Misao dana

  • Nastojanja konvencionalne poljoprivrede i stočarstva da se upotrebom raznih hemijskih sredstava za zaštitu bilja, hormona, antibiotika i aditiva dođe do što više hrane donekle su razumljiva, jer se mora proizvesti dovoljno hrane za sve veći broj stanovnika na Zemlji, od kojih veliki broj gladuje...

    Opširnije...

Kuda idemo?

  • Ako bismo imali tu moć da se setimo svakog trena u svom životu (mi obični smrtnici, eto, nemamo je), tada bismo videli i svaku propuštenu šansu, koju smo naknadnom pameću osvestili kao božanske znakove pored puta. Ali i na putu!!!

    Opširnije...

Najbolje ocenjeno

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ekologija Reciklaža Da li ste u svoj život uveli principe recikliranja?

Da li ste u svoj život uveli principe recikliranja?

(0 glasova, ocena 0 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 23 januar 2010 08:50

RecikliranjeTeško je danas naći iole obaveštenu osobu da nije čula za - recikliranje. Ovaj veoma važan pojam iz oblasti zaštite životne sredine iz godine u godinu je sve češće u upotrebi u medijima. Međutim, problem sa ovim pojmom je što nizak procenat onih koji bi trebalo da znaju, ne znaju dovoljno značenje ovog pojma, a pogotovu ne njegov suštinski značaj. Najkraća definicija recikliranja mogla bi da bude da je recikliranje odvajanje iskoristivih delova otpada za njihovo ponovno korišćenje.

Ovo obuhvata sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Ono što je tužno za nas jeste činjenica da smo u ovoj oblasti zaostali više nego u bilo čemu drugom od životnog značaja. Dok neki gradovi u svetu za ponovno korišćenje upotrebljavaju čak i preko 90% otpada koji bi završio na deponijama, naš procenat istog dostiže jedva 10%.

Dok u svetu centri za reciklažu, koji iskorišćavaju materijal od starih stvari da bi napravili nove, niču kao pečurke posle kiše, jer se ispostavlja kako je recikliranje i unosan biznis, kod nas je sve osim sakupljanja i recikliranja iskorišćenog papira na jako niskom nivou. U Srbiji tako ne postoji ni centar za recikliranje stakla, te se godišnje baci neprocenjiva količina flaša, što je ogroman gubitak, i velika ekološka šteta.

Važno je znati da i neke životne navike koje praktikujemo u svakodnevnom životu, takođe možemo nazvati nekom vrstom reciklaže. Među njima je i poklanjanje odeće koja se ne koristi. Još bliže suštini rekliranja jeste pravljenje komposta od prirodnih ostataka u ishrani. Uvođenje reciklaže u svakodnevni život treba da bude nešto što će znati svako dete, svaki pojedinac. Zato je jako važno da se o njoj što češće govori, da se njeni principi usade u glavu što većeg broja ljudi.

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano subota, 23 januar 2010 15:58
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark