Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Mozaik zdravijeg Tajna je razotkrivena

Tajna je razotkrivena

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Prim. dr Boro Vujasin*   
subota, 27 februar 2016 02:00

povrce prolecna detoks

Redovni čitaoci znaju sa koliko entuzijazma u svemu što čini nastupa naš stručni saradnik dr Boro Vujasin. Da je tako, svedoči i ovaj njegov rad, prezentiran na 32. smederevskim lekarskim danima ove godine. Ljubaznošću dr Vujasina, objavićemo najzanimljivije delove tog rada...

Niko ne zna kako i zašto je, pre nekih 4 milijarde godina nastala planeta Zemlja. Kada bi se sva istorija planete zemlje sažela u godinu dana, 15 minuta pre isteka te godine, pojavila se ljudska rasa. Pre dve sekunde svoga postojanja, početkom industrijske revolucije, čovek je besomučno počeo iskorišćavati i zagađivati Zemlju, i uspeo ju je baciti na kolena.

Do početka prve industrijske revolucije (u Engleskoj izum parne mašine, koju je 1764. godine usavršio Škot Džejms Vat), čovek je živeo u skladu sa prirodom, a nakon toga ne. Do 1912. godine maligne bolesti su bile skoro nepoznata oboljenja, a danas, na početku XXI veka, vlada epidemija ovih oboljenja.

Maligniteti su posledica intoksikacije ljudskog okruženja, a samim tim i čoveka, a sve zbog otuđenja od prirode i življenja suprotno njenim zakonitostima.
S obzirom na sve veću ekspanziju malignih bolesti, koje su poprimile epidemijski karakter, neophodno je usmeriti se na osnovni uzrok nastanka, te svakodnevno delovati na njegovom uklanjanju.

Danas su vodeći uzroci smrti ljudske populacije u svetu bolesti srca i krvotoka, te maligne bolesti. Naučna istraživanja predviđaju da će nakon 2017. godine od nekog oblika maligniteta bolovati svaka druga osoba.

Cilj istraživanja i prevencije malignih bolesti bazira se na otkrivanju uzroka nastanka, kao i metodama za uklanjanje tih uzroka.
Metodologija se zasniva na istraživanju naučno-stručne literature, kao i analize praktičnih iskustava o uzrocima i izlečenju maligniteta.
Rezultati istraživanja potvrđuju da je zbog uništavanja prirodnih resursa i neobnavljanja istih, korišćenja tehnologije koja zagađuje i uništava ljudsko okruženje, prirodu i svrsishodan život čoveka kao individue, došlo do skoro nepopravljivih promena na planeti Zemlji.

Dovoljno je konstatovati da je 1912. godine glečer Mur na Aljasci bio gromada leda, dok je 2005. godine to ljudsko naselje puno zelenila, da su koralni grebeni pre oko 100 godina bili prepuni biljnog i životinjskog sveta, a danas se isto skoro ne može ni uočiti. Ljudi su pre 50 godina boraveći u prirodi i upijajući njene blagodeti obrađivali biljke ručno, a danas ih uz pomoć savremene tehnologiju truju herbicidima, insekticidima, pesticidima...
Koristi se ogromna količina pesticida, koji putem lanca ishrane dospevaju u telo čoveka.        

Pre stotinjak godina, ishrana čoveka je bila bazirana na biljnim prozivodima. U drugoj polovini XX veka, čovek se preorijentisao mahom na ishranu namirnicama životinjskog porekla.
U XIX veku samo u SAD proizvodilo se preko sedam hiljada sorti jabuka, a danas im možemo nabrojati nekoliko desetina. Današnje jabuke mogu da sadrže 42 poznata pesticida, koja su odobrena od poluga sistema, od kojih su neki kancerogeni (7), neki su hormonski destabilizatori (19), neurotoksični (10), otrovni za pčele medarice (18), izazivaju smetnje u razvoju i neplodnost (6).
Nemački naučnik Oto H. Varburg, 1923.g. je zvanično otkrio osnovni uzrok malignih bolesti za što je 1931 godine dobio Nobelovu nagradu iz medicine.

I danas, u prvoj polovini  21 veka, veoma mali broj stručne i laičke javnosti zna ovu informaciju. Rak je posledica antifiziološke snage i antifiziološkog načina života, jer se nepravilnim načinom ishrane i fizičkom neaktivnošću u organizmu čoveka stvara kisela sredina, to jest nezdrav ambijent za prirodno funkcionisanje ćelija.

„Nedostatak kiseonika i kiselost su dve strane iste medalje: ako neko ima jedno, ima i drugo.“
Ukoliko je ćelija čoveka, zbog pogrešne ishrane i fizičke neaktivnosti lišena kiseonika za 35%, u narednih 48 časova da bi preživela, zdrava ćelija se biotransformiše u tumorsku ćeliju. Tumorske ćelije su sada anaerobne, prestaju komunicirati sa okolinom, ne poštuju arhitektoniku, konzumiraju sve iz svoga okruženja, i neprestano se umnožavaju.

Zdrave ćelije žive u slabo alkalnoj sredini punoj kiseonika, koja omogućava njihovo normalno biološko funkcionisanje. Najznačajniji stvaralac unutrašnjeg ambijenta u čovečijem telu jeste ishrana. Nakon što je završen proces varenja, hrana osigurava i stvara uslove kiselosti ili alkalnosti u organizmu čoveka. Drugim rečima, sve zavisi od toga koju hranu čovek unosi u svoj organizam. Da bi ćelije biološki uspešno funkcionisale, trebalo bi da se nalaze u pH sredini, koja je blago alkalna, tačnije 7,4-7,45. Ako je pH krvi oko i ispod 6, dolazi do kome i smrti. 

Poremećaj unutrašnjeg ambijenta, to jest alkalnosti čovečijeg organizma, ispoljava se zamorom, a završava malignim bolestima i smrću.
Zaključak nameće potrebu uklanjanja osnovnog uzroka maligniteta, putem upotrebe alkalnih namirnica (80%) u ishrani čoveka.
Sve sirovo povrće, nakon metaboličkih procesa, u organizmu čoveka stvara harmoničan ambijent za najfunkcionalnije delovanje 75 triliona ćelija čoveka. Neko povrće je kiselo ili kiselkasto po ukusu, ali u telu reaguje i postaje alkalno. Sirovo povrće proizvodi kiseonik, kuvano NE.

Sve voće (sem grejpfruta) alkalizuje unutrašnjost organizma čoveka. Limun ima pH faktor približno 2,2, ali unutar tela ima veoma visok stepen alkalnosti. Voće proizvodi dosta kiseonika.
Žitarice, sem prosa, jesu kisele, ali nakon klijanja daju baznost ljudskome telu.
Orašasti plodovi, kao na primer bademi su alkalni, dok su orasi kiseli.
Med ima visoku alkalnost. Hlorofilno bilje daje veliku alkalnost...

* lekar zapadne medicine

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 24 februar 2016 21:24
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark