Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Iz dana u dan Pitanja i odgovori Kako da se hrane osobe koje imaju alergiju na gluten?

Kako da se hrane osobe koje imaju alergiju na gluten?

(0 glasova, ocena 0 od 5)
četvrtak, 19 februar 2009 12:18
Kod mene se alergija na gluten pojavila u 46. god života pod dijagnozom Colitis clr. mycroscopica. Rečeno mi je da koristim namirnice bez glutena. U Podgorici, odakle sam, postoji jedna jedina radnja zdrave hrane u kojoj ne može da se kupi ništa bez glutena, osim ponekad brašno. Molim vas da mi nabrojite namirnice bez glutena i date nekoliko saveta kako se mogu napraviti slatiši bez glutena.
Poslednja tri mjeseca patim od opstipacije, pa vas molim da mi preporučite po mogućnosti prirodni lijek.

A. L, Podgorica

Odgovara: dr Vesna Humo, lekar i savetnik za zdravu ishranu

Intolerancija na gluten može da se javi u bilo koje doba života. Dobro je što su kod Vas to otkrili, jer neretko kod ljudi taj problem ostaje neprepoznat. Srećom, Vi sada možete da se potpuno izlečite, izbegavajući onu hranu koja ima glutena. Hrana sa glutenom su sve zitarice, osim heljde – dakle, sve što napravite od heljde neće sadržati gluten. Nema ga takođe ni u klicama žitarica, dok su one veličine 2-3cm (kako da napravite klice, vidite foto-priču o gajenju klica, "Zdrav život" br. 20, str. 47). Ovas sadrži gluten u maloj količini.
Takođe, izbegavajte i svu gotovu hranu koja sadrži neku od žitarica (keks, npr). Možete jesti pirinač i soju, voće, povrće, ribu, semenke.
Protiv opstipacije dobra je glina, sena čaj i 2 do 2,5 litra tečnosti dnevno, kao i kuvano voće, koje možete potopiti uveče u vodu, npr. suve šljive, a ujutru popiti tečnost i pojesti šljive!



Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark