Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Mozaik zdravijeg Hodajte bosi da se ne prehladite

Hodajte bosi da se ne prehladite

(0 glasova, ocena 0 od 5)
Autor: Zdravije...   
sreda, 03 decembar 2014 02:00

bosenogeOdržavati telo hladnim, želudac gladnim, a noge toplim, savet je koji su još drevni lekari davali pacijentima. Zašto je baš tretman nogu važan za zdravlje, govori nam i ruska tradicija...

Na tabanima se nalaze osetljivi receptori koji su putem centralnog nervnog sistema povezani i sa organima za disanje. U sluzokoži nosa takođe se nalaze receptori, koji istog trenutka kijavicom odgovaraju na signal koji dobijaju od hladnih tabana.

Da se to ne bi dešavalo, potrebno je “čeličiti” noge, odnosno učiniti manje osetljivim tačke koje reaguju na hladnoću. “Čeličenje” počnite tako što ćete bosi hodati po podu, 5 minuta ujutro i 5 minuta uveče.

Svakodnevno produžavajte vreme trajanja ovih “šetnji” za nekoliko minuta da biste posle mesec dana bosi hodali po podu ceo sat. Koža na tabanima će ogrubeti a reakcija na hladnoću će otupeti. Zatim možete bosi da hodate po dvorištu, čak i po snegom prekrivenoj terasi.

Istrljajte tabane

Posle šetnje potrebno je da odmah operete noge toplom vodom i sapunom, energično trljajući tabane i masirajući listove na nogama.

Noge možete “čeličiti” i pranjem ili polivanjem. U prvom slučaju stopala (do članaka) držite u lavoru s vodom sobne temperature 1 minut. Zatim ih trljajte debelim frotirom dok ne osetite kako se njima razliva toplota.

Svakodnevno produžavajte “kupke za noge” za po minut, sve dok ne stignete do 10 minuta, a svaka tri dana snižavajte temperaturu vode za jedan stepen. Kroz nekoliko meseci, temperatura vode bi trebalo da bude od 7 do 5 stepeni (vodu držite u frižideru).

Toplo-hladno za bolji imunitet

Polivanje se obavlja metodom kontrastnog tuširanja. Za to će vam biti potrebna dva lavora: u jednom treba da bude voda toplija od 40 stepeni, u drugom hladna (15-10 stepeni).

Prvo polivajte stopala toplom vodom, zatim hladnom. Tretman se završava polivanjem toplom vodom. Nakon toga, trljajte stopala debelim frotirom i masirajte ih. Preporučuje se da se temperatura hladne vode svaka dva-tri dana snižava dok se ne spsuti na 5-3 stepena.

Sami izlečite nazeb

Od nazeba ćete se lakše izbaviti ako primenjujete tople kupke za nogu sa slačicom 10 minuta.

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 03 decembar 2014 23:28
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži