Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Vegetarijanska Za zdrav stil - u čaši je hlorofil

Za zdrav stil - u čaši je hlorofil

(3 glasova, ocena 3.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
petak, 30 septembar 2011 02:00

Hlorofil_u_casiMolekularna struktura hlorofila je slična onoj iz hemoglobina, koji je odgovoran za prenošenje kiseonika kroz naše telo, a hlorofil je upravo centralni molekul za uvećanje dostupnosti kiseonika u našem organizmu... A samim tim je i od velike važnosti za brzo usvajanje aminokiselina.

Zašto vam ovo pričamo? Dolazi potpuno opravdani trend ispijanja „hlorofilskih napitaka“ koji su, zapravo, veoma jednostavni, a mogu značajno da podižu imunitet, pomognu u prevenciji upalnih procesa, nahrane creva, poboljšaju cirkulaciju, neutralizuju toksine u telu, detoksikuju jetru, spreče razvoj bakterija te ojačaju krv i snize pritisak.

Princip je jednostavan - što zelenije, to bolje, a neki od izvanrednih izvora hlorofila su alga spirulina, blitva, kelj, kopriva, brokoli, zelene masline, spanać, bok-čoj, potočarka, endivija, kupus, kivi, zelena salata, no on se obilato krije i u klicama deteline, ječmu, avokadu, celeru i luku.

Ne treba zaboraviti da će se hlorofil uglavnom najbolje iskoristiti ukoliko jedemo sirove plodove, dakle, jedan od znakova da se hlorofil znatno „izgubio“može biti maslinasto-zelena boja umesto prvobitne svetle boje povrća koje ste pripremali.

I još nešto: izmiksovani hlorofilski napitak treba popiti čim ste ga pripremili, jer povrće odmah počinje da oksidira.

Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 30 septembar 2011 20:19
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark