Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ishrana Ishrana dece Prvi put u Srbiji kiosk zdravije hrane u školi

Prvi put u Srbiji kiosk zdravije hrane u školi

(2 glasova, ocena 5.00 od 5)
četvrtak, 07 februar 2008 23:15

u-skolama-djaci.jpgUdruženje građana Pokret za zdraviju Srbiju i magazin "Zdrav život" više od dve godine vode akciju "Da zaštitimo našu decu", kojom se od nadležnih institucija traži da preduzmu korake u zaštiti dece od nezdrave hrane, tj. da se iz škola i njihove blizine udalje kiosci tzv. brze hrane, te da se oni zamene zdravijom ponudom.


Iako do željene reakcije nadležnih institucija još uvek nije došlo, u međuvremenu je, tragom ove akcije, a na inicijativu nastavnika i roditelja OŠ "Siniša Nikolajević" iz Beograda iz ove škole udaljena prodavnica belih peciva.

Tada, pre tri-četiri meseca, nastavnica Marijana (nastavnica biologije O. Š. "Siniša Nikolajević" iz Beograda) pozvala je našu redakciju, da saopšti radosnu vest kako je Savet roditelja doneo odluku da iz te škole izbaci tzv. pekaricu, koja je, nije teško pogoditi, prodavala isključivo bela peciva, a među njima i tzv. picu kao "parče belog pa odozgo kečap". Ushićenju redakcije "Zdravog života", naravno, nije bilo kraja.

Usledili su sastanci sa članovima Saveta roditelja, pedagogom, psihologom, direktorom škole. Odluku Saveta roditelja potom su podržali i drugi nadležni organi škole, sve do direktora Darka Matejića, koji je postao vatreni pristalica ovog svojevrsnog eksperimenta. I gospodin Dobrivoje, vlasnik tzv. pekarice, pokazao je toleranciju, čak i razumevanje za ovu akciju roditeljskog saveta, škole, magazina "Zdrav život" i Pokreta za zdraviju Srbiju.

Potom su roditeljski savet i školski odbor podržali ideju Pokreta za zdraviju Srbiju i magazina "Zdrav život" da se u školi otvori kiosk zdravijih proizvoda, pod nazivom "Zdrava svaštarica".

"Kucnuo je i taj čas. Prvi put u Srbiji, a i šire, u jednoj osnovnoj školi deca, ali i njihovi roditelji i nastavnici, imaju priliku da izaberu nešto iz širokog asortimana zdravije hrane, u kojoj će pored integralnih svežih peciva, biti prisutne i druge integralne namirnice, poput pica, sendviča, slanih i slatkih pita, zdravijih grickalica i sl", izjavio je ovim povodom direktor Darko Matejić.

u-skolama-deca-rucaju.jpgInače, proizvodi koji se prodaju ne sadrže hemijske aditive, veštačke boje i konzervanse.

Umesto industrijski prerađene hrane, koja je izgubila gotovo svu nutritivnu vrednost, ovakvi proizvodi će deci dati onu energiju koja im je potrebna za pravilan rast i razvoj.

U cilju promocije zdravijeg življenja u kiosku će se moći nabaviti i 100% prirodni sapuni, šamponi, paste za zube, kao i literatura i časopisi koji promovišu ekološke i slične ideje.

Većina proizvođača odazvala se molbi da snize cene kako bi ova hrana bila što dostupnija prosečnom dečijem džeparcu.

U svrhu podrške ovom projektu, koji će trajati najmanje do kraja ove školske godine, ljubaznošću direktora škole, gdina Darka Matejića, u školi će, u organizaciji Pokreta za zdraviju Srbiju i magazina "Zdrav život" biti organizovana predavanja, kao i drugi vidovi edukacije, u koje su uključeni eminentni stručnjaci iz oblasti zdravije ishrane.

Svečanost povodom početka rada "Zdrave svaštarice", kao i degustacija zdravijih proizvoda, održaće se na Svetog Savu u nedelju, 27.januara, od 13.30 časova.

Adresa događanja: Timočka 24, Beograd.


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano utorak, 20 maj 2008 01:04
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark