Misao dana

  • Zašto vam je potrebno tako mnogo vremena da biste postigli ono što želite? Ne zbog toga što vaša želja nije dovoljno jaka. Ne zbog toga što niste dovoljno inteligentni. Ne zbog toga što niste dovoljno dostojni. Ne zbog toga što je sudbina protiv vas. Ne…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ekologija Reciklaža Da li ste u svoj život uveli principe recikliranja?

Da li ste u svoj život uveli principe recikliranja?

(0 glasova, ocena 0 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 23 januar 2010 08:50

RecikliranjeTeško je danas naći iole obaveštenu osobu da nije čula za - recikliranje. Ovaj veoma važan pojam iz oblasti zaštite životne sredine iz godine u godinu je sve češće u upotrebi u medijima. Međutim, problem sa ovim pojmom je što nizak procenat onih koji bi trebalo da znaju, ne znaju dovoljno značenje ovog pojma, a pogotovu ne njegov suštinski značaj. Najkraća definicija recikliranja mogla bi da bude da je recikliranje odvajanje iskoristivih delova otpada za njihovo ponovno korišćenje.

Ovo obuhvata sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Ono što je tužno za nas jeste činjenica da smo u ovoj oblasti zaostali više nego u bilo čemu drugom od životnog značaja. Dok neki gradovi u svetu za ponovno korišćenje upotrebljavaju čak i preko 90% otpada koji bi završio na deponijama, naš procenat istog dostiže jedva 10%.

Dok u svetu centri za reciklažu, koji iskorišćavaju materijal od starih stvari da bi napravili nove, niču kao pečurke posle kiše, jer se ispostavlja kako je recikliranje i unosan biznis, kod nas je sve osim sakupljanja i recikliranja iskorišćenog papira na jako niskom nivou. U Srbiji tako ne postoji ni centar za recikliranje stakla, te se godišnje baci neprocenjiva količina flaša, što je ogroman gubitak, i velika ekološka šteta.

Važno je znati da i neke životne navike koje praktikujemo u svakodnevnom životu, takođe možemo nazvati nekom vrstom reciklaže. Među njima je i poklanjanje odeće koja se ne koristi. Još bliže suštini rekliranja jeste pravljenje komposta od prirodnih ostataka u ishrani. Uvođenje reciklaže u svakodnevni život treba da bude nešto što će znati svako dete, svaki pojedinac. Zato je jako važno da se o njoj što češće govori, da se njeni principi usade u glavu što većeg broja ljudi.

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano subota, 23 januar 2010 15:58
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark