Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Mozaik zdravijeg Hrabri do sreće stižu lakše

Hrabri do sreće stižu lakše

(4 glasova, ocena 4.25 od 5)
Autor: Ana Čizmić Pavlić*   
ponedeljak, 05 oktobar 2015 02:00

strah

Uloge koje imamo u svakodnevnom životu su obično složene. U isto vreme smo i neko ko zarađuje novac za život i brine da ga ima dovoljno, u ulozi smo roditelja, gradimo karijeru... Takođe smo i supružnici, poslovni partneri... Sve te uloge su odgovorne i različite. I zahtevaju da im se posvetimo...

Budžet vremena koji imamo na raspolaganju u jednom danu, da bismo odigrali sve naše uloge, veoma je ograničen. S obzirom na to da se u ispunjavanju svih tih obaveza vrlo često nađemo u neskladu sa vremenom, to nas izbacuje iz ravnoteže i kreira plodno tlo za - stres.
Pritom, mi zapostavljamo jednu veoma važnu osobu u svom životu - sebe. Svoje pravo ja.
To nas dovodi do raznovrsnih problema: ne osećamo se dobro, osuđujemo sebe zbog onog što nismo postigli, nervozni smo... Osećamo da nam je potrebno nešto novo, promena... da - okrenemo list. A onda slede pitanja: Da li baš moramo? Da li to iskreno želimo? A šta to podrazumeva? Kako ću ja? Da li su vam ova pitanja poznata?

Što se mora, nije teško

Kada postanemo svesni da bi nam neka novina prijala, teško nam pada da baš u tom trenutku okrenemo list i krenemo dalje. Na scenu tada stupaju naši strahovi, kojima naš um velikodušno prepušta glavnu ulogu i još im pomaže u kreiranju svih mogućih negativnih scenarija i daje odgovore na pitanja ubeđujući nas da baš ne bi bilo dobro da nešto preduzmemo. U tim trenucima često sebi kažemo: pa to je teško. A šta ako ne uspem? Nisam dovoljno jak/strpljiv/vešt/istrajan da to uradim.

Sve to nam zapravo služi kao odlično opravdanje da ostanemo u našoj komfor zoni, u kojoj nam je sve poznato. Čak i kada se u njoj ne osećamo dobro, deluje nam da je to poznato manje zlo od toga da možda ne uspemo u promeni i smatramo da znamo šta radimo. Tako nam kaže naš um.

Suština je da su naši strahovi samo naše misli i kada im pridamo tako veliki značaj i samo razmišljamo o njima, oni nam preuzimaju život, koji nam potom predaje bar deo onog scenarija koji nam se svakako ne sviđa i koji ne želimo.

Preskočimo prepreku, i nije neka

Vrlo često nam je potrebno da trčeći kroz život „naletimo“ na neku životnu prekretnicu, na neki znak koji veoma jasno stoji ispred nas i tada shvatamo da je upravo to trenutak da okrenemo novi list života i nešto učinimo da sebi olakšamo i ulepšamo život. Prekretnica ne mora biti nešto najstrašnije što nam se desilo u životu, ali neretko sebe, od silnih strahova i uverenja kojima smo preokupirani, dovedemo do alarmantnih situacija.

Deo nas koji nam takođe vrlo „uspešno“ pomaže da ostane sve po starom je i naš ego. A to je onaj deo nas koji mnogo voli da uvek budemo u pravu i pritom ne vodi računa o tome da li smo mi dobro. Naš ego nipošto ne voli da mi izađemo iz pomenute zone komfora. On nas ohrabruje da ostanemo na starom putu, jer to zna - to mu je poznato. Ego i strah se onda nadmeću na pozornici našeg života ko će da da veći doprinos kako bi sve ostalo po starom.

Veliki udeo igraju i uverenja sa kojima smo odrasli i sazrevali. Ona su takođe kočnice koje nas sputavaju da okrenemo list. Ta uverenja su najčešće, pored ostalog, usko povezana sa očekivanjima drugih u odnosu na nas i ona su uzrok nesklada u nama, jer nam je usađeno da nešto „moramo“ da ispunimo, zato što se to od nas očekuje.

Na primer, od savremenih žena se danas očekuje da rade i zarađuju novac (često kako bi bile nezavisne), ali i da budu uzorne supruge i obavljaju sve kućne poslove i da se ostvare kao majke i da sve te uloge podjednako savršeno odigraju. Drugim rečima, razne vrste pritisaka nas opterećuju i izbacuju iz ravnoteže i pitanje je kakve sve posledice to može da ostavi na naš život.

S vetrom u leđa, dalje

I - kako da okrenemo list? Gde da započnemo? Da li postoji način? Kako da pojednostavimo stvari?
Postoji mnogo različitih alata pomoću kojih možemo da započnemo i svakako nam je lakše da se pokrenemo ako ti alati ne deluju suviše komplikovano. Jedan od takvih alata je i kreiranje afirmacija. Kako to funkcioniše? Prvo je potrebno da osvestimo negativna uverenja, odnosno misli koje caruju u našem umu. Na primer, misao kao što je „Ništa mi ne ide od ruke“ bismo mogli da preformulišemo u: „Sve što započnem završavam sa lakoćom i baš onako kako treba. Život me voli i podržava“.

Nije nerazumljivo, ali nas buni činjenica da to ne odgovara realnoj situaciji i nije nam jasno kako to onda može da nam pomogne. Po metodi Lujze Hej, ono što mislimo kreira našu budućnost. Svaka naša misao, bilo pozitivna bilo negativna, utiče na ishod u budućnosti i mi smo ti koji imamo moć da promenimo svaku našu misao. Na koji način?

Naše misli utiču na naše emocije i one kreiraju određenu vibraciju koja privlači slične vibracije i samim tim i događaje i ljude u naš život. Tako, ukoliko je naša vibracija pozitivna, ona će nam privlačiti i pozitivan tok događaja. To je bitno da znamo kada kreiramo afirmaciju sa pozitivnim kontekstom. Samim kreiranjem mi pokušavamo da probudimo naše usnule pozitivne vibracije kako bismo privukli željeni rezultat.

Mi smo ključari vrata naše sudbine

Ne postoji recept kojim se prepisuje dnevna količina i dinamika kreiranja afirmacija. Ideja je da nam način razmišljanja u smeru rešavanja izazova na našem putu postane životni stil.

A u tome nam može pomoći upravo promena našeg misaonog konteksta.

Jer, baš tada nam padaju na pamet najneverovatnije ideje kao rešenja za probleme koji su nam do juče izgledali gotovo nerešivi. S druge strane, da bismo kreirali novu naviku, treba nam bar 21 dan kako bi i naš um prihvatio novinu, te se preporučuje da se afirmacije koje koristimo ponavljaju bar 30 dana da bi imale efekta. Potrebno je takođe imati i strpljenja, jer se efekti ne vide odmah, iako bi nam to bilo poželjno – da imamo instant rešenje.

Afirmacije su samo jedan od alata i iskustvo kaže da su veoma korisne za naš novi početak, za željeno okretanje lista, da shvatimo da smo upravo mi ti koji imamo ključ od novih vrata našeg života i da smo njihovim otključavanjem i otvaranjem zakoračili na jedan novi životni put, mnogo lepši, veseliji i zdraviji.

Vreme je za – okretanje lista

Svi mi smo okupirani našim svakodnevnim životnim obavezama i to naročito kada se naše uloge umnože tokom godina, i kada...
•    naša ljubavna partnerstva prerastu u zajednički/bračni život
•    studiramo, zaposlimo se, gradimo karijeru
•    postanemo roditelji
•    brinemo o našim roditeljima, braći i sestrama itd.
Milion puta smo se na kraju dana pitali: „Šta je ovo? Je li ovo to – život? Gde je tu kraj – kada prestaje ova jurnjava? Kada uživamo u životu?“

* HYL trener po metodi Lujze Hej

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 07 oktobar 2015 14:57
 

Komentari   

 
+3 #1 Guest 11-10-2015 18:33
Poštovani, to što objavljujete ovakve tekstove je samo razlog više da brinete o porukama koje određeni tekstovi nose. Naime, autorka ovog teksta olako (i nenamerno, naravno)iznosi činjenice koje mogu da utiču na rasuđivanje pojedinca, koji se nije dublje bavio temom. "Da bismo kreirali novu naviku, treba nam bar 21 dan kako bi i naš um prihvatio novinu, te se preporučuje da se afirmacije koje koristimo ponavljaju bar 30 dana da bi imale efekta." Autorka postavlja rokove u izvesnom smislu, kad bi trebalo da se dogode rezultati. Takođe, odakle podatak da to traje 21 dan? Na koga se poziva?(ukoliko misli na g. Šarmu, on sada propagira da je 60 dana neki optimalan rok). Naravno, ne može se bukvalno ograničiti na broj.
Čitalac može shvatiti bukvalno i očekivati čudo za mesec dana, a ono se neće desiti uz primenu plitkih saveta. Ime Lujze Hej u potpisu nije garancija da tekstove a priori treba objavljivati bez korekcija. Srdačno, Radmila Petrović
Citat
 
 
0 #2 Guest 15-10-2015 07:59
U današnje vreme, kada nam je život složen, brz i komplikovan, veoma je važno da čovek radi na sebi, što nije uvek lako osvestiti niti započeti. Za te prve korake potrebna je hrabrost i strpljenje. Pravljenjem prvih koraka na putu ličnog razvoja mi unosimo neke novine u naš život, neke promene, i to najčešće promene u načinu razmišljanja. Hrabrost nam je potrebna, jer se tom prilikom suočavamo sa sobom i preuzimamo odgovornost za svoj život. Strpljenje nam treba da bismo bili spremni da nam je potrebno vreme da sve promene koje uvedemo daju neku rezultat. Naš narod kaže navika jedna muka, a odvika sto muka. Koju metodu i koji alat tom prilikom koristimo nije od suštinskog značaja, kao ni vremenska odrednica od 21, 30 ili 60 dana...
Citat
 
 
0 #3 Guest 15-10-2015 08:00
Suština je da nađemo onu metodu i onaj alat koji nas pokreću, kao i da budemo istrajni i dosledni da to primenimo kako bismo videli pozitivne efekte. Korišćenje afirmacija u te svrhe je samo jedan od načina koji nam olakšava da učinimo te početne korake. Izgovaranje ili pisanje afirmacija tokom određenog broja dana (bilo to 21, 30, kao što preporučuje Lujza Hej ili 60 dana) ne znači da će naši problemi svi nestati ili otpasti sami od sebe. Međutim, ako uz to, prepreke na našem putu pokušamo da sagledamo sa pozitivnog aspekta – kao iskustva iz kojih učimo nešto novo, kao priliku da uradimo nešto bolje, da se otvorimo ka nekom mnogo boljem rešenju, da shvatimo zašto nešto ne ide, sigurno će uslediti neki rezultati. Na ovaj način se okrećemo ka rešenju problema i onoga što nas tišti.
Srdačan pozdrav, Ana Pavlić.
Citat
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark