Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Duhovnost Meditacija Meditacija efikasna i kod bola

Meditacija efikasna i kod bola

(1 glas, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
sreda, 16 jun 2010 00:00

Sreda_16_jun_Meditacijom_smanjujemo_bolOni koji redovno meditiraju, bol doživljavaju manje neprijatnim jer njihov mozak manje i anticipira bol, pronalazi nova studija. Naučnici sa Mančester univerziteta, uključili su u studiju osobe sa različitim iskustvom meditiranja, od nekoliko meseci do decenija i samo oni napredniji praktičari su anticipirali i doživljavali bol različito od onih koji nisu meditirali. Vrsta meditacije je takođe varirala među osobama, ali su sve uključivale 'svesnu meditaciju'.

"Meditacija postaje sve popularnija u tretmanu hroničnih bolesti kao što je, recimo, bol izazvana artritisom”, kazao je dr Kristofer Braun, koji je vodio istraživanje. "Odskora, meditacija postaje uobičajena metoda u tretmanu depresije, koja se javlja u 50% onih sa hroničnim bolom”, dodao je Braun.

Studija koja će biti publikovana u žurnalu Pain, istakla je da su osobe koje meditiraju pokazivale neuobičajenu aktivnost dela u prefrontalnom korteksu, regiona mozga koji je uključen u kontrolu pažnje i procesuiranje misli, kada se doživljavaju potencijalne opasnosti.

Braun je dodao da "rezultati studije potvrđuju da bi meditacija mogla da utiče na mozak jer ga ona vežba da više bude više fokusiran na sadašnjost te stoga provodi manje vremena anticipirajući buduće negativne događaje. I, ovo je moguće objašnjenje zašto je meditacija toliko efikasna u smanjenju povratne depresije, koja značajno pogoršava doživljaj bola.
Važnost razvijanja novih tretmana za hronični bol je jasna: 40% ljudi sa hroničnim bolom prijavljuje neadekvatne rezultate u rešavanju tog problema.”


Koautor studije, profesor Antoni Džons, dodaje: “Postoje pacijenti sa hroničnim bolom kojima zapravo više koriste terapije zasnovane na meditaciji nego druge i da ćemo, ukoliko se utvrde tačni mehanizmi uz pomoć kojih meditacija smanjuje bol - biti u mogućnosti da vršimo pregled na manjkavost tog mehanizma, a što će dalje pružati priliku za ciljanje odgovarajućeg tretmana.”

Dodatni info


Ključne reči u članku (za pretragu povezanih članaka):

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano sreda, 16 jun 2010 08:04
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark