Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Mozaik zdravijeg Kada umesto da krckaju predu

Kada umesto da krckaju predu

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Saša Blagojević (Lung Lingtai)*   
petak, 19 februar 2016 02:00

kigong

Postoje metode koje naš skelet čine gipkim i snažnim bez obzira na godine, samo je bitno da ih redovno i ispravno praktikujemo. Naš saradnik se lično uverio u to...

Kada je u mom učenju kod majstora Sjua došao trenutak da otpočnemo unutrašnji trening sa kostima i koštanom srži, gotovo da nisam imao apsolutno nikakav osećaj za moje kosti. Izgledale su mi tvrde, krute i guste, potpuna suprotnost kvalitetima koje sam težio da negujem kroz prakse ći gunga, nei gunga, dao jina, tai đi ćuena i nei dana - unutrašnje alhemije. Znao sam teoretski da su moje kosti žive i da rastu svakog minuta, da moj život zavisi od kvaliteta krvi koje proizvode, ali nisam to stvarno osećao, nisam znao da bih mogao da imam veći uticaj na moje zdravlje delujući na njih.

Bio sam zadivljen i iznenađen da su već na početne vežbe ove metode moje kosti brzo reagovale, kao da su tek ušle u život. One su brujale i počinjale ritmički da “predu“ kao mačka. Kod izvođenja tai đi ćuena, moji mišići i organi bi “nestajali”, a ja sam osećao kako moj skelet  lagano pleše kroz vazduh.

I lupkanje je masaža

Svih ovih godina, izvodeći iste jednostavne vežbe, još uvek sam bukvalno “opsednut “ kostima. Nakon blage vežbe “lupkanja”, osećaj je sličan dubinskoj masaži, telo “vibrira”  tokom celog dana. Ove vežbe su znatno smanjile moj prikriveni strah od starenja i trenutka kada će moje kosti postati krte kao ljuska jajeta. Umesto toga, bio sam zadovoljan zato što su one postajale teže i življe. I poslednja sumnja je nestala kada sam otkrio da je udaranje po viličnoj kosti određenim instrumentom tri minuta dnevno bilo najefikasnija terapija koju sam ikada isprobao, za opuštanje stegnutih mišića vilice. Mišići vilice spadaju u najjače u telu, što objašnjava zašto je tako teško lečiti sindrom njihove stegnutosti. Vibriranje vilice efikasno opušta stegnute mišiće. Ovaj metod može doneti olakšanje mnogim ljudima koji pate od ovog problema u današnjem visokostresnom načinu života. Od kada sam naučio tehnike rada sa kostima i redovno meditirao sa njima, postao sam najbolji prijatelj sa svojim kostima. Dao tehnike rada sa kostima i koštanoj srži su mi dale praktičan način da povežem najgušći deo mog tela sa najsuptilnijim zračenjima mog duha. Iznenada mi je postalo jasno značenje pesme iz manuskripta Jang porodice  koju su koristili za trening tai đi ćuena, i razumeo sam važnost kretanja iz unutrašnjosti kostiju:
"Um pokreće ći. Tako on može da duboko potone i prodre u kosti, kada ći slobodno teče. Telo lako sledi um".

Nije lako, ali vredi

“Čiščenje” koštane srži nije uvek bilo lako. U početku, proces snažne detoksikacije nije uvek bio prijatan i ja sam se povremeno osećao bolesnim na dan ili dva. Morao sam, takođe, da se i psihički prilagođavam. Vežbe kao “podizanje ćia pomoću tegova” kao i vežba “udaranja” u početku su me zbunile. Plašio sam se povreda.

Praktikujući ove vežbe do sada, mogu da uverim čitaoca da su nei gong vežbe koštane srži nenadmašive za fizičko i duhovno zdravlje. Drevni majstori daoa su bili neverovatno precizni i naučni u svojim metodama povećavanja i korišćenja moći kostiju. Naziv “si su đing ili nei gong čišćenja i jačanja koštane srži” zvuči pomalo mistično i ezoterijski. U Kini je danas popularan vai ći gong veština gde majstori lome gvožđe, leže na mačevima itd. Koliko god veštine ovih majstora izgledale impozantne i pokazivale visok nivo fizičkog savršenstva, činjenica je da su daleko promašili stvarnu namenu ći gonga, a to je priprema tela za viši duhovni rad.
Preko kung fu filmova i ći gong šoumena, praksa ći gonga je glorifikovana kao put do fizičke snage „natčoveka“. Ovo je često odvraćalo ljude od učenja istinskih vežbi koje su zapravo jednostavne i blagotvorne za zdravlje.

Korak dalje

“Nei gong” je dublji nivo od ći gonga. “Nei gong” znači “vežbanje sa unutrašnjom snagom” i obuhvata izgrađivanje snage uma i tela, bez korišćenja posebne usklađenosti između fizičkih tehnika disanja i pokreta. Mentalna koncentracija, unutrašnji pogled (vizija) i razvoj duboke unutrašnje osetljivosti za psihofizičke procese su glavne odlike tehnika nei gonga.

Nei gong je veza sa još dubljim metodama nei dana. Pošto su tananije od ći gong metoda, tehnike nei gonga su malobrojne i tradicionalno su čuvane u strogoj tajnosti. U stvari, najveća razlika između ći gonga i nei gonga je u dubini rada sa ćiem. Nei gong metode rade sa daleko suptilnijim ćiem koji teče dubokim kanalima na koje spoljašnja sredstva nemaju poseban uticaj. Ovde u stvari počinje pravo isceljivanje. Žalosno je to što su mnogi majstori koji su nešto znali o nei gongu počeli da podučavaju strance po neverovatno visokim cenama, a da i sami nisu završili svoje učenje.

Nei gong koštane srži stvara ogromne količine ćia i to pretstavlja opasnost za suviše oduševljene učenike kojima nedostaje samodisciplina potrebna da bi se ovaj ći pročistio kroz meditaciju. Telo može da se pregreje zbog viška energije, a dao meditacija je “siguronosni ventil” koji ponovo transformiše ovu sirovu energiju u njen prvobitni duh ili “šin”.

Ovo je razlog za to što je u „Dao Healing Alchemy“ sistemu neophodno naučiti i proći kroz razne metode kao što je „mali nebeski krug“, na prvom mestu, pre nego što neko uopšte počne da stvara dodatnu energiju vežbajući neke sisteme ći gonga i/ili kasnije nei gonga. Uostalom, kakva je svrha negovanja unutrašnje snage ako nema načina da se ta energija pročisti i koristi?

Bez preterivanja, molim  

Čuo sam priču o jednom naprednom učeniku koji je sa suviše entuzijazma radio podizanje ćia tegovima iz metoda nei gonga koštane srži, kako bi stvorio više seksualne energije. Zatim je vibrirao tu energiju u svoje kosti pomoću posebne tehnike udaranja. Bio je toliko posvećen ovim vežbama da je zanemario vežbe cirkulisanja ćia po velikom i malom krugu. Zbog toga nije mogao ispravno asimilovati ći koji je stvarao. Počeo je da ima košmarne snove i postao je veoma paranoičan. Na svu sreću, napustio je takvo vežbanje i njegov se ći vratio u normalu.
Čak ni majstori nisu pošteđeni od opasnosti od preterivanja. Tajvanski učitelj koji je predavao tehnike podizanja ćia tegovima, tvrdio je da je u stanju da za trenutak podigne 300 kg. Pokazalo se da je to za njega bilo previše, pošto je umro, veoma mlad, od ugruška krvi koji se stvorio zbog preterivanja sa navedenom vežbom (stagnacija krvi i ćia zbog preteranog naprezanja). Da je izabrao da bude praktičniji, i da je koristio lake tegove u režimu sa cirkulisanjem ćia, verovatno bi danas bio živ.
Drevni daoisti koji su vežbali unutrašnje oplemenjivanje ćia smatrali su da je duboka “svesnost kostiju” bitan korak na njihovom dugom putu do postizanja besmrtnosti. Prema klasičnim dao tekstovima, postnatalni ći (sva energija koja se dobija preko hrane, seksa, misli i emocija od rođenja) cirkuliše u malom nebeskom krugu, i pritom lagano meša prenatalni ći skladišten u koštanoj srži i mozgu.
Ći koji se rafiniše u duhovnu svesnost i rađa besmrtni embrion u donjem abdomenu je prenatalni ći, takođe nazvan pre-rajski ili prvobitni ći. Ovaj raste i postaje duhovno dete, i na kraju se kristališe u “svetlosno telo” ili “besmrtno telo” duhovno zrelog ljudskog bića.

Čuvari tajni našeg tela

Za daoiste, kosti su bile tajni ključ za stabilizovanje ili “uzemljenje” života duha unutar ljudskog tela. Da bi ovo moglo da se uradi, kosti prethodno treba da se očiste i da se njihov stepen vibracija, svesnost kostiju, podigne na viši nivo. Kretanje ćia u kostima korišćeno je za jačanje procesa čišćenja kostiju i pročišćavanje ćia koji teče kroz sistem meridijana, krv, unutrašnje organe, žlezde i nervni sistem. Kosti sačinjavaju vertikalnu strukturu čoveka, što omogućava da u telu funkcionišu čudesni sudovi, kao što je “čung mai”, koji je direktni put u osi tela, i “pojasni sud“, „dai mai” koji ide spiralno oko tela. Ovi kanali omogućavaju čoveku da deluje kao antena i da prima energiju iz elektromagnetskih polja Zemlje, Meseca, Sunca i zvezda, što su stepenice prema našem razumevanju božanskog. Ove vežbe, nekada izuzetna tajna, danas u školi „Dao Healing Alchemy“ možete da naučite ako za to steknete potrebne uslove.

Moderna popularna literatura o zdravlju kostiju uglavnom se ograničava na savete o dijetama i mineralnim dodacima za prevenciju osteoporeze. Ova bolest od  koje kosti postaju krte sa starenjem zbog gubitka kalcijima, tragična je za starije, posebno za žene posle menopauze. Jedan izuzetak u odnosu na modernu literaturu o kostima je knjiga Gabriela Kazena “Spiritual Nutriton and the Rainbow Diet” (Casandra press, 1986). U njoj se naglašava da su naše kosti samo čvrste kristalne supstance u našim telima i da su naučnici u stanju da mere elektromagnetna polja koja kosti primaju i šalju našim organima, meridijanima, ćelijama krvi i nervima. Sposobnost kostiju da generišu elektricitet naziva se piezoelektrični efekat, što je dokumentovano u brojnim naučnim studijama. On navodi:“Mozak, nervni sistem i srce takođe stvaraju elektromagnetska polja koja rezonuju sa našim kostima i drugim kristalnim strukturama. Kristalna struktura kostiju tada pojačava i isijava ovu energiju i informaciju ostatku sistema naniže sve do ćelijskih i subćelijskih struktura.”

Ovo sugeriše da kosti nisu ništa drugo nego akustična viljuška za celo naše telo. Čvrstoća kostiju je ta koja im omogućava da budu tako stabilni transmiteri duboke, ritmičke, pulsirajuće energije koja biološki povezuje naše najmanje atome sa primordijalnim ritmovima zvezda. Nei gong koštane srži je put za sistematsko povećanje čistoće i opsega akustične viljuške našeg tela tako da ona bruji kristalno jasnom vibracijom. Svesnost kostiju se manifestuje na brojne druge interesantne načine. U kineskoj kulturi, duboko poštovanje prema kostima vidi se u velikoj važnosti koja im se pridaje u pogrebnim običajima. Ako su kosti vaših roditelja ili dedova sahranjene u blizini uznemirujućih mesta sa bukom i saobraćajem, ili na mestu sa  pogrešnom  ravnotežom elemenata  vode, vetra, planine itd, tada će naš život biti poremećen.
Prema dao fngšuei teoriji, ova “magija kostiju” deluje jer je frekvencija našeg tela veoma bliska vibracionoj frekvenciji tela naših roditelja i ostalih predaka. Ako su njihove kosti  ugrožene, naše kosti će takođe biti ugrožene, pošto uvek ostajemo u suptilnoj komunikaciji sa  najbližima. Naše kosti nikada ne umiru. One nastavljaju da deluju kao transmiteri za duh  koji je otišao.

Naše kosti su slične nevidljivim zidovima unutar omotača od našeg mesa. Mi njima talasamo u toku života, slično dirigentu koji iz orkestra izvlači magiju viših harmonija. Kako starimo, osećamo da naše kosti postaju krte i prazne, bez onog daška i iskre koji su neophodni da bi se igralo u životnoj simfoniji. Za čuđenje je kako ih udaramo, naprežemo, koristimo i zloupotrebljavamo na hiljade načina, a da i ne pomislimo da ih učinimo snažnijim. Tu i gravitacija dodaje svoj stres povlačeći ih naniže i ne dopuštajući im nikakav predah.

Nei gong koštane srži nudi mogućnost da se razvije jezgro našeg fizičkog tela i da naučimo kako da naše duhovno biće ukorenimo unutar tog čvrstog fizičkog sidra.  Blagodeti su univerzalne, uče nas da koristimo nesvesnu moć duboko unutar naših kostiju i da ih učinimo sposobnim za svakodnevnu svetovnu upotrebu, a takođe i za duhovne ciljeve. Sledeći korak zavisi od nas. Moramo da eksperimentišemo sa vežbama koštane srži sve dok ne osetimo to drevno znanje o ćiu kao živo prisustvo u našim kostima.
 
Vežbama protiv osteoporoze

Novije studije su dokazale da je dodavanje kalcijuma od sumnjive vrednosti u zaustavljanju osteoporoze. Prema naučnim studijama, ono što obrće proces osteoporoze jesu vežbe pri kojima se vrši nežan pritisak na kosti, što ih održava u dobrom stanju, u kombinaciji sa odgovarajućom hormonskom ravnotežom organizma.

Si su đing – nei gong koštane srži - vežba kosti, povećava njihovu gustinu, a tehnikama posebne masaže stimulišu se hormoni. Milioni žena imale bi koristi od ovih vežbi kada bi ih koristile kao preventivnu meru protiv osteoporeze.

* nezavisni učitelj dao unutrašnjih veština Tian dao škole

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 19 februar 2016 21:07
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark