Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ostali događaji Japanska kultura i veštine u Centru "Dojo Harukaze"

Japanska kultura i veštine u Centru "Dojo Harukaze"

(2 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
četvrtak, 15 decembar 2011 12:00

 DojoHarukazeU Beogradu je otvoren još jedan izvanredan centar, sa vrlo bogatim sadržajem, koji je specifičan po tome što promoviše japansku kulturu.

Kulturno-rekreativni centar "Dojo harukaze" nastao je prvenstveno da bi ljubitelji aikidoa, u odgovarajućem ambijentu, bez vremenskog ograničenja koje postoji u prostorima koji se iznajmljuju na sat, mogli da se bave svim aspektima ove drevne veštine.

 

 

 

 

Iako je u Srbiji aikido poznat samo kao borilačka veština i stoga posmatran isključivo kao fizička aktivnost, a još češće kao način samoodbrane, oni koji se ozbiljno bave njime, a među njima i osnivači centra "Dojo harukaze" apsolutno su nezadovoljni tom definicijom.

DojoHarukaze5Aiki ima široko značenje ostvarivanja harmonije u svim domenima i na svim relacijama. Osim perfekcije uklapanja u fizički pokret partnera, što je od suštinskog značaja za jednu borilačku veštinu, koliko i za bilo koju vrstu plesa ili sporta, harmonija koja se izučava kroz aikido podrazumeva upoznavanje, korišćenje i proširivanje sopstvenih fizičkih i duhovnih kapaciteta samostalnim vežbanjem, u kome najveći značaj ima kinorenma, koja je po svom karakteru najsličnija jogi.

Zato su u svom centru ponudli čitavu lepezu raznih aktivnosti, među kojima je npr. i antistres program.

 

 

DojoHarukaze1Antistres program obuhvata lagane, ali efikasne parterske vežbe, kojima se angažuju sve mišićne grupe, kinorenmu, tj. vežbe disanja, istezanja i meditacije i japansku masažu - šiacu (shiatsu), sa kojom se upoznajete tokom vežbanja, a koju možete raditi u obliku samomasaže ili naizmenično sa partnerom.

 

 

 

 

 

DojoHarukaze3"Šiacu je jedan od vrhunskih oblika aikija, jer kroz kontakt prstima i tehnike istezanja i pritiskom na odgovarajuća mesta na telu, treba da osetimo partnera, rasteretimo ga nagomilane energije i vratimo mu organizam u zdravo stanje", objašnjava Jelena Vrzić, majstor aikidoa i direktorka Centra.

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 28 decembar 2011 13:10
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark