Savet dana

  • Ako ste predebeli, jednostavno ste zakačili program koji vas je učinio takvim. Govoreći “Žao mi je“, vi govorite božanstvu da želite oproštaj unutar sebe za sve što vam je donešeno...

    Opširnije...

Kuda idemo?

  • Aforizam Fridriha Ničea "Šta ti kaže tvoja savest? - Budi ono što jesi", jasno nam govori o stepenu otuđenosti čoveka od sebe samog, od svoje prirode i odvojenosti od svoje suštine. Ali šta je to što čini moju suštinu, to što jesam, to što zovem JA ili EGO?

    Opširnije...

Najbolje ocenjeno

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Zajednički principi Rotkva čistačica našeg organizma

Rotkva čistačica našeg organizma

(3 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 14 januar 2012 12:00

DaikonMeđu makrobiotičarima, ali i svima drugima koji drže do povrća koje se mnogo ne prska, i služi čišćenju organizma, ali i poboljšanju varenja, dajkon rotkva je postala pouzdan oslonac za salate, presne ili turšije, kako god... Presni dajkon mudri Japanci koriste zbog prijatnog, reskog ukusa, ali najpre radi lečenja probave. Laboratorijske analize su pokazale da sok presnog dajkona sadrži digestivne enzime slične onim koje luči naš organizam.

Ovi enzimi: diastaza, amilaza i esteraza, pomažu transformisanje ugljenih hidrata, masti i proteina u - njihove upotrebljive oblike.

Tradicionalni japanski, pa i makrobiotički, restorani uz obrok služe rendani dajkon, koji pomaže da se svare ulja, ili proteini ribe. Ovakav, rendani, dajkon bio bi od pomoći svima sa osetljivim sistemom za varenje. Bitno je zapamtiti da se dajkon jede odmah, jer samo 30 minuta posle rendanja gubi polovinu enzima.

Tradicionalno služenje dajkona privuklo je pažnju japanskih stručnjaka, pa su proučavajući otkrili da on takođe smanjuje prisustvo opasnih hemikalija u telu.

Nitrozamini npr. su tip karcinogena koji se formira u stomaku iz hemikalija prisutnih kako u prirodnoj tako i u industrijskoj hrani. Dajkon rotkva sprečava njegove opasne reakcije. Dakle, dajkon je i prevencija raka.

Pored toga, dajkon je bogat i vitaminom C. Skuvan u kombu čorbi pomaže kod obrade mlečnih proizvoda.

Topli napitak od dajkona, šiitake i kombu alge tradicionalni je japanski lek protiv groznice.

Dodatni info i izvorOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 13 januar 2012 17:16
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark