Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Duhovnost Meditacija Telesna meditacija – kako to radi?

Telesna meditacija – kako to radi?

(6 glasova, ocena 4.67 od 5)
Autor: Zdravije...   
sreda, 20 jul 2011 02:00

13_17_jun_Telesna_meditacijaStandardna meditacija podrazumeva postojan fokus uma na jednoj stvari kako bi postepeno dostigao smirenost. Kod telesne meditacije je stvar ponešto drugačija...

Ovde se, naime, kako vežba napreduje, fokus pomera na različite delove tela.

To zauzvrat omogućuje da se svaki deo tela dobro opusti. Počinje se kao i kod svake meditacije, dubokim disanjem u položaju u kome se osećamo opušteni. Najbolji je tradicionalni lotos položaj jer obezbeđuje budnost. Uvek treba imati na umu to da deo tela koji „napuštamo“ dok idemo prema drugom, ostaje sasvim opušten.

 

Što se tiče telesne meditacije koja se odnosi na donji deo tela, pažnja se najpre usmerava na stopala. Započnite sa fokusiranjem na osećaj nožnih prstiju, peta i svoda u svakom aktuelnom položaju uz obavezno „proživljavanje“ pratećeg „vibrirajućeg“ doživljaja, koji predstavlja životnu energiju, kako kaže autor teksta, sertifikovani savetnik u domenu holističkog zdravlja, Tod Goldforb.

Pažnja se postepeno pomera naviše, kroz gležnjeve ka listovima. Za trenutak zastanite, „udahnite“ u listove i osetite kako krv struji u donjem delu noge, a zatim usmerite pažnju na kolena. Sledite put butina i usmerite se potom na područje karlice. Još jednom usmerite pažnju na „vibrirajući“ osećaj koji odatle, prosto, kako autor kaže, „masira unutrašnje organe“.

U kompletnom tekstu autora opisano je njegovo viđenje telesne meditacije usmerene na gornji deo tela kao i na celo telo.

Budite svesni sopstvenog tela, uživajte u osećaju, probudite svesnost!


 
Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2

Dodatni info i izvor 3Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 20 jul 2011 06:56
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark