Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Joga Ostalo Negovati povezanost sa svetom oko sebe (prvi deo)

Negovati povezanost sa svetom oko sebe (prvi deo)

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
ponedeljak, 03 januar 2011 13:00

Blok_vest_27_31_dec_Odrzivi_um_sta_je_to

Nije uvek jednostavno dosegnuti višu svest tokom praktikovanja joge. Jedan od načina da osetite tu povezanost jeste da budete što svesniji svojih malih životnih odluka i toga kako one utiču na vas, vašu zajednicu i svet oko vas...

Čeriti Fereira, stručni saradnik magazina Joga žurnal pruža nam uvid u sedam tačaka koje mogu puno pomoći u našem razumevanju sebe samih i povezivanju sa svetom.

1. Promenite ugao posmatranja
Uvodite drugačiji način rada, probajte neku novu hranu, započnite vežbanje joge uz učitelja sa kojim nikad do sada niste vežbali. Primetite kako jedna naizgled jednostavna promena utiče na način na koji posmatrate stvari oko sebe. "Naš celi svet je u osnovi ono što vidimo", kaže Frank Džud Boćo, učitelj meditacije i autor Svesne joge (zasnovanih na učenju Čariti Fereire _ op.u.).
Pokazujući koliko je promenljiva čovekova percepcija, Boćo svoje učenike ume da posavetuje da, recimo, probaju šešir koji im „ne pristaje“ pa da zatim opažaju sopstveno percipiranje pojava oko sebe, noseći ga na glavi. "Čak i bez gledanja u ogledalo, samo saznanje da imate taj šešir na glavi utiče da se menja i vaša percepcija stvarnosti u datom trenutku", kaže Boćo. A, „joginski put ka oslobođenju ima za suštinski aspekt primećivanje tog uslovljenog opažanja“, dodao bi on.

2. Dan bez otpadaka
Odredite jedan dan kada nećete upotrebljavati ono što ima ambalažu za bacanje. Ponesite ručak na posao u ambalaži za višekratnu upotrebu, koristite platnene maramice, ponesite svoju bocu vode na čas joge. Nosite eko torbu u kupovinu.
"Obraćanje pažnje na ono što konzumiram i odbacujem je uvežbavanje svesnosti u svakodnevnom životu", kaže joga učitelj iz Berklija, Ari Derfel (takođe na bazi učenja Čariti Fereire - op.u.), koji je ceo projekat opisao kao joga meditaciju i koja ga je činila svesnim kompletnog životnog ciklusa jedne odbačene stvari jer je za svaku od njih preuzimao odgovornost.

3. Povratak zdravlja i sreće
Kao kontrast stremljenju uspehu u svemu što činite (uključujući i asane), posvetite se jednom nedeljno uvežbavanju položaja koji utišavaju, neguju i uravnotežuju biće. Započnite svoju okrepljujuću vežbu mirno sedeći nekoliko trenutaka i povežite se sa sopstvenim dahom. Zagrejte se uz pokret koji nežno isteže mišiće, što dobro omogućavaju položaj mačka-krava" i položaj "srećna beba". Premestite se zatim u položaje poput "supta baddha konasana (položaj zavaljenog vezanog ugla)", "supta padangusthasana (položaj "zavaljena šaka-na-nožnom palcu") i "Viparita Karani" (položaj "noge-na-zidu"), a zatim proširenu "savasanu" (položaj mrtvaca). Nedelja veče je dobro vreme da se na ovaj način revitalizujete, a vremenom će vam redovno praktikovanje ovoga pružiti dubinu samosvesti do koje nije jednostavno doći na drugi način.

NAPOMENA: ovo su izabrani delovi teksta "Rastuća svest", Čariti Fereire, stručnog saradnika Joga žurnala

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano subota, 08 januar 2011 00:57
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark