Misao dana

  • Moja olovka piše srcem i od srca za vas, jer drugačije ona ne bi ni pisala. Zaista bih bila srećna kada bi samo jedan deo onoga što želim da saopštim ovaj papir vama mogao da prenese. Moj život je najbolji primer da nikada nije kasno da…

    Opširnije...

Kuda idemo?

  • Ako bismo imali tu moć da se setimo svakog trena u svom životu (mi obični smrtnici, eto, nemamo je), tada bismo videli i svaku propuštenu šansu, koju smo naknadnom pameću osvestili kao božanske znakove pored puta. Ali i na putu!!!

    Opširnije...

Najbolje ocenjeno

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Zajednički principi Rotkva čistačica našeg organizma

Rotkva čistačica našeg organizma

(3 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 14 januar 2012 12:00

DaikonMeđu makrobiotičarima, ali i svima drugima koji drže do povrća koje se mnogo ne prska, i služi čišćenju organizma, ali i poboljšanju varenja, dajkon rotkva je postala pouzdan oslonac za salate, presne ili turšije, kako god... Presni dajkon mudri Japanci koriste zbog prijatnog, reskog ukusa, ali najpre radi lečenja probave. Laboratorijske analize su pokazale da sok presnog dajkona sadrži digestivne enzime slične onim koje luči naš organizam.

Ovi enzimi: diastaza, amilaza i esteraza, pomažu transformisanje ugljenih hidrata, masti i proteina u - njihove upotrebljive oblike.

Tradicionalni japanski, pa i makrobiotički, restorani uz obrok služe rendani dajkon, koji pomaže da se svare ulja, ili proteini ribe. Ovakav, rendani, dajkon bio bi od pomoći svima sa osetljivim sistemom za varenje. Bitno je zapamtiti da se dajkon jede odmah, jer samo 30 minuta posle rendanja gubi polovinu enzima.

Tradicionalno služenje dajkona privuklo je pažnju japanskih stručnjaka, pa su proučavajući otkrili da on takođe smanjuje prisustvo opasnih hemikalija u telu.

Nitrozamini npr. su tip karcinogena koji se formira u stomaku iz hemikalija prisutnih kako u prirodnoj tako i u industrijskoj hrani. Dajkon rotkva sprečava njegove opasne reakcije. Dakle, dajkon je i prevencija raka.

Pored toga, dajkon je bogat i vitaminom C. Skuvan u kombu čorbi pomaže kod obrade mlečnih proizvoda.

Topli napitak od dajkona, šiitake i kombu alge tradicionalni je japanski lek protiv groznice.

Dodatni info i izvorOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 13 januar 2012 17:16
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark