Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Duhovnost Vera/Molitva Kako se vratiti iz kome?

Kako se vratiti iz kome?

(8 glasova, ocena 5.00 od 5)
četvrtak, 02 mart 2006 02:00
Indeks članka
Kako se vratiti iz kome?
Strana 2
Sve strane
dusan.jpgZahvaljujući svojoj mladosti, molitvama svojih dragih i čeličnoj volji, dvadesetčetvorogodišnji Dušan Perović iz Beograda vratio se iz kome posle saobraćajnog udesa i od teškog invalida za relativno kratko vreme postao tražen trener i izuzetno građen muškarac koji se uspešno takmiči na internacionalnom nivou.

Ona prva mučna, teška i opora životna priča ovog mladića počinje 2001. godine kada je sa ocem Radulom krenuo put Kotora na letovanje, gde inače u porodičnu kuću odlaze svake godine. Nalikovao je svaki taj dan na prethodni, suncem okupan i morem obasjan, sve dok gospodarica sudbina nije odlučila da bude drugačije. Jedan izlazak sa društvom, Dušanov nenadani odlazak iz kafića, prijateljstvo koje osećanjem i slutnjom spasava, udes u samoći noći, krvavi tragovi oko smrskanog automobila, zavijanje sirene hitne pomoći i bolnica... To su dešavanja o kojima Dušanu pričaju drugi. Ne seća se tih trenutaka, kao ni narednih sedam dana, koliko je bio u komi, lebdeći između života i smrti u Specijalnoj bolnici "Vaso Ćuković" u Risnu. Kad su ga i lekari otpisali, otac ga je dozivao, a majka i braća tiho se kraj uzglavlja molili da im se vrati. Bog im je uslišio molitve. Dušan je otvorio oči.
Sreća ga spasla
Danas, četiri i po godine kasnije, podeliće sa nama mukotrpni put borbe ka ozdravljenju, put vere i nesalomive želje da krene ne od nule već iz minusa, kako kaže, i napravi čudo vredno ove priče.

- U udesu koji sam doživeo 20. jula zadobio sam teške povrede opasne po život: potres mozga i pucanje arterije na vratu. Sudbina je htela da moji rođaci i prijatelji, sa kojima sam bio u kafiću, krenu odmah za mnom iz Risna ka Perastu, da me pronađu i pozovu hitnu pomoć. Rekli su da su minute odlučivale o životu. Ne sećam se kako je došlo do nesreće, niti znam da li sam "pežoom" udario u planinske stene kraj puta ili je neko naleteo na mene. Uostalom, to ni istraga nikada nije utvrdila - priča naš sagovornik.

Lekari ga otpisali
Posle hitnog prijema u bolnicu i lekarskog pregleda, Dušanovom ocu tiho je saopšteno "da nema oporavka i da mu se sin neće probuditi". Nisu ove surove reči pokolebale nadu očevu da će mu se sin vratiti. Pa ni one četvrtog dana da će "ako preživi, živeti kao biljka". Verovao je i svakodnevno ga dozivao i konačno sedmog dana doživeo ponovno rođenje svog mezimca.
- Na moje insistiranje napustio sam bolnicu mnogo ranije nego što su lekari dozvolili - seća se Dušan. - Bio sam lakši 10 kilograma, a uz to imao sam spisak zabrana: ne smem na sunce, u zagušljive prostorije i ni slučajno bilo kakva fizička aktivnost! Posle povratka u Beograd, narednih osam meseci kao da nisam živeo. Nisam mogao da spavam, nisam mogao da jedem, nisam imao snage, ni volje... Potpuni mrak. Gledao sam samo zidove moje sobe i tonuo sve dublje.


 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark