Misao dana

  • Zašto vam je potrebno tako mnogo vremena da biste postigli ono što želite? Ne zbog toga što vaša želja nije dovoljno jaka. Ne zbog toga što niste dovoljno inteligentni. Ne zbog toga što niste dovoljno dostojni. Ne zbog toga što je sudbina protiv vas. Ne…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Makrobiotička Uljni favorit iz drevne tradicije

Uljni favorit iz drevne tradicije

(4 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
petak, 02 decembar 2011 02:00

SusamovoUljeValjda je većina nas makar nekada koristila u svojoj kuhinji susam, a verovatno nas ima dosta koji smo iskusili kvalitet susamovog ulja, makar i "samo" na masaži. Pa je red da se upoznamo sa svojstvima ovog vrhunskog ulja za jelo i širu upotrebu...

Susamovo ulje se koristi za lečenje već hiljadama godina... Već u spisima poznatima kao Vede (drevni sanskritski zapisi među kojima se nalazi i ajurveda), susamovo ulje se pominje kao odlično za ljudsko zdravlje.

 

Poznato je da su npr. i u ta drevna vremena znali za njegov povoljan uticaj na začepljene arterije.

Danas su naučno potvrđena brojna pozitivna svojstva susamovog ulja.

Susamovo ulje ima antibakterijsko dejstvo na stafilokoke, streptokoke kao i kožne gljivice, ali i antiviralno dejstvo. Skoro je utvrđeno da se njim mogu tretirati i hronične bolesti: hepatitis, dijabetes i migrena. 

Istraživanja pokazuju da je ovo sjajno ulje i antioksidant; Dakle, ono će u tkivima ispod vaše kože neutralizovati slobodne radikale kiseonika. Šta to u prevodu znači? U najmanju ruku, vaša cirkulacija će biti poboljšana.

Molekuli susamovog ulja zadržavaju dobar holesterol, a smanjuju loš.

Praksa sa kojom možete odma početi, baš kao i milioni ljudi širom sveta, jeste da jednom dnevno u ustima bućkate susamovo ulje. Njegovo antibakterijsko dejstvo će smanjiti broj bakterija koje uzrokuju gingivitis za 85%, a preko kapilarnog sistema u ustima iz krvi će izvući toksine, koje ćete potom ispljunuti, i tako poboljšati detoksikacijeske procese.

Susamovo ulje ima veoma visoku temperaturu dimljenja, te je jedno od najpreporučljivijih za prženje, ali i za kuvanje i druge termičke obrade. Naravno, još pre je, osim ako vam ne smeta njegov specifičan ukus, preporučljivo za salate.

Dodatni info i izvorOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano petak, 02 decembar 2011 12:06
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark