Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Mediteranska

Na mediteranski način slobodno jedite i zimi

(3 glasova, ocena 3.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 04 februar 2012 02:00

9_13_jan_Mediteranski__i_u_zimuMediteranska ishrana, poznato je, daje odlične pretpostavke za duži život. Brojna su istraživanja naučno potvrdila ono što praksa uveliko pokazuje. A u prilog toj tvrdnji evo još jednog neobičnog istraživanja, obavljenog na starijim - Šveđanima...

Poslednje ažurirano utorak, 07 februar 2012 13:01
 

Biljka koja odgađa smrt, ali i čini život ukusnijim

(2 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
petak, 07 oktobar 2011 02:00

VlasacDa neki ga zaista zovu tako! Jer, vlašac, kojeg mnogi danas ne umeju ni da prepoznaju, sve donedavno je imao jako bitnu ulogu u životu ljudi. Pa su tako osuđenici na smrtnu kaznu imali pravo da traže odlaganje pogubljenja ukoliko u njihovom poslednjem obroku ne bi bio baš on - vlašac...

Poslednje ažurirano ponedeljak, 14 novembar 2011 10:12
 

Redovan brokoli, jači želudac

(8 glasova, ocena 4.50 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 26 jun 2010 00:00

brokoliIako nije tako popularan na domaćim trpezama, što se pre svega može objasniti njegovom značajno višom cenom u odnosu na pripadnike iste porodice (kupus, kelj, prokelj, pa i karfiol), brokoli, ili brokule (prokule), polako ali sigurno osvaja i ovdašnju kuhinju. I to ne samo kroz varijantu mediteranske pripreme, u stilu bareni brokoli, uz bareni krompir, sa prelivom od (poželjno je, hladno ceđenog) maslinovog ulja i začina po želji, nego sve češće i kao presnu varijantu, u tzv. baštenskim salatama. Pa je zato zanimljivo upoznati se i sa njegovim veoma izrazitim, ali i naučno dokazanim lekovitim svojstvima…

Poslednje ažurirano utorak, 29 jun 2010 09:46
 

Ko voli nar, neka manje brine za svoje zdravlje

(6 glasova, ocena 4.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
četvrtak, 04 februar 2010 08:51

3_februar_sreda_Narom_protiv_rakaNar je bogat biljnim materijama, tzv. elagitaninima, koje bi mogle da smanje incidencu hormonski zavisnog raka dojke, kaže studija januarskog izdanja Cancer Prevention Research, žurnala American Association for Cancer Research. "Fitosupstance potiskuju stvaranje estrogena što ima preventivno dejstvo na umnožavanje kanceroznih ćelija i rast estrogen-zavisnih tumora”, kaže glavni istraživač studije, dr Šiuan Čen, iz Centra za kancer City of Hope, u Duarteu, Kaliforniji.

Poslednje ažurirano četvrtak, 04 februar 2010 08:59
 

Uz ishranu bogatu orasima i holesterol je niži

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: priredila Maja Berg   
nedelja, 10 januar 2010 16:43

12_januar_Utorak_Orasi_za_zdravije_srceIshrana bogata orasima mogla bi da smanji vrednosti holesterola i suprotstavi se upalnim procesima, koji ujedno predstavljaju i faktore rizika za kardiovaskularna oboljenja, kažu naučnici sa Harvard University, u studiji koju je publikovao American Journal of Clinical Nutrition.

Poslednje ažurirano utorak, 12 januar 2010 10:20
 

Uz mediteransku ishranu nema depresije

Autor: priredila Maja Berg   
nedelja, 27 decembar 2009 17:47

31_decembar_Cetvrtak_Mediteranska_hrana_cuva_od_depresijeTermički obrađene namirnice i ishrana sa visokim sadržajem masti nose značajno veći rizik od razvijanja depresivnih poremećaja. S druge strane, naučnici ističu blagodeti mediteranske ishrane u preventivi, ali i kod oporavka od određenih depresivnih poremećaja, u novoj studiji publikovanoj u ovogodišnjem novembarskom izdanju naučnog časopisa British Journal of Psychiatry.

Poslednje ažurirano četvrtak, 31 decembar 2009 00:40
 

Okriveni novi antioksidantni sastojci u medu...

(2 glasova, ocena 3.00 od 5)
Autor: priredila Maja Berg   
utorak, 01 decembar 2009 09:01

3_decembar_cetvrtak_Novi_antioksidanti

Naučnici Ana María Gómez Caravaca, Alberto Fernández Gutiérrez i Antonio Segura Carretero, sa Odeljenja za analitičku hemiju Univerziteta Granade, utvrdili su i okarakterisali prvi put različite antioksidantne sastojke iz namirnica, među kojima su: maslinovo ulje, med, orasi i lekovito bilje Teucrium polium. Upotrebljene su dve nove tehnike, kapilarna elektroforeza i visokorezolucijska tečna hromatografija, koje su naučnicima omogućile da otkriju i izmere veći deo fenolskih komponenata sadržanih u ovim namirnicama.
Funkcionalne namirnice kao što su maslinovo ulje, med, orasi i Teuricum polium, pružaju različite koristi koje su od velike važnosti za čovekovo zdravlje, stoga je ova studija od velikog interesa. Među sastojcima funkcionalnih karakteristika, nalaze se fenolske materije antioksidantnih kapaciteta, što im daje hemopreventivne karakteristike i omogućava ostvarenje velikog uticaja na oksidativnu stabilnost hrane.
Stoga, prema istraživačima UGR, "identifikacija i kvantifikacija ovih komponenata je dobro sredstvo karakterizacije samih namirnica koje ih sadrže”.
Rezultati do kojih se došlo u okviru ove doktorske teze, publikovani su u međunarodnim naučnim žurnalima: Electrophoresis, Journal of Chromatography i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Naučnici Ana María Gómez Caravaca, Alberto Fernández Gutiérrez i Antonio Segura Carretero, sa Odeljenja za analitičku hemiju Univerziteta Granade, utvrdili su i okarakterisali prvi put različite antioksidantne sastojke iz namirnica, među kojima su: maslinovo ulje, med, orasi i lekovito bilje Teucrium polium.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 07 decembar 2009 22:48
 

Pre svega za mediteransku ishranu

Autor: Zdravije...   
nedelja, 01 novembar 2009 01:40

Prof.Jorga

Kakva je ishrana u Srbiji danas?

Prof. dr Vladimir Jorga, dugogodišnji sportista, legenda karate sporta, a sada redovni profesor higijene i medicinske ekologije, i jedan od najcenjenijih ovdašnjih stručnjaka za sportsku medicinu, pa tako i za ishranu, ima potpuni uvid o tome kada se kreće savremena ishrana kod nas, ali i u svetu.

Poslednje ažurirano utorak, 03 novembar 2009 00:24
 
<< Početak < Prethodna 1 > >>

Strana 1 od 2