Savet dana

  • „Postoje nivoi psihičkog života do kog nervoza ili frustracija ne mogu da dopru. Smireno razmišljanje uzdiže vas na onaj  psihički nivo gde ništa ne može preterano da vam smeta. Ako grozničavo žurite, obavljajući ono što radite napeto i uznemireno, nikad ne osećajući da ste bilo šta dovršili, uzburkavate uzavrelu i iracionalnu emociju frustracije...

    Opširnije...

Kuda idemo?

  • Činjenica je da ne postoji čovek bez svog unutrašnjeg vodiča. Loša je vest da ga većina ljudi uopšte nije svesna, već uvek ostaje na površini i ne preispituje svoje izbore. Ponavlja ih zatim pa ukoliko su loši, lamentira nad sudbinom koju je sam, potpuno nesvesno, izabrao. Dobra vest je da se…

    Opširnije...

Najbolje ocenjeno

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Makrobiotička Makrobiotika alkalizuje naš organizam

Makrobiotika alkalizuje naš organizam

(4 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
sreda, 08 jun 2011 02:00

16_20_maj_Makrobioticka_ravnoteza_organizmaZa dovođenje PH vrednosti organizma u ravnotežu, makrobiotika nudi karakteristično široku lepezu namirnica. Ovde ne treba zaboraviti na izuzetnu moć alkalizovanja koju imaju agar agar, paprika, celer... Zatim, suve smokve, biljni čajevi, kudzu koren, limun, limeta, mango, dinja, papaja, potočarka, peršun, alge, grožđe i gomašio (začin od morske soli i pečenog susama). 

Na trpezi su svakako preporučljive i druge makrobiotičke “poslastice”, poput vlasca i mladog luka, koji se mogu čak piti u obliku čaja; te daikon rotkva, koja će efikasno razbijati masnoće u telu, koren maslačka, iz neprskane bašte i znalački pripremljen da revitalizuje i ojača želudac i creva, te integralni pirinač.

Zašto treba reći odlučno ”ne” belom šećeru? Osim što značajno oslabljuje telo uzrokujući pojačanu kiselost u organizmu, između ostalog, “izvlači” grupu vitamina B koji su inače potrebni za apsorpciju kalcijuma. Takođe, on slabi imunološki sistem neutralisanjem belih krvnih ćelija, koje onda imaju smanjenu moć da nas oslobađaju bakterija nego što bi to inače činile.

 Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 08 jun 2011 08:23
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži