Misao dana

  • Onda kada shvatiš da si promašio život, prvi princip koji te mora vratiti natrag je bezazlenost. Odbaci svoje znanje, zaboravi na svoje spise, zaboravi religiju, svoje teologije, svoje filozofe...

    Opširnije...

Kuda idemo?

  • Aforizam Fridriha Ničea "Šta ti kaže tvoja savest? - Budi ono što jesi", jasno nam govori o stepenu otuđenosti čoveka od sebe samog, od svoje prirode i odvojenosti od svoje suštine. Ali šta je to što čini moju suštinu, to što jesam, to što zovem JA ili EGO?

    Opširnije...

Najbolje ocenjeno

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ostali događaji Japanska kultura i veštine u Centru "Dojo Harukaze"

Japanska kultura i veštine u Centru "Dojo Harukaze"

(2 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
četvrtak, 15 decembar 2011 12:00

 DojoHarukazeU Beogradu je otvoren još jedan izvanredan centar, sa vrlo bogatim sadržajem, koji je specifičan po tome što promoviše japansku kulturu.

Kulturno-rekreativni centar "Dojo harukaze" nastao je prvenstveno da bi ljubitelji aikidoa, u odgovarajućem ambijentu, bez vremenskog ograničenja koje postoji u prostorima koji se iznajmljuju na sat, mogli da se bave svim aspektima ove drevne veštine.

 

 

 

 

Iako je u Srbiji aikido poznat samo kao borilačka veština i stoga posmatran isključivo kao fizička aktivnost, a još češće kao način samoodbrane, oni koji se ozbiljno bave njime, a među njima i osnivači centra "Dojo harukaze" apsolutno su nezadovoljni tom definicijom.

DojoHarukaze5Aiki ima široko značenje ostvarivanja harmonije u svim domenima i na svim relacijama. Osim perfekcije uklapanja u fizički pokret partnera, što je od suštinskog značaja za jednu borilačku veštinu, koliko i za bilo koju vrstu plesa ili sporta, harmonija koja se izučava kroz aikido podrazumeva upoznavanje, korišćenje i proširivanje sopstvenih fizičkih i duhovnih kapaciteta samostalnim vežbanjem, u kome najveći značaj ima kinorenma, koja je po svom karakteru najsličnija jogi.

Zato su u svom centru ponudli čitavu lepezu raznih aktivnosti, među kojima je npr. i antistres program.

 

 

DojoHarukaze1Antistres program obuhvata lagane, ali efikasne parterske vežbe, kojima se angažuju sve mišićne grupe, kinorenmu, tj. vežbe disanja, istezanja i meditacije i japansku masažu - šiacu (shiatsu), sa kojom se upoznajete tokom vežbanja, a koju možete raditi u obliku samomasaže ili naizmenično sa partnerom.

 

 

 

 

 

DojoHarukaze3"Šiacu je jedan od vrhunskih oblika aikija, jer kroz kontakt prstima i tehnike istezanja i pritiskom na odgovarajuća mesta na telu, treba da osetimo partnera, rasteretimo ga nagomilane energije i vratimo mu organizam u zdravo stanje", objašnjava Jelena Vrzić, majstor aikidoa i direktorka Centra.

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 28 decembar 2011 13:10
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark