Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Makrobiotička Da li je makrobiotika lek ili način života?

Da li je makrobiotika lek ili način života?

(0 glasova, ocena 0 od 5)
petak, 16 april 2004 02:00
Indeks članka
Da li je makrobiotika lek ili način života?
Strana 2
Strana 3
Sve strane
makrob.jpgPorodica Pejić iz Zagreba dvadesetak godina s velikim uspehom primenjuje makrobiotički način ishrane. Deca Zlatka i Jadranke Boban-Pejić makrobiotičari su od rođenja i izuzetno su zdrava deca. O tome da makrobiotika nije rutina i monotonija (kao što se često misli) svedoči njihov primer, gde je raznolikost osnovna karakteristika njihove ishrane.

Kod makrobiotičara nema tajni. Na pitanje ko je prvi "otkrio" makrobiotiku u njihovoj porodici, Jadranka nam kaže da je to njen suprug. Zlatko je prvi počeo da se bavi makrobiotičkom ishranom. Jadranka je bila veoma mlada kad ga je upoznala, imala je 20 godina, i nije imala nekih većih zdravstvenih problema, osim izuzetno bolnih menstruacija i neurodermitisa. Neurodermitis, koji je bio veoma izražen na dlanovima, opterećivao ju je još u srednjoj školi. Isprobala je sve što klasična medicina može da ponudi i, u vreme kad je upoznala Zlatka, donela je odluku da, zbog nekvalitetne ishrane, promeni način ishrane. Međutim, tek kad je upoznala Zlatkov način ishrane shvatila je šta je makrobiotika. Ono što se njoj svidelo jeste što je ideja makrobiotike široka, tj. što se ona ne tiče samo ishrane već i raznih drugih sfera života. Zbogom bolestima
Kada su, posle godinu dana Zlatko i Jadranka počeli da žive zajedno, počeli su zajedno i da kuvaju. Tako se i njena ishrana mnogo brže menjala, a s njom i njeno zdravstveno stanje. Menstruacije više nisu bile bolne, ekcem je počeo da se povlači i za Jadranku su sve to bili dokazi da takva ishrana stvarno ima smisla. Sama promena ishrane, izbacivanjem nekih namirnica, nije za nju predstavljala veliki problem. Postepeno je prestala da jede meso, mleko i jaja, a da joj to nije teško padalo. Jedini problem je bio šećer, koji joj se strašno jeo. Prolazila je kroz različite faze, uključujući i one kad je slatkiše jela krišom. Konačan "klik" sa šećerom dogodio se onog trenutka kad je shvatila da je šećer direktno povezan sa promenama raspoloženja. Kad je shvatila da je njeno raspoloženje daleko bolje kad ne jede šećer, u tome je pronašla najveću motivaciju. Na kraju te njene borbe sa šećerom događalo se da ne može da pojede više od jednog zalogaja. I tako je konačno prestala.

Apsolutno dobro zdravlje posle dve-tri godine
Posle dve-tri godine, Jadrankina ishrana se postepeno stabilizovala i ona se veoma dobro osećala. Njena koža se menjala i postajala nežna i glatka. Bila je presrećna što se oslobodila problema sa menstruacijom, jer joj se pre toga često dešavalo da pomoću injekcija baralgina u venu rešava taj problem.

Deca - makrobiotičari od rođenja
Kad se rodio sin David, 1990. godine, prvih šest meseci Jadranka ga je isključivo dojila, a zatim je počeo da jede kašice od žitarica i čorbice od povrća. Tako se postepeno obogaćivala njegova ishrana i on je odlično napredovao. Izgledao je kao beba sa razglednice. David sad ima 14 godina i, osim nekih sitnih sezonskih problema, nema nikakve probleme sa zdravljem. Te sezonske tegobe Davidovi roditelji uvek su sami rešavali čajevima, odgovarajućom ishranom, oblozima...


 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark