa na pozitivan način.

Za opuštanje, koje ne polazi svima od ruke tako glatko, što nam je dobro poznato, Orkinova praktikuje vizualizaciju gde je isprva fokus na stomačnom disanju i slušanje opuštajuće muzike, a čemu sledi razmena ličnih iskustava. Pa su tako preporučljiva zamišljanja drveća, leptira, da bi se deca podstakla na razvijanje osećanja jedinstva sa prirodom.

Čas sa Orkinovom obiluje razmenom ideja gde deca dolaze do izražaja na putu zajedničkog otkrivanja značenja jedinstva uma, tela i duha.
Nama zvuči kao škola života za decu. Nova škola. Bolja škola.


NAPOMENA: Tekst nastao iz intervjua na Yoga Site sa Lizom Orkin, sertifikovanim instruktorom kripalu joge i terapeutom, koja je zvanje stekla na Vivekananda Kendra fondaciji za istraživanja joge u Bangaloru, Indiji.

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano subota, 22 januar 2011 16:02
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark