Misao dana

  • Hteli mi to ili ne, ono što nam se u ocu ili majci najmanje sviđa - boravi u nama. I što se više trudili da te nemile osobine i obrasce ponašanja potisnemo i odbacimo oni sve više i snažnije izbijaju na površinu u nama samima.…

    Opširnije...

Kuda idemo?


  • Ko je odgovoran za glad, zagađenje, nasilje i ratove i sve nevolje u svetu? Predsednici i vlade velikih i malih država, političari, crkve, tajne organizacije, sekte? Ne. Svako od nas je lično odgovoran.

    Opširnije...

Izvori vesti

Zdravije - Novo
Naslovna Živeti zdravije Životni stil Izaberite - prirodni dezodorans

Izaberite - prirodni dezodorans

(4 glasova, ocena 3.75 od 5)
Autor: Zdravije...   
četvrtak, 24 mart 2011 03:00
Eko_2_Odaberite_prirodne_dezodoranseVećina konvencionalnih dezodoransa i antiperspiranata sadrže sastojke koji štete zdravlju. Slično je i sa svojstvom antiperspiranata da blokiraju znojenje kojim regulišemo telesnu temperaturu... , Šta treba više reći nego da su bolje rešenje - prirodna sredstva. Efikasno sredstvo protiv neprijatnog mirisa ispod pazuha je i zdravija ishrana, pogotovu veganska, ali to nije tema ovog teksta.

Nego, kako to konvencionalni antiperspiranti blokiraju znojenje? To im zapravo omogućava prisustvo aluminijuma, čija "dozvoljena količina" često nije garancija da telo neće imati prateće alergijske reakcije na preparat. A to kad je u pitanju negativno dejstvo aluminijuma na naše telo svakako nije jedino.

Štetne materije naročito brzo ulaze u limfni sistem sveže nakon brijanja, pa i o tome treba voditi računa kada na sebe nanosimo diskutabilne dezodoranse.
 
No, kako je lista satojaka koji štete zdravlju pored aluminijuma - poduža, a mi se rado bavimo najpre prevencijom, savetujemo vam da birate hipoalergene preparate, bez parabena i bez aluminijuma, a, na bazi povrćnog glicerina, sode bikarbone, sirćeta, ekstrakata algi, sa čajem aloje vera i etarskim uljima, uz prirodne konzervanse kakvi su lišajevi i bioflavonoidi.

Napravite svoj dezodorans

Ako imate vremena napravite sami dezodorans. Za jedan domaći recept potrebno vam je sledeće:
1 1 / 2 kašika (oko 20 g) pčelinjeg voska
1 / 2 kašike kakao maslaca
1 kašika kokosovog ulja
15 kapi eteričnog ulja timijana
15 kapi eteričnog ulja ruzmarina
25 kapi esencijalnog ulja lavande
3 kapi ricinusovog ulja

Rastopite vosak, dodajte kakao maslac, a zatim i ulja pa dobro promešajte, pa sipajte u čisti stari dezodorans stik i ostavite da se smesa ohladi i nanosite prema potrebi.

Napravite svoj preprat za problem znojenja stopala

Za stopala će goditi kadulja u prahu, u sastavu:
1 kašika (oko 15 g) praška za pecivo
2 kapi eteričnog ulja kadulje

Izmešajte prašak za pecivo i ulje kadulje u plastičnoj kesi, pustite da se osuši i razbijte eventualne grudvice. Ovaj prah za stopala koristite redovno, a možete staviti i u cipele, da odstoji preko noći.

Dodatni info i izvor 1

Dodatni info i izvor 2Ostali članci u rubrici:

Poslednje ažurirano četvrtak, 24 mart 2011 07:11
 

Dodaj komentar

Poštovani ljubitelji zdravijeg, ali i svi drugi koji ste kročili u svet Zdravijeg..., SVI VAŠI KOMENTARI biće dragoceni za nas, pa čak i kada u njima bude onih poruka koje nećemo moći da objavimo na sajtu... - A to su poruke koje su uvredljive na bilo koji od uobičajeno nekonvencionalnih načina... - Potom, u komentarima neće biti mesta za pretnje, vulgarnosti bilo kog tipa, klevete i slično. - Nećemo objavljivati ni komentare koji predstavljaju otvoreno ili skriveno (samo)reklamerstvo. - Iz komentara ćemo odstranjivati lične podatke (brojeve telefona, e-mail, kućne adrese itd.). - Molimo da u komentarima upotrebljavate neki od sledećih južnoslovenskih jezika: srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski. - Zadržavamo pravo da ne obrazlažemo razloge za neobjavljivanje poruka (komentara).


Sigurnosni kod
Osveži

Share/Save/Bookmark