Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Živeti zdravije Navike Svesno disanje za kvalitetniji život

Svesno disanje za kvalitetniji život

(7 glasova, ocena 4.43 od 5)
Autor: dr Gej Hendriks   
ponedeljak, 13 septembar 2010 00:00

meditacija

Ako ne dišemo kako treba, gotovo je nemoguće da ćemo se dobro osećati. Disanje, naoko posmatrano, izgleda kao posve jednostavna stvar, ali naučno istraživanje jasno pokazuje da nas se većina ne oseća onoliko dobro koliko bi mogla, samo zato jer ne ume pravilno da diše...

Znam za dokaze koji pokazuju da koliko četvoro od pet odraslih osoba ne diše pravilno, a moje kliničko iskustvo ovo zasigurno potvrđuje. Ako postoji tehnika za koju verujem da svima može biti od najveće koristi, to je svesno disanje. Postoji značajan istraživački rad koji potvrđuje efikasnost rada na disanju u izlaženju na kraj sa mnogim uobičajenim psihološkim, zdravstvenim i problemima sa ponašanjem. Svaki učenik i klijent, sa kojim sam imao priliku da radim tokom poslednjih trideset godina, imao je nemerljive koristi od posvećivanja makar malo pažnje na sopstveno disanje.

Zapravo, malo pažnje i jeste sve što je potrebno da bi se naučilo pravilno disanje. A, ono je naročito važno, s obzirom da svakodnevno udahnemo 20.000 puta.

Kakvo je to zdravo i duboko disanje?
Zdravo, duboko disanje se razvija u tri stadijuma. Ono ima svoj početak, sredinu i vrhunac. Počinje relaksacijom stomačnih mišića, koja omogućava dijafragmi da se spušta i da se vazduh uvede u pluća. Tako se, u zdravom disanju, stomak prvo raširi, pre nego se pomeri grudni koš, kako vazduh ispunjava niži deo pluća.

Središnji deo zdravog udisaja širi grudne mišiće, što čini da se grudni koš trodimenzionalno raširi – unapred, ka stranama i unazad. Grudni koš se pomera i naviše, kako vazduh ispunjava središnji deo pluća.
Na vrhuncu udisaja, pomeraju se vratne kosti još više ka gore, a ramena se opuštaju te blago pomeraju unazad. I, ovo konačno omogućava vazduhu da ispuni i gornji deo pluća.

Hajde sada da pogledamo kako izgleda jedan zdrav izdah.
Zdravo, duboko izdisanje, prolazi kroz ista tri stadijuma, samo obrnutim redosledom. Na početku, vratne kosti se spuštaju, a ramena se blago pomeraju unapred. Na sredini izdaha, grudni mišići se opuštaju, a grudni koš se spušta te sužava trodimenzionalno i na kraju zdravog izdaha, stomak se zaravnjuje, dok se stomačni mišići lagano kontrahuju.
Najčešća greška pri disanju je stezanje stomačnih mišića, tako da dijafragma ne može da se zaravni i spusti, kako bi omogućavala pun udisaj. Međutim, rešite li ovaj problem, vaše disanje će drastično dobiti na efikasnosti.

Vežba disanja: Dugme za resetovanje

Dugme za resetovanje je vežba disanja koja uravnotežava kiseonik i ugljen-dioksid u organizmu. Ova tehnika je laka za učenje i može se primeniti u bilo kojoj situaciji, kada vam je potrebno da se instant opustite, podignete budnost ili razbistrite misli.
Razlog zbog koga vežbu zovem Dugme za resetovanje potiče od ideje jednog mog učenika koji je istakao da ona radi upravo kao i dugme za resetovanje na računaru – ako komputer počne da zapinje s radom, imate ono dugme koje će ga ponovo pokrenuti. Ovde je dugme tehnika koja će resetovati vaše biće.  

Osnovno uputstvo za vežbu
Izdahnite polako, lagano, sasvim, i onda, kada dođete do kraja izdaha, jednostavno zastanite i napravite pauzu dok vas organizam ne opomene da je ponovo vreme za disanje.
Prepoznaćete kada ste dostigli tačku balansa kiseonika u organizmu, preko osećanja harmonije i blagostanja. Dok se to ne desi, vežbajte na uobičajen način. Najpre ćete možda moći samo nekoliko sekundi da izdržite bez potrebe za narednim udisajem.
Kako započinjete sa vežbom svesnog disanja, najbolje je da prvo osmotrite sopstveno telo i misli, kako biste utvrdili trenutno stanje eventualne iscrpljenosti ili zamućenosti misli ili, pak, prisustva anksioznosti i nervoze. Tada, nakon jednog do nekoliko minuta, pokušajte da osvestite promene koje nastaju u telu i mislima.

Svesno disanje možete vežbati dva minuta ili manje, ma gde, u bilo koje vreme – za kancelarijskim stolom, u automobilu, čak i na poslovnom sastanku – kad god vam je potrebno da trenutno popravite raspoloženje ili poboljšate svoj učinak.

Pozivam vas da svakodnevno izdvojite nekoliko minuta kako biste radili na svesnom disanju, a jednom kada njime ovladate, retko ćete ponovo o njemu morati da mislite. Hraniće vas dvadeset hiljada puta dnevno, za bolje zdravlje i blagostanje.

(uz dozvolu za onlajn holistički magazin Šergajd, iz The Breathing Box, četvoronedeljnog programa ©2005, Gej Hendriksa - od proizvođača Sounds True, Boulder Co.)

Dodatni infoOstali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano ponedeljak, 13 septembar 2010 08:39
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark