Savet dana

  • Ako ste predebeli, jednostavno ste zakačili program koji vas je učinio takvim. Govoreći “Žao mi je“, vi govorite božanstvu da želite oproštaj unutar sebe za sve što vam je donešeno...

    Opširnije...

Kuda idemo?

  • Aforizam Fridriha Ničea "Šta ti kaže tvoja savest? - Budi ono što jesi", jasno nam govori o stepenu otuđenosti čoveka od sebe samog, od svoje prirode i odvojenosti od svoje suštine. Ali šta je to što čini moju suštinu, to što jesam, to što zovem JA ili EGO?

    Opširnije...

Najbolje ocenjeno

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Vegetarijanska Za zdrav stil - u čaši je hlorofil

Za zdrav stil - u čaši je hlorofil

(3 glasova, ocena 3.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
petak, 30 septembar 2011 02:00

Hlorofil_u_casiMolekularna struktura hlorofila je slična onoj iz hemoglobina, koji je odgovoran za prenošenje kiseonika kroz naše telo, a hlorofil je upravo centralni molekul za uvećanje dostupnosti kiseonika u našem organizmu... A samim tim je i od velike važnosti za brzo usvajanje aminokiselina.

Zašto vam ovo pričamo? Dolazi potpuno opravdani trend ispijanja „hlorofilskih napitaka“ koji su, zapravo, veoma jednostavni, a mogu značajno da podižu imunitet, pomognu u prevenciji upalnih procesa, nahrane creva, poboljšaju cirkulaciju, neutralizuju toksine u telu, detoksikuju jetru, spreče razvoj bakterija te ojačaju krv i snize pritisak.

Princip je jednostavan - što zelenije, to bolje, a neki od izvanrednih izvora hlorofila su alga spirulina, blitva, kelj, kopriva, brokoli, zelene masline, spanać, bok-čoj, potočarka, endivija, kupus, kivi, zelena salata, no on se obilato krije i u klicama deteline, ječmu, avokadu, celeru i luku.

Ne treba zaboraviti da će se hlorofil uglavnom najbolje iskoristiti ukoliko jedemo sirove plodove, dakle, jedan od znakova da se hlorofil znatno „izgubio“može biti maslinasto-zelena boja umesto prvobitne svetle boje povrća koje ste pripremali.

I još nešto: izmiksovani hlorofilski napitak treba popiti čim ste ga pripremili, jer povrće odmah počinje da oksidira.

Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 30 septembar 2011 20:19
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark