Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Duhovnost Duhovno vaspitanje Ono što isključimo – neće nas ni boleti

Ono što isključimo – neće nas ni boleti

(9 glasova, ocena 5.00 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 19 decembar 2010 13:00

Uto_21_dec_Zen_meditacija_oseca_ali_ne_reaguje

„Isključite“ se - u skladu sa filozofijom zena! Zen meditacija pruža mnoge koristi za zdravlje, uključujući i smanjenu osetljivost na bol. Prema novom istraživanju koje stiže sa Univerziteta u Montrealu, meditanti osećaju bol, ali oni, prosto, na to ne obraćaju toliko pažnje, pa pokazani rezultati nalaze svoje značajno mesto u lečenju hroničnih bolova, artritisa, bolova u leđima ili čak raka...

"Naša dosadašnja istraživanja otkrivaju niži prag osetljivosti na bol kod zen meditanata, a cilj studije je bio da se utvrdi kako se ovo postiže", priča glavni autor Pjer Rainvil.

"Koristeći funkcionalnu magnetnu rezonancu, pokazali smo da, iako su meditanti bili svesni bola, to osećanje jednostavno nije bivalo obrađeno u delu mozga odgovornog za procenjivanje, rasuđivanje ili formiranja pamćenja. Oni imaju te senzacije, ali ih, ukratko, ne tumače kao bolne."

Rainvil i njegove kolege su uporedili reakcije 13 zen meditanata sa 13 osoba koje nisu meditirale - na bolni stimulus visoke toplote. Oni najiskusniji „zenovci“ su pokazali smanjeni odgovor na bol i tome odgovarajuću smanjenu aktivnost u područjima mozga odgovornim za spoznaju, emocije i pamćenje.

"Naši nalazi dovode do sasvim novih uvida u funkcije mozga", poručuje glavni autor studije, Džošua Grant, i dodaje: "Ovi rezultati su izazov savremenoj spoznaji mentalne kontrole, za koju se smatra da se postiže povećanjem kognitivnih aktivnosti. Umesto toga, mi kao mogućnost predlažemo - samoregulaciju na pasivniji način, 'isključivanjem' određenih područja mozga, koji su u ovom slučaju uključeni u obradu bola. "

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano ponedeljak, 20 decembar 2010 01:08
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži