Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Makrobiotička Uljni favorit iz drevne tradicije

Uljni favorit iz drevne tradicije

(4 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
petak, 02 decembar 2011 02:00

SusamovoUljeValjda je većina nas makar nekada koristila u svojoj kuhinji susam, a verovatno nas ima dosta koji smo iskusili kvalitet susamovog ulja, makar i "samo" na masaži. Pa je red da se upoznamo sa svojstvima ovog vrhunskog ulja za jelo i širu upotrebu...

Susamovo ulje se koristi za lečenje već hiljadama godina... Već u spisima poznatima kao Vede (drevni sanskritski zapisi među kojima se nalazi i ajurveda), susamovo ulje se pominje kao odlično za ljudsko zdravlje.

 

Poznato je da su npr. i u ta drevna vremena znali za njegov povoljan uticaj na začepljene arterije.

Danas su naučno potvrđena brojna pozitivna svojstva susamovog ulja.

Susamovo ulje ima antibakterijsko dejstvo na stafilokoke, streptokoke kao i kožne gljivice, ali i antiviralno dejstvo. Skoro je utvrđeno da se njim mogu tretirati i hronične bolesti: hepatitis, dijabetes i migrena. 

Istraživanja pokazuju da je ovo sjajno ulje i antioksidant; Dakle, ono će u tkivima ispod vaše kože neutralizovati slobodne radikale kiseonika. Šta to u prevodu znači? U najmanju ruku, vaša cirkulacija će biti poboljšana.

Molekuli susamovog ulja zadržavaju dobar holesterol, a smanjuju loš.

Praksa sa kojom možete odma početi, baš kao i milioni ljudi širom sveta, jeste da jednom dnevno u ustima bućkate susamovo ulje. Njegovo antibakterijsko dejstvo će smanjiti broj bakterija koje uzrokuju gingivitis za 85%, a preko kapilarnog sistema u ustima iz krvi će izvući toksine, koje ćete potom ispljunuti, i tako poboljšati detoksikacijeske procese.

Susamovo ulje ima veoma visoku temperaturu dimljenja, te je jedno od najpreporučljivijih za prženje, ali i za kuvanje i druge termičke obrade. Naravno, još pre je, osim ako vam ne smeta njegov specifičan ukus, preporučljivo za salate.

Dodatni info i izvorOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 02 decembar 2011 12:06
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark