Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Ekologija Reciklaža

I retki minerali mogu se reciklirati

(2 glasova, ocena 3.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 31 jul 2011 02:00

Eko_2_Minerali_iz_zemlje_odrzivo_gorivoI zemljini minerali su „u igri“. Onoj ekološkoj, zelenijoj. Nekoliko onih retkih, uz svoja jedinstvena hemijska i fizička svojstva, predstavljaju važan izvor presudan za primenu čiste tehnologije...

Poslednje ažurirano subota, 30 jul 2011 20:04
 

Jeste li spremni za ”žurku starih haljina”?

(3 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
sreda, 18 maj 2011 02:00

25_29_april_Eko_1_Ne_kupuj_vec_zameni Da li stvarno „nemate šta da obučete“? Tokom aprila meseca je čak 46 mesta u Švedskoj održalo dan zamene odeće kao svojevrsni eko događaj u kome su učesnici videli priliku da obnove svoju garderobu...

Poslednje ažurirano sreda, 18 maj 2011 16:38
 

Sortiranje smeća ili - svesna želja za boljitkom

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 02 april 2011 02:05

Eko_4_21_28_feb_Holandija_obavezna_reciklazaIako sortiranje smeća nekima zvuči zahtevno i suviše entuzijastično “u zemlji Srbiji”, optimisti koji vode "zeleniji" način života imaju spreman odgovor da uvek treba ići korak napred u bolje sutra...

Uostalom, i mnogi stanovnici Srbije su sve više zainteresovani za upoznavanje sa načinima očuvanja Planete, jer znaju da time utiču i na kvalitet sopstvenog života. Tako, da je sve manje teško…

…naročito “kad se mora”, kao odskora u Briselu, gde je od prvog januara tekuće godine propisano obavezno sortiranje otpadaka zarad reciklaže, u različito obojene kontejnere, što, pritom, biva kontrolisano. Oni koji ne sortiraju propisno, plaćaju određenu svotu novca ukoliko ignorišu prethodno pismeno upozorenje gradskih vlasti, a inspekcija ima pravo i da fotografiše odbačene artikle u svrhu dokazivanja o kom je domaćinstvu reč, uključujući lične papire i pisma.

Oštra kontrola ili ne, svaki početak je težak, dok se ne stvori navika. A, brzo se stiče navika na bolje, jer, kako je poznato, u Srbiji otpaci još uvek u velikoj većini završavaju na deponijama, što je ekološki i finansijski - neinteligentno.

Dodatni info

Poslednje ažurirano subota, 02 april 2011 19:18
 

Nameštaj na ekološkiji način

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 21 novembar 2010 02:08

3_Eko_Namestaj_voli_eko Uz stari ekološki problem, uništavanje šuma, savremena proizvodnja nameštaja izrodila je još jedan. Današnji nameštaj često sadrži vrlo otrovne hemikalije, koje su štetne za životnu sredinu - i kupce. Ipak, za one koji žele da opreme svoj dom što je „zelenije“ moguće, to ne znači da on mora da bude prazan...

Poslednje ažurirano nedelja, 21 novembar 2010 10:10
 

"Liceulice" i kreacikliranje

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
subota, 30 oktobar 2010 03:00

liceulice_k1Magazin „Liceulice“ organizovao je u nedelju, 31. oktobra, na platou ispred RK Srbijateks (Terazije 30-32) u Beogradu, kreativni događaj „Kreacikliranje“, povodom izlaska novog broja uličnih novina.

Novi broj „Licaulice“ posvećen je ekologiji i reciklaži, a s posebnom pažnjom bavi se problemom ekološki opasnih plastičnih kesa... Posetioci su tokom „Kreacikliranja“ mogli da kupe novi broj, zamene donetih 10 plastičnih kesa za ekološki platneni ceger, kao i da uz odličnu muziku saznaju na koje još kreativne načine mogu da recikliraju kese.

Beogradski kolektiv Dokukino / DKQ je na platou ispred Srbijateksa pripremio posebnu scenografiju od kesa i drugih materijala, a bili su izloženi i modni i upotrebni predmeti od plastičnih kesa umetnica Nane San i Katarine Rašić.

Dodatni info 060/64-23-817

Poslednje ažurirano nedelja, 07 novembar 2010 19:25
 

Lampa na alge, sunčevu svetlost i - dah

Autor: Zdravije...   
subota, 12 jun 2010 01:00

lampa_na_alge

Ova lampa koju vidite na slici svetli uz pomoć algi, sunčeve svetlosti i vašeg daha. Holandski inženjer Majk Tompson je osmislio lampu koja se sastoji od kupaste staklene posude sa cevčicom, a ručica je spojena sa ugrađenom duvaljkom na vrhu. Voda se dodaje kroz cevčicu, ugljen-dioksid se dodaju tako što ga uduvate kroz cevčicu direktno u lampu, a sunčeva svetlost ulazi sa svih strana, pa je sve spremno da dobijete energiju od algi, po principu sličnom principu rada fotoćelija. Kao što vidite, ova lampa zaista svetli.
Poslednje ažurirano subota, 12 jun 2010 07:32
 

Do 2014. doguraćemo do 30% recikliranog

Autor: Zdravije...   
utorak, 08 jun 2010 01:00

Utorak_8_jun_Buducnost_reciklaze_u_Srbiji

Budućnost reciklaže u Srbiji je sve prepoznatljivija! "Svaki grad u Srbiji imaće svoje reciklažno dvorište. Cilj nam je da otvorimo 10.000 radnih mesta u reciklaži, a do 2014. godine oko 30 odsto ambalaže u Republici biće reciklirano", najavio je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije na svečanom otvaranju akcije Sekopaka i Grada Niša "Vašu ambalažu u reciklažu". Niš će biti prvi grad u Srbiji u kom će ambalažni otpad početi sistemski da se reciklira.
Poslednje ažurirano utorak, 08 jun 2010 07:21
 

Da li ste u svoj život uveli principe recikliranja?

Autor: Zdravije...   
subota, 23 januar 2010 08:50

RecikliranjeTeško je danas naći iole obaveštenu osobu da nije čula za - recikliranje. Ovaj veoma važan pojam iz oblasti zaštite životne sredine iz godine u godinu je sve češće u upotrebi u medijima. Međutim, problem sa ovim pojmom je što nizak procenat onih koji bi trebalo da znaju, ne znaju dovoljno značenje ovog pojma, a pogotovu ne njegov suštinski značaj. Najkraća definicija recikliranja mogla bi da bude da je recikliranje odvajanje iskoristivih delova otpada za njihovo ponovno korišćenje.

Poslednje ažurirano subota, 23 januar 2010 15:58
 
<< Početak < Prethodna 1 > >>

Strana 1 od 2