Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Kolumne Ko je odgovoran?

Ko je odgovoran?

(5 glasova, ocena 2.80 od 5)
Autor: Goran Bojić*   
petak, 20 februar 2015 09:59


Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

Sva ljudska bića su kao spojeni sudovi, na površini odvojeni, u dubini jedno. Ako u bilo koji od tih sudove uspete određenu količinu dobre volje, mira i ljubavi, nivo tog mira, ljubavi i dobre volje povećaće se i u svim ostalim posudama.

A sa druge strane, ako u bilo koji od njih uspete sebičnosti, mržnje i negativnosti, nivo tih osobina će se takođe povećati i u svim ostalim.

Bili mi toga svesni ili ne, svojim mislima i postupcima mi utičemo na čitav svet. Svet je ovakav kakav jeste upravo zato što je ljudska priroda u celini nepročišćena i puna nižih, poluživotinjskih sklonosti – sklonosti da se dominira, potčinjava, povređuju i ubijaju druga bića.

Svaka naša loša misao, svako negativno osećanje, povećava ukupnu količinu negativnosti u čitavom svetu. Zato, kad se negativnost nagomila preko određene granice, u svakom trenutku može da izbije neki metež, haos, rat – nije bitno da li mu je povod politički, verski ili ekonomski. Kakav god da mu je povod, uzrok mu je u našoj prirodi. A i predsednici i političari i vlade na koje se toliko žalimo samo su izraz opšte svesti naroda koje predstavljaju.

Kako da u pojedinačnu posudu, koje predstavlja svaki pojedinac, ulijemo više svetlosti, dobrote, radosti i mira? Te stvari ne mogu i neće pasti sa neba.

Svako mora da ih potraži duboko u sebi. Duboko u svakom čoveku postoji neiscrpni rezervoar tog blaga, ali mi smo ti koji moraju da ga svesno potraže i steknu za sebe.

Put do svetlosti skrivene duboko u nama vodi preko duhovnosti, molitve i meditacije. Drugoga puta nema. Besciljna jurnjava zadovoljavanja želja za materijalnim posedima, imenom i slavom nikada nam ne može doneti mir.

Bez iskrenog napora svakog pojedinca da postane bolji ni svet u celini nikada neće postati bolji. A nijedan pojedinac ne može se suštinski promeniti ako ne potraži pomoć svog Unutrašnjeg Vodiča, koji je uvek spreman da nas prosvetli, transformiše i povede prema dobru.

Od pradavnih vremena, svi sveci, proroci i duhovni učitelji govorili su ljudima da se mole, meditiraju, da uspostave kontakt sa svojom dušom, koja je sva svetlost, blaženstvo i mir i da uz njenu pomoć prevaziđu niže sklonosti svoje prirode.

I svojim ličnim primerom su pokazivali kako se to čini. Isus Hrist je bio Božiji sin i imao je svu moć ovoga sveta. A ipak je dopustio da ga razapnu na krst i još se molio za spasenje onih koji su ga razapeli. Šta mislite, šta bi se dogodilo da je umesto samilosti upotrebio moć?

Nema sumnje da je čovečanstvo na pragu jedne velike promene, da je na pragu da stupi u jedno sasvim novo, mnogo svetlije i bolje doba.

Hteli mi to ili ne, svi ćemo biti deo te promene. Zašto onda da se u nju ne uključimo svesno i svojom ličnom težnjom ka dobru ubrzamo promenu, preobražaj i prosvetljenje čitavog sveta?

  * autor je publicista i glavni urednik web sajta

www.biserimudrosti.comOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano utorak, 17 mart 2015 04:44
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži