Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Makrobiotička Ishranom izlečila upalu bešike

Ishranom izlečila upalu bešike

(11 glasova, ocena 4.09 od 5)
četvrtak, 25 decembar 2003 02:00
Indeks članka
Ishranom izlečila upalu bešike
Strana 2
Sve strane
pilipovic.jpgVera Pilipović, učitelj joge i makrobitoke, prvo je na svojoj koži isprobala makrobiotički način ishrane, da bi ga potom preporučila i drugima. Izlečivši dugogodišnju upalu bešike, koja je imala za posledicu i neke druge tegobe, uverila se da je pravilna ishrana pravi put do savršenog zdravlja.

Potiče iz porodice koja je poreklom iz Istre. To je važna činjenica utoliko što je ishrana njenih roditelja uključivala izuzetno zdravu vodu. Voda iz okoline Buzeta puna je minerala. Porodica je praktikovala neku vrstu planinske kuhinje, koja se zasnivala na pasulju, žitaricama, kukuruzu, krompiru... Meso se u njihovoj kući jelo veoma retko, kao i jaja i sir. Te namirnice su se obično prodavale da bi se nešto drugo moglo kupiti. Njena majka je kao devojka došla u Beograd i ispostavilo se da joj najveći problem predstavlja beogradska voda. Osim toga, bila je veoma iznenađena kada je videla koliko se u Beogradu jedu beli hleb i meso. To je bilo razumljivo, s obzirom na činjenicu da se u porodičnoj kući Pilipovićevih beli hleb jeo samo za Božić i Uskrs.
Kada se udala i ostala u drugom stanju, Verina majka je intuitivno osećala da joj nešto nedostaje i počela je da kuva živinske kosti i da tu vodu pije sa vodom od povrća. Njoj su, u stvari, nedostajali minerali i ona ih je na taj način nadoknađivala.

Meso i početak bolesti
Iako je kao dete imala rahitis i neke uobičajene dečje bolesti, Vera je u suštini bila zdrava do momenta kada se udala. Verin suprug je veoma voleo meso i on ju je praktično prvi uputio na takvu hranu. Naravno, uz meso, voleo je i sve ostalo što "prava srpska kuhinja" podrazumeva. Pošto je i Vera prihvatila takav način ishrane, vremenom su počeli da se javljaju zdravstveni problemi. Počela je da pati od upale bešike i ubrzo se našla u začaranom krugu: dobijala je antibiotike, koji bi za neko vreme smirili simptome, zatim bi se simptomi ponovo vratili, i tako ukrug. Bila je sve bolesnija, mokrila je krv i videla da sa njenim zdravljem nešto nije u redu. Lekovi su samo privremeno delovali, zatim bi se bolest vraćala, kao i druge propratne tegobe: gljivice, problemi sa želucem i crevima...
U to vreme išla je od doktora do doktora i nije mogla da nađe pravi lek svojim tegobama.

Amerika i pogoršanje tegoba
Slučaj je hteo da 1974. godine ode u Ameriku. Tamo se njen problem sa bešikom pogoršao, jer Amerikanci piju hladne napitke, sa mnogo šećera i leda, a to Verinom organizmu nije prijalo. Dva puta joj se dogodilo da dobije jake bolove i krv u mokraći, tako da je morala da zatraži lekarsku pomoć. Otprilike u isto vreme je čula za jogu i kad je počela da se bavi jogom, saznala je da postoji i jedna kuhinja tzv. himalajska, koja je veoma slična kuhinji iz njenog detinjstva. Himalajska kuhinja je vegetarijanska planinska kuhinja, sa puno pasulja, žitarica, bez jaja, ali sa malo mleka, naročito surutke i mladog sira, i apsolutno je bez mesa i ribe.


 

Komentari   

 
+1 #1 Guest 22-03-2012 13:58
Dragi moji,sva cula uzivaju dok citam vase tekstove koji se odnose na zdravlje i dug zivot!!Hvala vam sto postojite!!!
Srdacan pozdrav vas veran citalac Maja Astalos nutricionista
Citat
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark