Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Živeti zdravije Wellnes Šta je to švedska masaža?

Šta je to švedska masaža?

(6 glasova, ocena 4.33 od 5)
Autor: Zdravije...   
nedelja, 06 februar 2011 02:00

Pon_24_jan_Svedska_masaza

Švedska masaža popularnost je stekla još u XIX veku, ali joj je poreklo misteroizno. Ipak, smatra se da je njen osnivač je instruktor mačevanja Per Henrik Ling, koji je svoju povredu laktova navodno izlečio "kuckanjem" oko bolnih područja...

 

Može se reći da švedska masaža predstavlja svojevrstan pandan orijentalnim oblicima masaže i dok je u SAD nazivaju švedskom, Evropljani je smatraju - klasičnom.

U švedskoj masaži pokreti su specifični i njima se ulje vešto utrljava u telo, što je kombinacija koja čini čuda za cirkulaciju krvi i limfe. Najbolje za upotrebu je hladno ceđeno biljno ulje (susamovo npr.), nerafinisano i bez aditiva. Ova ulja sadrže hranjive materije i ne začepljuju pore kao mineralna. Mogu im se dodati i etarska ulja, da vas dodatno opuste.

Iako joj je glavna svrha da poboljša protok kiseonika u krvi, poznata je i po tome da pomaže izbacivanje toksina iz mišića i skraćuje vreme oporavka od mišićnog naprezanja, koje nastaje usled nakupljanja mlečne kiseline, mokraćne kiseline i drugih metaboličkih otpada. Smiriće i napete nerve te pružiti olakšanje simptoma mnogih hroničnih bolesti.

Obuhvata nekolko specifičnih tehnika koji su zadržali nazive francuskog porekla.

Effleurage čine dugi umirujući potezi koji se izvode u smeru ka srcu, na više od jednog područja. Energično trljanje dlanovima, zagrejaće telo i opustiti mišiće. Petrissage nalikuje mešenju testa, a iako ne cilja određeni deo tela, ovo gnječenje omogućuje da se ostvare prodorniji efekti masaže. Radi se i gnječenje na zglobovima i kostima što pomaže uklanjanju nakupljenih toksina u tim delovima tela, a koji su često uzrok bolesti. Tapottement potezima poput udaraljki, ima se za cilj energizovanje područja tela, nešto nalik ritmičnom tapkanju.

Trljanje palcem i vrhovima prstiju ostvarivaće dubok kružni pritisak u okviru naredne tehnike, kako bi se pomoglo oslobađanju blokade u nervima i mišićima i učinilo ih slobodnijim. Vibracija ili oscilatorni pokret će da prodrma problematično mesto u telu, često u cilju oslobađanja od napetosti mišića malih područja, kakvi mišići na licu i duž kičme.

Ipak, pre započinjanja masaže, masažoterapeut treba da je upoznat sa istorijom bolesti klijenta kako bi na vreme odlučio o njenoj eventualnoj izvodljivosti, a na samom početku se puna prednost daje pravilnom disanju.

  Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2

Dodatni info i izvor 3

Dodatni info i izvor 4

Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano nedelja, 06 februar 2011 10:09
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži